Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички / МР.Електронне_урядування,_iнформацiйнi_технологii,_ресурси_та_сервiси.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
863.74 Кб
Скачать

4. Зміст самостійної роботи студентів

Самостійна робота студента є однією з основних складових оволодіння навчальним матеріалом і виконується в позааудиторний час, передбачений тематичним планом навчальної дисципліни.

Під час вивчення навчальної дисципліни студенти повинні навчитися самостійно мислити, поглиблювати засвоєні теоретичні знання, опановувати практичні навики з організації праці менеджера. Відповіді на питання повинні бути стисло законспектовані з обов‘язковими посилання на використані джерела.

Форма контролю самостійної роботи – перевірка файлів із завданнями. Питання самостійної роботи виносяться на поточний, модульний і підсумковий семестровий контроль.

З метою самостійного визначення рівня засвоєння теоретичного матеріалу студентам пропонуються питання для самоконтролю набутих знань.

Змістовий модуль 1 Тема: Електронне урядування як прогресивна форма організації державного управління Завдання для самостійної роботи

Доповніть конспект лекцій шляхом опрацювання українських та міжнародних нормативно-правових актів та наукових джерел важливими на ваш погляд позиціями щодо змісту теми.

  1. Що таке «електронне правління»? Поясніть його зв'язок з поняттями «електронне урядування», «електронний уряд» та «електронна держава». Обґрунтуйте Вашу позицію.

  2. Поясніть зв'язок між інформаційним суспільством та суспільством знань.

  3. Поясніть, що означають інституційний та синергетичний підходи в державному управлінні.

  4. Наведіть конкретні приклади адміністративних послуг для моделей електронного урядування G2G, G2B та G2C.

  5. Пояснить зміст таких принципів розвитку інформаційного суспільства та електронного урядування як деконцентрація та децентралізація, стандартизація та уніфікація, принцип постійного навчання, єдиних технічних стандартів та взаємної сумісності, принцип першої особи.

Питання для самоконтролю

  1. Який взаємозв'язок між інформаційним суспільством, електронним урядуванням, електронним урядом та електронною демократією?

  2. У чому відмінність процесу електронного урядування від комп'ютеризації й інформатизації?

  3. Чи можна розглядати інформатизацію як процес, що забезпечує створення інфраструктурної складової електронного урядування?

Тема: Електронна демократія та електронна держава Завдання для самостійної роботи

Доповніть конспект лекцій шляхом опрацювання українських та міжнародних нормативно-правових актів та наукових джерел важливими на ваш погляд позиціями щодо змісту теми.

  1. Що таке «електронна демократія»? Поясніть її зв'язок з поняттями «електронне урядування» та «електронний уряд». Обґрунтуйте вашу позицію.

  2. За допомогою Інтернету та інших джерел інформації наведіть конкретні приклади інструментів «електронної демократії» в Україні, інших країнах світу та розкрийте їх зміст.

  3. Сформулюйте необхідні умови для успішної реалізації «електронної демократії» в Україні.

Питання для самоконтролю

  1. Що означає цифрова нерівність у міжнародному, національному та регіональному масштабах?

  2. Які загрози особі, суспільству, державі можуть бути від інформаційно-комунікаційних технологій, у тому числі від впровадження електронного урядування?

  3. Які є інструменти електронної демократії?

  4. Які з інструментів електронної демократії застосовуються є найбільш поширеними в Україні?