Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завдання з цивільного процесу.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
547.33 Кб
Скачать

Варіант 4 (г, 3, е, л, р, с, ц, X)

Завдання 1

В травні 2006 року громадянин Іванов, мешканець с. Токарі-Бережки Лебединського району Сумської області відпочивав з друзями на березі ставка. Роздягнувшись, він пірнув у воду і не виринув. Всі розшуки, в т.ч. розшуки його тіла на дні ставка командою водолазів, результату не дали.

В жовтні 2006 р. його дружина вирішила звернутися до суду з заявою про визнання чоловіка безвісно відсутнім.

  1. Чи підлягає дана заява розгляду в суді?

  2. Якому суду підсудна дана справа?

  3. Судом в якому складі вона буде слухатись?

  4. Який, на вашу думку, в наведеному прикладі застосовується вид підсудності?

При вирішенні завдання обов'язково необхідно використовувати:

    1. Конституцію України.

    2. Цивільний процесуальний кодекс України.

    3. Гнездов А.В. Особое производство: Учебн. Пособие. – Симферополь, 1998.

    4. Фурса С.Я. Окреме провадження у цивільному процесі: Навч. посіб. – К., 1999.

Завдання 2

Громадянка Фесенко придбала на речовому ринку пару зимових чобіт. Торгове місце, на якому було придбане взуття, належало ПП Лук’янченко. Продавець Карпова, що працює в ПП Лук’янченко за трудовою угодою, чек на придбане взуття покупцеві не видала. Придбаний товар виявився неналежної якості, і Фесенко звернулася до суду з позовом до ПП про розірвання договору купівлі-продажу і відшкодування збитків, завданих продажем неякісного взуття.

Задовольнивши клопотання позивачки, суд викликав продавця Карпову для дачі показань по справі в якості свідка. Карпова відмовилась давати показання , аргументуючи відмову тим, що однією з умов трудового договору між нею і ПП Лук’янченко було її зобов’язання зберігати в таємниці відомості, що стали їй відомі у зв’язку з її службовим становищем.

  1. Дайте правову оцінку даній ситуації.

  2. Чи підлягає Карпова допиту як свідок?

  3. Розкрийте процесуальний порядок допиту свідків.

При вирішенні завдання обов'язково необхідно використовувати:

  1. Конституцію України.

  2. Цивільний процесуальний кодекс України.

  3. Фурса С.Я., Цюра Т.В. Докази і доказування у цивільному процесі: Науково-практичний посібник. (Серія: Процесуальні науки) – К.: Видавець Фурса С.Я., КНТ, 2005.

Завдання 3

Вироком суду громадянку Гриненко І.І. було засуджено до позбавлення волі з конфіскацією майна. Цим вироком також вирішено цивільний позов АТП – 21205, на користь якого з Гриненко І.І. було стягнено 7 тис. грн. Чоловік засудженої Гриненко В.О. звернувся до суду з позовом про виключення з опису (арешту) телевізора та піаніно. В позовній заяві він зазначив, що ці речі належать йому на праві особистої власності, так як були придбані ще до шлюбу.

Суд відмовив в прийнятті позовної заяви через те, що у вироку суду було зазначено про конфіскацію усього майна.

  1. Чи правильно вчинив суддя?

  2. Визначить склад осіб по цій справі.

  3. Чи зміниться склад осіб, якщо у вироку суду буде вказано тільки те, що на телевізор та піаніно звернено стягнення про відшкодування шкоди, заподіяної злочином?

  4. Складіть проект позовної заяви від імені Гриненко В.О. Інші необхідні дані додайте на свій розсуд.

При вирішенні завдання обов'язково необхідно використовувати:

  1. Конституцію України.

  2. Цивільний процесуальний кодекс України.

  3. Постанову Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про виключення майна з опису" від 27 серпня 1976 р. № 6 із змінами, внесеними постановами Пленуму від 30 червня 1978 р. № 5, від 30 березня 1984 р. № 3, від 25 грудня 1992 р. № 13 та від 25 травня 1998 р. №15.

  4. Бородін М.М. Позовна форма захисту права в судочинстві про виключення майна від арешту // Право України. - 1992. - № 2.

  5. Бородін М., Кузьменко С., Кройтор В. Процесуальні питання розгляду справ про виключення майна з опису // Право України. – 1999. - № 7.

  6. Кузьменко С.Г., Кройтор В.А. Иски об освобождении имущества из-под ареста: научно-практическое пособие. – Харьков: Эспада, 2003. - 272 с.

  7. Кройтор В.А. Защита прав и интересов в суде: Научно-практическое пособие. – 4-е изд., испр. и доп. – Харьков: Эспада, 2003.