Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
147.38 Кб
Скачать

Колектив

У Харківській Опері працювали

Режисери: М. Боголюбов, С. Каргальський,Д. Смолич,М. Фореггер,М. Стефанович,В. Скляренко;

декоратори: А. Петрицький,О. Хвостенко-Хвостов, І. Назаров, Д. Овчаренко,Л. Братченко;

диригенти: О. Брон, П. Варивода(1961–1963), Л. Штейнберг,А. Пазовський,В. Тольба, І. Зак, І. Штейман,Є. Дущенко,А. Калабухін,Я. Скибинський,Л. Джурмій,А. Рудницький,Г. Лишин,Людмилін Анатолій Олексійовичта ін.;

балетмейстри: К. Голейзовський, П. Вірський, М. Мойсеєв, П. Йоркин, В. Литвиненко, І. Ковтунов.

солісти опери: А. Азрікан,В. Будневич,М. Гришко,Б. Гмиря,І. Паторжинський,М. Рейзен,Ю. Кипоренко-Доманський,П. Білинник,М. Донець,П. Цесевич,М. Микиша,М. Донець-Тессейр,М. Литвиненко-Вольгемут, Г. Виноградова, І. Воликовська,О. Ропська,Т. Бурцева,А. Левицька, М. Суховольська,В. Арканова, Л. Морозова-Тарасова,М. Манойло,Є. Червонюк,А. Дубінін, О. Оголівець та ін.

солісти балету: В. Дуленко, А. Яригіна, О. Байкова, Н. Васильєва, Н. Виноградова, О. Ширай-Литвиненко, С. Коливанова, А. Соболь, Є. Бараник, П. Павлов-Кивко, Т. Попеску та ін.

Харківський театр для дітей та юнацтва

Харківський театр для дітей та юнацтва (колишня назва Харківський театр юного глядача) — один із найстаріших театрів для дітей в Україні, заснований у Харкові 1920 з ініціативи Вищої театральної школи.

Харківський театр юного глядачаза роки свого існування театр пройшов величезний творчий шлях — від1920року, коли в приміщенні «для видовищ», побудованому в1835році був відкритий «Пержий Державний театр для дітей» вУкраїні. Кількакратно реорганізований (Театр Казки, Перший Держ. Театр для дітей, з 1933 ТЮГ ім. М. Ґорького), спочатку рос., з 1925 рос.-укр. З часом з навчально-показового ХТЮГ став проф. театром. У його репертуарі, поруч з укр., світовою і рос. класикою, п'єси сучасних сов. драматургів, часто на політ. актуальт теми. В ХТЮГ працювали режисери В. Скляренко, М. Верхацький, В. Вільнер, Л. Кліщеве, декоратор Б. Косарів. 1944 ХТЮГ переведено до Львова, а в Харкові, після 15-річної перерви, створено на базі обл. муз. драматичного театру новий ТЮГ.

У 1933рокі театр змінив назву на «Театр юного глядача». У роки ВВВбув евакуйований вСибірдо часів його відродження на рідній землі в1960році. З1993року називається «Театр для дітей та юнацтва».

У репертуарі театру 28 різних за стилем та жанром спектаклів для дошкільного, молодшого, середнього, старшого шкільного віку і для дорослих глядачів.

У різні роки в театрі працювали і працюють відомі майстри сцени — народні артисти України В. Чайкін,В. Антонов,Ю. Головин; народні артисти РосіїВолодимир Конкін,О. Єрмаков,В. Петров; заслужені атристи УкраїниА. Біляцький,Б. Товкач,В. Поляков; заслужений діяч мистецтв України, головний режисер театруЮ. Б. Старченко; провідні майстри сцениО. Двойченкова,С. Городецький,А. Малий,Н. Сараєв,Р. Фанінта інші.

Спектаклі театру отримали визнання глядачів не тільки рідного міста, а й Санкт-Петербургу,Тбілісі,Києва,Волгограду,Бєлгорода,Пермі,Нарви,Брянськаі багатьох інших міст, де з гастролями побував театр.

Творчі перемоги колективу принесли театру звання лауреата і дипломанта на багатьох міжнародних фестивалях.

У 2007році колектив Харківського театру юного глядача визнано найкращим у двох номінаціях І-го Всеукраїнського фестивалю«ТЮГ-2007» — за найкращу жіночу роль та найкращу сценографію.[1]

Педагогічний підхід до репертуару і глядача багато в чому визначає діяльність театру сьогодні: для кожного віку створюється окремий репертуар, де враховуються особливості його сприйняття. Спектаклі театру стимулюють процес пізнання, гри і роздумів.

Спектаклі виконуються українською та російською мовами.

Соседние файлы в папке Основи сценічного та екранного мистецтва