Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
147.38 Кб
Скачать

Харківський державний академічний театр ляльок імені в. А. Афанасьєва

Харківський державний академічний театр ляльок імені В.А. Афанасьєва — державний академічний обласнийляльковий театр у містіХаркові.

Театр розташований у приміщенні колишнього банку, побудованого за проектом архітектора О. Бекетова, і спеціально реконструйованого для театру Б. Клейном і О. Любоміловою, за адресою:

площа Конституції, 24, м. Харків (Україна).

Історія театру

Вид з пішоходної частини площі Конституції на будівлю театру

Театр відкрився в Харкові 1 липня1939року. Перший художній керівник — Струменко Олександр Миколайович. Саме його п'єсою «На волі» відкрився перший театральний сезон18 серпня1939року. Театр фактично не мав стаціонарного приміщення.

21 вересня1941року (під часІІ Світової війни) театр бувевакуйованийдо міста Червоний КутСаратовської області. Від грудня1941року заклад перебував на евакуації у містіТалас(тоді Фрунзенської області),Киргизстан. Від січня1942року по кінець березня1944року відбувалися театральні виступи. Репертуар у цей час становив 19 п'єс. О. Струменко створив ляльково-концертну програму «Петрушка і фашист», що миттєво завоювала популярність.

У квітні 1944року театр повернувся до Харкова, де фактично працював як пересувний.1946року до творчого колективу долучилися Г. Стефанов, Л. Гнатченко, П. Янчуков,1948-го — М. Корик, Т. Фоміна, В. Кузьміна, концертмейстер А. Уралова (у майбутньому провідні актори трупи).

У 1952році художнім керівником театру ставВ.А. Афанасьєв. У травні цього ж року Харківському театрові ляльок було надане приміщення по вулиці Красина, 3, де знаходився обласний будинок народної творчості. Незабаром приміщення цілком передали театрові. Відтоді починається розквіт Харківського лялькового театру.

Від 2-ї половини 1950-х роківтеатр став одним із найпопулярніших у місті, в Україні, і загалом вСРСР, гідним творчим суперником найвідомішого у світіМосковського театру ляльок під керівництвом С. Образцова.

У 1955році відбулася перша в Україні прем'єра постановки для дорослого глядача — «Чортів млин» І. Штока (режисер В. Афанасьєв, художники А. Щеглов та Е. Гуменюк, композитор Н. Богословський). Ця вистава унікальна не тільки як перша постановка для дорослих в Україні, але і як довгожитель у ляльковому середовищі. Вона пережила вже 2 реставрації з моменту своєї появи, і майже 50 років не сходить зі сцени, користуючись незмінним успіхом у глядача.

19 травня1956року Віктору Андрійовичу Афанасьєву присвоєно званнязаслуженого діяча мистецтв УРСР. В. Афанасьєв обирається президентом Української секції UNIMA (Міжнародного союзу діячів театру ляльок), потім віце-президентом Радянської секції UNIMA.15 квітня1967року Віктору Афанасьєву присвоєно званняНародного артиста УРСР.

Будівля театру на площі Конституції, 24

23 серпня1968року театр відкриває сезон у новому приміщенні на площі Тевелєва (ниніплоща Конституції), 24, де розташований й дотепер.

1969року народний артист України Віктор Афанасьєв створив і очолив при Харківському інституті мистецтв першу і донині єдину в Україні кафедру акторів і режисерів театру ляльок.

Новий підйом творчого життя Харківського театру ляльок був пов'язаний з приходом 1991року на посаду головного режисера заслуженого діяча мистецтв УкраїниЄвгена Юзефовича Гімельфарба.

6 листопада1997року театру присвоєно ім'я Віктора Андрійовича Афанасьєва.

На підставі Наказу Міністерства культури і мистецтв Українивід30 жовтня2002року № 625 про присвоєння театру статусу «Академічний», театр перейменовано уХарківський державний академічний театр ляльок ім. В.А. Афанасьєва.

Заслуги театру в розвитку вітчизняного театрального мистецтва відзначалися нагородами акторів: звання заслужених артистів Україниодержали П. Янчуков, Г. Стефанов, Л. Гнатченко, Ф. Грошева, О. Рубинський, В. Бардуков, В. Горбунов.

Соседние файлы в папке Основи сценічного та екранного мистецтва