Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dre_sr_1.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
69.25 Кб
Скачать

2. Проблеми функціонування малого бізнесу в Україні.

Аналіз стану малого підприємництва в Україні свідчить про те, що суттєвих зрушень у розвитку цього сектора ринкової економіки не відбулося.

Основними причинами гальмування розвитку малого підприємництва в Україні та її регіонах є:

  • відсутність дійового механізму реалізації державної політики щодо підтримки малого підприємництва. Це питання ще не посіло належного місця і в діяльності місцевих органів державної виконавчої влади;

  • неймовірно важкий тягар оподаткування, що примушує багатьох суб'єктів малого підприємництва збочити в тіньову економіку;

  • низькі темпи та перекоси в процесі реформування власності;

  • відсутність належного нормативно-правового забезпечення розвитку малого бізнесу, як підприємництва в цілому;

  • обмеженість або повна відсутність матеріальних фінансових ресурсів. Багато малих підприємств розпочали свою діяльність через відсутність достатньої суми стартового капіталу, власних виробничих площ та устаткування;

  • недосконалість системи обліку та статистичної звітності малого підприємництва, обмеженість інформаційного та консультативного забезпечення, недосконалість системи навчання та перепідготовки персоналу для підприємницької діяльності тощо.

На тенденції розвитку малого підприємництва в Україні безпосередньо впливає негативна динаміка основних макроекономічних показників. Зокрема, спад ВВП призвів до зменшення внутрішніх фінансових ресурсів держави, обігових коштів у суб'єктів підприємницької діяльності, зниження купівельної спроможності населення тощо.

3. Стратегія промислової політики України.

Стратегія промислової політики полягає у забезпеченні випереджаючих темпів зростання наукоємної продукції, в тому числі машинобудування, для якого є характерним високий рівень технологій. В той же час існує необхідність зберегти темпи зростання в металургійній та хімічній як експортне орієнтованих галузей.

Ця стратегія спрямована на усунення недосконалої структури матеріального виробництва, де значну питому вагу займають важкі, сировинні, енергоємні галузі (металургія, хімія).

З цією метою Міністерство промислової політики послідовно проводить структурну перебудову промисловості шляхом нарощування обсягів виробництва у пріоритетних напрямах:

літакобудуванні,

суднобудуванні,

ракетно-космічній галузі,

інформаційних та телекомунікаційних системах,

сільськогосподарському машинобудуванні,

легкій та деревообробній промисловості.

Здійснюючи структурну перебудову, впроваджується ряд заходів, спрямованих на створення самостійного високо-розвиненого, конкурентоздатного промислового комплексу з соціально-ринковою орієнтацією, спроможного динамічно розвиватись та інтегруватись у світову систему взаємовигідних та рівноправних зв'язків.

Результатами такої політики є те, що вперше за останні роки намітилась позитивна тенденція зростання обсягів виробництва в окремих галузях.

Ключову роль в реалізації стратегії промислової політики України відіграє машинобудування. Головна мета промислової політики на сучасному етапі - забезпечення сталого зростання внутрішнього валового продукту.

продукції, що ввозиться.

- Основними цілями державної промислової політики на перспективу є:

- постійне розширення номенклатури виготовлення конкурентоспроможної продукції та задоволення платоспроможного попиту на товари та послуги, що виробляються вітчизняним промисловим комплексом;

- розвиток науково-технічного та інноваційного потенціалів підприємств промислового комплексу регіону;

- реструктуризація, перепрофілювання або виведення з господарчої діяльності неефективних виробництв;

- розвиток конкурентного середовища на ринку промислової продукції.

4. Прогнозування, планування, державна контрактація, стандартизація, регулювання пропорцій державного і недержавного сектору у промисловості, основні інструменти державного регулювання.

5. Основні напрямки розвитку інфраструктури ринкової економіки.

Головним напрямком розвитку ринкової інфраструктури є забезпечення рівних умов діяльності на ринку суб’єктів різних форм власності, стимулювання вітчизняного товаровиробництва, підтримка малого підприємництва. На забезпечення створення сприятливих умов для розвитку вітчизняної промисловості, сільського господарства спрямовано чимало нормативних актів. Зокрема, Закони України: Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності [66], Про захист від недобросовісної конкуренції [67], Про підприємництво (кодифікований) [68], Про господарські товариства (кодифікований) [69], Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту [70], Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту [71]; Укази Президента України: Про державну підтримку малого підприємництва, Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності [72], Постанови Кабінету Міністрів України, низка відомчих нормативних актів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]