Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mendzhment_10-19.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
171.39 Кб
Скачать

15….Керівники нижчої ланки (операційні керівники).

Керівники нижчої ланки (операційні керівники). Найчисленніша категорія. Вони здійснюють контроль за виконанням виробничих завдань, за використанням ресурсів (сировини, устаткування, кадрів). До молодшим начальникам відносяться майстер, завідувач лабораторією і т.п. Робота керівника нижчої ланки є найрізноманітнішою, характеризується частими переходами від одного виду діяльності до іншого. Ступінь відповідальності керівників нижчої ланки не дуже висока, іноді в роботі присутня значна частка фізичної праці.

Типовим назвою посади на даному рівні є майстер, майстер зміни, сержант, завідувач відділом, старша медсестра. Більша частина керівників взагалі - це керівники низової ланки. Більшість людей починають свою управлінську кар'єру саме в цій якості.

Дослідження показали, що робота керівника низової ланки є напруженою і наповненою різноманітними діями. Вона характеризується частими перервами, переходами від однієї задачі до іншої. Завдання самі по собі потенційно короткі. В одному дослідженні виявлено, що час, що витрачається майстром в середньому на виконання одного завдання, дорівнювало 48 секундам. Часовий період для реалізації рішень, прийнятих майстром, теж короткий. Вони майже завжди реалізуються протягом менш, ніж 2 тижнів. Було виявлено, що майстри проводять близько половини свого робочого часу в спілкуванні. Вони багато спілкуються зі своїми підлеглими, не багато з іншими майстрами і зовсім мало - зі своїм начальством.

16.Менеджери та їх роль в організації.

Менеджер - це людина, що обіймає постійну управлінську посаду й наділена повноваженнями приймати рішення з певних видів діяльності організації, що функціонує за ринкових умов.Термін «менеджер» може вживатися стосовно:- адміністратора будь-якого рівня управління, якщо адміністрування здійснюється сучасними методами;- керівника підприємства в цілому або його підрозділів (заводу, відділу, цеху, дільниці);- організатора конкретного виду робіт; - керівника у стосунках з підлеглими.

До менеджера передусімпред'являютьсявимогивисокогопрофесіоналізму й компетентності. Він повинен поєднуватирисивисококваліфікованогофахівця, щоволодієтехнічними та економічнимизнаннями, та організаторавиробництва, якийвиконуєадміністративніфункції. За умов переходу до ринковоїекономікинеобхіднозмінитипогляд на природу, роль, сутність і значенняпранікерівника. Тепер перше місцепосідаєсамостійність, ініціативність, підприємливість, творчемислення, готовність до розумногоризику.Специфіка праці менеджера полягає в тому, що виробничі, економічні, технічні й соціальні завдання він вирішує в основному в організаційному порядку, впливаючи на людей, які повинні безпосередньо вирішувати ці завдання. Характер праці менеджера визначаєтьсятим, щовінреалізуєфункціюкерівництва. При цьому перед ним постаєзавдання - інтегрувати систему керування в єдинеціле, координуватидіїїї ланок. Управлінняскладається з виконаннярізнихфункцій. Але система управліннятількитодістає системою, коли всіїїфункції і ланки становлятьєдинеціле. Тому найважливішимобов'язком менеджера є забезпеченняпогодженості і єдностісистемиуправління як цілого. Чим чіткішевсистеміуправління проведено поділпраці, тимскладніше проходить процесінтегрування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]