Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наскрізна ПРОГРАМА 2012.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

2. Інноваційний менеджмент

1. Мета та завдання практики

Виробнича практика з дисципліни "Інноваційний менеджмент" -складова частина навчального процесу студентів спеціальності "Менеджмент організацій" ОКР "Спеціаліст" і є його продовженням у виробничих умовах.

Основною метою даної практики є формування у студентів професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень з управління нововведеннями під час конкретної роботи в умовах виробництва.

Цілями практики є:

- поглиблення і закріплення знань з дисципліни, набутих у процесі навчання;

- розвиток навичок управління інноваціями і розв'язання прикладних завдань;

- підготовка до самостійної роботи на посадах, що вимагають кваліфікації менеджера-економіста.

Основним завданням проходження виробничої практики з інноваційного менеджменту є навчити студента:

  • планувати інноваційну діяльність підприємства;

  • обґрунтовувати інноваційні стратегії;

- визначати ефективність впровадження нововведень.

2. Тематичний план практики

Перелік питань

Кількість часу, год. (днів)

Місце проходження практики

1. Інноваційна діяльність підприємств

0,5 днів

Планово-економічна, юридична служби і бухгалтерія

2.Планування інноваційної діяльності

0,5 днів

Планово-економічна і юридична служби

3.Впровадження нововведень на підприємстві

2 дні

Планово-економічна і юридична служби

4.3в'язки підприємства з науково-дослідними установами

1 день

Планово-економічна і юридична служби, підрозділи підприємства

3. Методичні рекомендації

Вивчаючи вищенаведені теми, практикант повинен ґрунтовно розглянути наступні питання і напрями діяльності організації:

Тема 1. Інноваційна діяльність підприємства

Проаналізувати інноваційну ситуацію на підприємстві з метою визначення конкретних характеристик інноваційних процесів (новин, нововведень), які відбуваються на підприємстві. Дати стислу характеристику системи інноваційного менеджменту організації, що є базою практики і запропонувати шляхи підвищення її ефективності. Проаналізувати виробничу і комерційну діяльність підприємства та виявити можливі їх удосконалення. Навести основні показники технічного рівня підприємства, виконати оцінку організаційно-технічного рівня виробництва. Визначити та проаналізувати наявні виробничі потужності; проаналізувати вікову та технологічну структуру обладнання; проаналізувати наявні технології виробництва і рівень ефективності виробництва продукції на підприємстві; визначити відповідність використовуваних на підприємстві технологій найновішим світовим зразкам; проаналізувати асортиментну структуру продукції, охарактеризувати відповідність продукції вимогам ринку; визначити цільовий сегмент споживачів, описати стратегію збуту продукції та її після продажну підтримку. Визначити потребу у розвитку інноваційної діяльності та її сфери.

Тема 2. Планування інноваційної діяльності

Охарактеризувати практику планування інноваційної діяльності на підприємстві (суб'єкти, об'єкти планування, види планування та ін.). Опрацювати бізнес-план інноваційного проекту. Довести необхідність певного нововведення (наприклад, заміни старого обладнання, застосування нової технології виробництва продукції, освоєння нової продукції або підвищення якості продукції підприємства, вдосконалення системи збуту продукції підприємства та ін.) шляхом реалізації відповідного інвестиційного проекту. Описати організаційні і контрактні системи механізму управління інвестиційним процесом. Виокремити власні інвестиційні проекти підприємства, субпідрядні і підрядні інвестиційні проекти, іноземні інвестиції. Охарактеризувати принципи розробки і календарні плани реалізації інвестиційних проектів. Обгрунтувати основні ідеї інвестиційного проекту, специфікацію потреб у матеріалах, доступність ресурсів, стратегію поставок , витрати на сировину і комплектуючі вироби. Визначити суму початкових інвестицій для реалізації проекту. Визначити величину можливого початкового доходу. Оцінити витрати і окупність інвестиційного проекту, інвестиційні ризики та гарантії по інвестиційних проектах, визначити шляхи зменшення ризику. Проаналізувати форми і методи фінансування інвестиційних проектів.