Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне завдання 1 СУ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
192.51 Кб
Скачать

7. Вибирати клієнтів, порівнянних з банком за масштабом бізнесу, для формування між банком і клієнтами партнерських відносин.

Невеликому банку, який планує активно розвиватися, необхідно чітко розуміти, яке місце в банківському співтоваристві він збирається зайняти і до якого масштабу бізнесу в результаті розвинутися. Це необхідно, в першу чергу, для співробітників і для клієнтів. Для перших це є суттєвою мотивацією, оскільки підвищення банку в рейтингу піднімає їх ринкову вартість. Для других такі плани і послідовне їх виконання є показником серйозності банку в якості партнера. У більшості випадків орієнтиром у розвитку є входження до числа 100 або 200 найбільших банків. Так може бути сформовано восьме положення стратегії банку:

8. Досягти в термін планованого масштабу бізнесу для зміцнення своєї репутації серед клієнтів і мотивації персоналу.

Конкуренція на банківському ринку давно вже стала не боротьбою за ресурси, а боротьбою стратегій, внаслідок чого банку слід розвивати в першу чергу ключові галузі діяльності, що забезпечують йому конкурентні переваги. Все більшу роль відіграє здатність змінювати стратегію у відповідь на виклики зовнішнього середовища і розвивати банк, оновлюючи його структуру і ключові бізнес-процеси.

Стратегія є конституцією банку. При виникненні спірної ситуації співробітник будь-якого рангу повинен апелювати до неї як до останньої інстанції. Стратегія банку повинна бути сформульована так, щоб кожен співробітник без праці зрозумів, яким чином вона стосується його діяльності. Якщо співробітник правильно розуміє, що саме хоче донести до нього керівництво банку, то він сам спробує відповісти на питання, які дії зі свого боку він може здійснити на виконання банком наміченої стратегії.

Стратегія є ключовим інструментом корпоративного управління. Вона робить банк прозорим і зрозумілим не тільки для власників бізнесу та членів правління, але й для клієнтів. Наявність у банку чіткої стратегії, а у клієнтів - упевненості, що він її жорстко дотримується, з часом стане ключовим чинником вибору банку клієнтами.

Тактичні цілі — це оперативні завдання банківської системи щодо регулювання ключових економічних перемінних, передусім грошової маси, процентної ставки та валютного курсу, для досягнення проміжних цілей. Стосовно кожного з цих показників може ставитися одне з трьох завдань: зростання, стабілізація, зниження. Конкретний напрям зміни економічної перемінної визначається проміжною ціллю монетарної політики та характером показника. Наприклад, для пожвавлення ринкової кон'юнктури як проміжної цілі необхідно, щоб на рівні тактичних цілей грошова маса зростала, а процентні ставки знижувалися. За показник грошової маси вибираються базові гроші, оскільки саме цей показник перебуває у повному розпорядженні центрального банку. Характерними ознаками тактичних цілей є їхня короткостроковість, реалізація їх оперативними заходами виключно центрального банку, багатоаспектність, єдність та певна суперечливість.

Дерево цілей

4. Проаналізувати загальні умови діяльності фірми та визначити рівень нестабільності середовища діяльності підприємства. Для цього користуючись тестовою таблицею (табл. 1)дайте прогнозну оцінку рівня нестабільності зовнішнього середовища підприємства, з діяльністю якого Ви обізнані. Враховуючи очікуваний рівень нестабільності середовища визначте вид системи управління, що буде доцільною для підприємства в перспективі.