Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4_Formuvannya_resursnoy_bazi.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
102.4 Кб
Скачать
  1. Інші джерела формування банківських ресурсів.

Позичені кошти – це кредити, одержані від інших банків, кредити НБУ, кошти, отримані від емісії та продажу облігацій банку.

Операції з отримання міжбанківських кредитів надають можливість банкам з недостатнім обсягом ресурсів забезпечувати виконання резервних вимог НБУ та задовольняти потреби власних клієнтів у кредитах шляхом залучення необхідних ресурсів інших банків.

Кредитні ресурси надають фінансово стійкі комерційні банки, в яких завжди є надлишок ресурсів. Вони розміщують ресурси в інших комерційних банках з метою отримання прибутку і встановлення партнерських відносин. Терміни міжбанківських кредитів – від 1 дня до 3-6 місяців. Ставка % за міжбанківськими кредитами нижча ніж ставка за кредитами, наданими СГ.

Банки позичальники залучають міжбанківські кредити для розширення своєї кредитної діяльності з клієнтами та з метою регулювання ліквідності.

Дуже поширені кредити терміном на один день (овернайт) – для підтримки ліквідності. Якщо комерційні банки та інші кредитні установи використали всі можливості для збільшення або поповнення своєї ресурсної бази через рефінансування активів на фондовому ринку або на ринку міжбанківських кредитів, вони звер­таються до центрального банку.

Кредити НБУ використовуються для управління ліквідністю банківської системи, регулювання грошово-кредитного ринку.

Для цього НБУ застосовує:

  1. операції рефінансування ;

  2. надання стабілізаційного кредиту;

  3. депозитні операції ;

  4. операції на відкритому ринку з державними цінними паперами.

1. Рефінансування банків - операції з надання кредитів НБУ банкам у встановленому ним порядку з метою підтримання ліквідності банків

2. Стабілізаційний кредит — це кредит Національного банку, що може надаватися банку на підтримку виконання заходів фінансового оздоровлення для забезпечення його ліквідності на визначений НБУ строк (до 3-х років).

3. Депозитні операції. НБУ здійснює депозитні операції з банками шляхом емісії власних боргових зобов'язань (депозитних сертифікатів) або шляхом укладення депозитних договорів (від 1 до 365 днів).

4. Проведення операцій з купівлі (продажу) державних цінних паперів на відкритому ринку.

Національний банк може здійснювати операції РЕПО купівлі-продажу державних цінних паперів як через безпосередню домовленість із комерційними банками, так і проведенням тендера заявок комерційних банків на участь в операціях РЕПО.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]