Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_9_Operats_na_valyutn_rinke.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
234.5 Кб
Скачать

5. Торговельні поточні операції в іноземній валюті.

Торгівля іноземною валютою на території України юридичними особами резидентами та нерезидентами здійснюється через уповноважені банки та установи, що одержали ліцензію НБУ на ці операції.

Продаж іноземної валюти уповноваженими банками Україні здійснюється тільки за наявності необхідного еквівалента в гривнях на поточному рахунку клієнта на момент подання заявки на купівлю іноземної валюти.

1. На початку кожного дня торгівлі на міжбанківському валютному ринку України уповноважені банки отримують інформацію НБУ про офіційні курси валют.

2. Після цього дилери банків за до­помогою моніторів системи Рейтер та телефонів починають з'ясо­вувати курси купівлі-продажу окремих валют у різних інших банках.

3. Якщо курс влаштовує дві сторони, то та з них, котра ініціювала угоду (купівлі валюти) надсилає телекс з реквізитами:

—код валюти; курс обміну; кількість валюти; тип угоди; —дати валютування обох валют; номер кореспондентського рахунку банку.

Валютні угоди поділяються на «касові» і «строкові».

1. «касові» валютні операції:

Угоди «овернайт» - якщо куплена валюта має бути надана у розпорядження покупця в день укладання угоди, або на наступний день.

Угоди «спот» - угоди, які передбачають поставку валюти протягом двох робочих днів після їх укладання.

2. Валютні строкові опе­рацій:

Операція «своп» — це одночасна купівля і продаж інозем­ної валюти на приблизно рівні суми за умови розрахунків за них на різні дати (купівля або продаж валюти на ближчу дату з одно­часною контругодою на визначений строк у майбутньому).

Форвардні операції це угоди щодо купівлі-продажу іноземної валюти протягом певного періоду або на пев­ну дату в майбутньому за валютним курсом, що узгоджується на дату укладення угоди.

Найчастіше форвардні угоди укладаються на 1,2, 3, 6, 9 та 12 місяців.

Форвардні операції своп це угоди, що поєднують купів­лю (продаж) валюти на умовах спот з одночасним продажем (ку­півлею) тієї ж валюти на певний період на умовах форвард.

Валютні ф'ючерси — це строкові операції між двома сторонами про майбутню поставку валюти. Учасники ф'ючерсної угоди одержують право і зобов'язання конвертувати обумовлену стандартизовану суму пев­ної валюти в іншу валюту в установлені терміни в майбутньому за курсом, визначеним на момент укладення угоди.

Основні відмінності валютних ф'ючерсів від форвардних опе­рацій:

— укладення ф'ючерсних угод здійснюється тільки на біржо­вому ринку;

— на контракти однієї серії або типу встановлюється єдина ціна;

— обсяги одного контракту (лота) є стандартизованими;

— обов'язковий попередній внесок на депозит початкової маржі фіксованого розміру за кожний укладений контракт;

— фіксація видів валют, що можуть використовуватись у ф'ю­черсних угодах;

— стандартизація термінів виконання угод та вільний режим закриття позицій по угодах;

— реалізація режиму вільного біржового торгу;

— застосування непрямого котирування при визначенні ціни валютного ф'ючерсу.

Валютні опціони це строкові угоди між продавцями та власниками опціонів, за якими власник опціону отримує пра­во, але не зобов'язання, купити у продавця опціону або продати йому визначену суму однієї валюти в обмін на іншу за обумов­леним на день обміну курсом.

Опціон покупця (КОЛЛ) дає право покупцеві одержати валюту у визначений день за обумовленим курсом.

Опціон продавця (ПУТ) дає право продавцеві продати валюту в будь-який час, обраний ним для обумовленого строку угоди за раніше зафіксованим курсом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]