Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
101.1 Кб
Скачать

Моделювання потоків даних

В основі методології Гейна-Сарсона лежить побудова моделі аналізованої ПС - проектованої або реально існуючої. Відповідно до цієї методології модель системи визначається як ієрархія діаграм потоків даних (ДПД), що описують асинхронний процес перетворення інформації починаючи від її уведення в систему й закінчуючи її видачею користувачеві. Діаграми верхніх рівнів ієрархії (контекстні діаграми) визначають основні процеси або підсистеми ПС із зовнішніми входами й виходами. Вони деталізуються за допомогою діаграм нижнього рівня. Дана декомпозиція триває, створюючи багаторівневу ієрархію діаграм, доти, поки не буде досягнутий такий рівень декомпозиції, на якому процеси стають елементарними й деталізувати їх далі неможливо.Основними компонентами діаграм потоків даних є: зовнішні сутності; системи/підсистеми; процеси; накопичувачі даних; потоки даних.

Зовнішня сутність - це матеріальний предмет або фізична особа, що являє собою джерело або приймач інформації: замовники, персонал, постачальники, клієнти, склад. Визначення деякого об'єкта або системи як зовнішньої сутності вказує на те, що вона перебуває за межами границь аналізованої або проектованої ПС. У процесі аналізу деякі зовнішні сутності можуть бути перенесені усередину діаграми аналізованої ПС, або, навпаки, - частина процесів ПС може бути винесена за межі діаграми й визначена як зовнішня сутність.

Зовнішня сутність позначається квадратом (рис. 4.10), розташованим як би "над" діаграмою й таким, що кидає на неї тінь, для того, щоб можна було виділити цей символ серед інших позначень:

Рис. 4.10 - Графічне подання зовнішньої сутності

При побудові моделі складної ПС вона може бути зображена в самому загальному вигляді - контекстної діаграми - у вигляді однієї системи як єдиного цілого, або може бути декомпозована на ряд підсистем.

Підсистема (або система) на контекстній діаграмі зображується в такий спосіб (рис. 4.11).

Рис. 4.11 - Графічне подання підсистеми

Номер підсистеми служить для її ідентифікації, а в поле імені вводиться найменування підсистеми у вигляді речення з підметом і відповідними визначеннями й доповненнями.

Процес становить перетворення вхідних потоків даних у вихідні відповідно до певного алгоритму. Фізично процес може бути реалізований різними способами: це може бути підрозділ організації (відділ), що виконує обробку вхідних документів і випуск звітів, програма, апаратно-реалізований логічний пристрій і т. д.

Процес на діаграмі потоків даних зображується у вигляді, наведеному на рис. 4.12.

Рис. 4.12 - Графічне подання процесу

 

Номер процесу служить для його ідентифікації, а в поле імені вводиться найменування процесу у вигляді речення з активним недвозначним дієсловом у невизначеній формі (наприклад, "обчислити", "розрахувати", "перевірити", "визначити", "створити", "одержати"), за яким ідуть іменники в знахідному відмінку, наприклад, "Ввести відомості про клієнтів"; "Видати інформацію про поточні витрати", "Перевірити кредитоспроможність клієнта". Використання таких дієслів, як "обробити", "модернізувати" або "відредагувати" означає, як правило, недостатнє розуміння процесу й вимагає подальшого аналізу.

Інформація в полі фізичної реалізації показує, яке поле (підрозділ організації, програма або апаратний пристрій) виконує даний процес.

Потік даних визначає інформацію, передану через деяке з'єднання від джерела до приймача. Реальний потік даних може бути інформацією, переданою по кабелю між двома пристроями, що пересилають поштою лист, магнітними стрічками або дискетами, які переносяться з одного комп'ютера на інший і т. д. Потік даних на діаграмі зображується лінією, що кінчається стрілкою, яка показує напрямок потоку (рис. 4.13). Кожний потік даних має ім'я, що відбиває його зміст.

Рис. 4.13 - Графічне подання потоку даних

 

Накопичувачами даних є такі пристрої для збереження інформації, куди можна її помістити, а потім вибрати. При цьому на етапі аналізу не потрібно уточнювати ці засоби роботи з накопичувачем, а саме розташування та викликання. В якості накопичувача може виступати мікрофіш, таблиця в пам'яті, файли на магнітних накопичувачах на дисках та ін. Накопичувач даних зображується за допомогою букви Д (означає БД), числа (визначає його номер (з лівого боку)), назви (визначає назву накопичувача (з правого боку)). Приклад накопичувача даних наведений на рис. 4.14.

Рис. 4.14 - Зображення накопичувача даних

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]