Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_9_Operats_na_valyutn_rinke.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
234.5 Кб
Скачать

7. Управління валютною позицією комерційного банку

Валютна позиція це співвідношення активів і пасивів, а також позабалансових вимог і зобов'язань банку за кожною іно­земною валютою, яке складається внаслідок проведення уповно­важеним банком валютних операцій.

До активів та позабалансових вимог в іноземній валюті перед­усім належать готівкові валютні кошти, кошти на коррахунках «Ностро», кредитно-інвестиційний портфель в іноземній валюті, надані валютні гарантії, укладені строкові контракти на придбання валюти.

До пасивів та позабалансових зобов'язань в іноземній валюті належать валютні депозити, отримані кредити в іноземній валюті, кошти на коррахунках «Лоро», укладені строкові кон­тракти на продаж валюти.

Різниця між активами і зобов'язаннями у відпо­відних валютах називається валютною позицією банку.

Валютна позиція банку може бути відкритою або закритою. Відкрита позиція, у свою чергу, класифікується як довга або коротка.

При відкритій валютній позиції сума активів і позаба­лансових вимог в іноземній валюті не збігається із сумою пасивів і позабалансових зобов'язань у цій же валюті.

При закритій валютній позиції сума активів і позаба­лансових вимог в іноземній валюті дорівнює сумі пасивів і поза­балансових зобов'язань в цій же валюті.

Коли сума зобов'язань в іноземній валюті перевищує суму валютного активу, така відкрита позиція називається короткою (Пв > Ав) і банк може зазнати збитків при зростанні обмінного курсу.

Якщо ж сума активів перевищує суму зобов'я­зань, то при цій ситуації виникає довга відкрита валютна позиція (Пв <Ав)і збитки можуть бути спри­чинені банкові при зменшенні обмінного курсу.

Управління валютною позицією комерційного банку здійснюється за встановленими НБУ економічними нормативами регулювання діяльності.

Організація кореспондентських відносин з іноземними банками

Для проведення міжбанківських розрахунків в іноземній валюті банки України встановлюють з іноземними банками кореспондентські відносини.

Кореспондентські відносини з іноземними банками: ОДНОСТОРОННІ та ДВОСТОРОННІ.

Кореспондентські рахунки з іноземними банками: ЛОРО, НОСТРО.

ЛОРО - Кореспондентський рахунок іноземного банку, відкритий в банку України в іноземній валюті.

НОСТРО - Кореспондентський рахунок іноземній валюті, відкритий українським банком у зарубіжному банку.

Для відкриття кореспондентського рахунка банки подають такі документи: - заяву на відкриття рахунка;

- картку зі зразками підписів та відбитком печатки; - ліцензію на проведення операцій в іноземній валюті; - статут банку;

- договір про встановлення кореспондентських відносин, порядок ведення і режим рахунка;

- повідомлення про те, які посадові особи мають право представляти банк юридичне; - тарифи на ведення кореспондентського рахунка, які банк в односторонньому порядку може доповнювати і змінювати у будь-який час.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]