Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_rob_OMZ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
291.98 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 2

Надання допомоги при комах, гострій судинній недостатності.

Мета: Ознайомлення з мотодикою надання допомоги при комах та гострій судинній недостатності

Завдання: відпрацювати навички та алгоритм надання допомоги при даних станах.

Устаткування: фантом людини.

Хід роботи:

  1. Відпрацювати навички надання допомоги при комі.

  2. Відпрацювати навички надання допомоги при обморокові.

  3. Відпрацювати навички надання допомоги при колапсі.

  4. Відпрацювати навички надання допомоги при шокові.

Теоретичне обґрунтування

Кома - втрата свідомості більш ніж на 4 хвилини; обов'язково є пульс на сонній артерії; немає реакції на зовнішні подразники; подавлені кахлевий та ковтальний рефлекси, але можлива блювота й мимовільне сечовипускання.

Схема надання невідкладної допомоги при комі:

1. Обережно поверніть потерпілого на живіт;

2. Якщо є можливість, уведіть препарат, що збуджує дихальний і судинно-рухливий центри (кордіамін - підшкірно, внутрішньом’язово; кофеїн - усередину, підшкірно, внутрішньом’язово;

3. Видаліть слиз і блювотні маси з рота й носа за допомогою серветки (хустки) або гумового балончика;

4. Прикладіть холод до голови: міхур з льодом; пляшки, пакети з холодною водою або снігом; гіпотермічний пакет;

5. При зникненні пульсу - терміново приступайте до реанімації;

6. Викличте швидку медичну допомогу.

Запам'ятаєте!

1. При комі залишати потерпілого до прибуття "Швидкої допомоги" і транспортувати його потрібно тільки в положенні "лежачи на животі". На спині - не можна!

2. Не можна вводити промедол й інші наркотики.

НЕПРИТОМНІСТЬ, КОЛАПС

Під непритомністю розуміють короткочасну втрату свідомості. Вся безліч причин і провокуючих факторів розвитку непритомностей і колапсів можна об'єднати в наступні групи:

Перша, що представляє найбільшу небезпеку, є сховане кровотеча: позаматкова вагітність або крововилив у яєчник, прорив виразки дванадцятипалої кишки або закрита травма живота з ушкодженням внутрішніх органів.

Другу групу становлять гострі отруєння різними токсичними речовинами або інтоксикація при таких захворюваннях як грип або пневмонія.

Третю - цілий ряд провокуючих факторів, таких, як робота в задушливому приміщенні (гіпоксичний колапс) або висока температура навколишнього середовища (тепловий удар).

До четвертої групи ставляться такі "чисто фізичні" фактори, як швидка зміна положення тіла (при різкому уставанні) або тривале стояння - ортостатичний колапс.

П'яту групу причин непритомності становлять емоційні потрясіння й "хвилюючі ситуації".

Шосту - грубі порушення серцевого ритму, що супроводжуються короткочасною зупинкою серця.

Ознаки непритомності: раптова короткочасна втрата свідомості (не більше ніж на 3-4 хвилини), збліднення шкірних покривів і різке зниження артеріального тиску.

Провісники непритомності: за кілька хвилин, а то й за лічені секунди до падіння з'являється легке запаморочення, нудота, дзенькіт у вухах, райдужні дуги, мелькання мушок або потемніння в очах, різка слабкість. Звичайно непритомність триває не більше 15 хвилин. Більше тривала втрата свідомості змушує запідозрити розвиток коми, причиною якої могли послужити й крововилив у мозок, і цукровий діабет, і отруєння різними речовинами або алкоголем. Раптову гіпотонію, коли рівень артеріального тиску падає нижче 80 мм рт. ст., прийнято називати колапсом, від латинського colabor - падаю. Цей термін можна розуміти подвійно: і як падіння людини, і як падіння його артеріального тиску. Навіть у тих випадках, коли різке зниження артеріального тиску не супроводжувалося втратою свідомості, однаково говорять про колапс, але короткочасну втрату свідомості без тривалого падіння рівня артеріального тиску називають тільки непритомністю. Хоча багато авторів уважають, що непритомності й колапси це зовнішній прояв тих самих процесів.

Схема надання невідкладної допомоги при раптовій втраті свідомості (при збереженні пульсації на сонній артерії):

1. Переконатися в наявності пульсації на сонній артерії.

2. Підняти ноги, розстебнути воріт сорочки, послабити краватку й поясний ремінь.

3. Піднести до носа вату з нашатирним спиртом або надавити на болючу точку під носом і помасажувати її.

4. Якщо протягом 3-4 хвилин свідомість не з'явилася, необхідно повернути пацієнта на живіт, подбати про прохідність його дихальних шляхів і покласти холод на голову.

5. При непритомності в задушливому приміщенні - винесіть хворого на свіже повітря або розкрийте вікна.

6. При тепловому або сонячному ударі - перенесіть у прохолодне місце або тінь, покладіть на голову й груди змочений холодною водою рушник.

7. У всіх випадках зневоднювання: понос, багаторазова блювота, заливний піт - рясне солоне або солодке питво.

8. Після голодної непритомності - напоїть солодким чаєм.

9. З появою болю в животі, в області поперека або при повторних непритомностях - покладіть холод на живіт (можлива внутрішня кровотеча).

10. Навіть якщо втрата свідомості тривала не більше 1-2 хвилин, а через 5-10 хвилин після надання першої допомоги шкірні покриви порожевіли, артеріальний тиск повернувся до норми й сама людина ніяких скарг не пред'являє - однаково варто звернутися до лікаря або краще викликати його до хворого.

Запам'ятаєте! Неприпустимо!

1. Приступати до непрямого масажу серця при наявності пульсу на сонній артерії.

2. Прикладати ватку, змочену нашатирним спиртом, до носа або засовувати його в ніс (це може закінчитися опіками носа й губ).

3. Прикладати теплу грілку до живота й попереку при болях у животі або при повторних непритомностях.

4. Годувати у випадках голодної непритомності.

ТРАВМАТИЧНИЙ ШОК

ШОК - це складний комплекс відповідних реакцій організму, спрямованих на досягнення однієї мети - ВИЖИТИ! Правильне розуміння причин його розвитку дозволить уникнути грубих помилок і прорахунків при наданні першої допомоги.

Поняття про захисні реакції при шоку.

Пусковими механізмами шоку є сильний біль і страх смерті, психічна напруга й стрес, які неминучі в момент одержання травм й ушкоджень. Екстремальна ситуація вже сама по собі провокує розвиток шоку. Коли людина зустрічається з погрозою смерті - будь то нещасний випадок або військові дії, його організм у стані стресу виділить величезну кількість адреналіну. Колосальний викид адреналіну викличе різкий спазм прекапілярів шкіри, нирок, печінки й кишечнику. Їхня судинна мережа буде практично виключена із кровообігу. А такі життєво важливі центри, як головний мозок, серце й почасти легені, одержать крові набагато більше, ніж звичайно, відбудеться централізація кровообігу.

Зовнішні прояви першої стадії травматичного шоку. Стадія порушення (еректильна):

· порушення,

· бліда холодна шкіра (гусяча шкіра),

· артеріальний тиск часто підвищений,

· дихання прискорене (до 40 у хвилину),

· прискорений пульс (100-120 ударів у хвилину).

Якщо протягом 30-40 хвилин потерпілий не одержить першу медичну допомогу, то тривале підвищення периферичного опору й централізація кровообігу приведуть до грубих порушень мікроциркуляції в нирках, шкірі, кишечнику й інших органах, виключених із кровообігу. Таким чином, те, що на початковому етапі відігравало захисну роль і дало шанс на порятунок, уже через 30 хвилин стане причиною смерті.

Запам'ятаєте! Фактор часу в розвитку й результаті шоку має колосальне значення.

Результат шоку: розвиток тромбо-геморагічного синдрому, гостра ниркова, печінкова недостатність, набряк головного мозку, порушення серцевої діяльності.

Зовнішні прояви другої стадії травматичного шоку:

Стадія гальмування (торпідна)

· байдужість, апатія, загальмованість,

· шкіра із землистим відтінком і мармуровим малюнком,

· холодний липкий піт,

· артеріальний тиск знижений,

· грубі порушення серцевого ритму,

· зниження температури,

· припинення виділення сечі.

Схема надання першої медичної допомоги при травматичному шоку

1. При кровотечі - негайно накласти кровоспинні джгути й тугі пов'язки, що давлять;

2. При шокогенних ушкодженнях (переломах костей кінцівок, таза, ребер, хребта, проникаючих пораненнях грудної й черевної порожнини) навіть при відсутності скарг на болі якнайшвидше провести знеболювання (3-4 таблетки анальгіну або 50 мл алкоголю);

3. Обробити рани й накласти стерильні пов'язки;

4. Зробити транспортну іммобілізацію підручними засобами;

5.Якнайшвидше викликати "Швидку допомогу" для надання медикаментозної допомоги вже на місці події (введення плазмозамінюючих рідин, корекція ацидозу й поліпшення мікроциркуляції);

6. При неможливості викликати "Швидку допомогу" вирішити питання про спосіб перевезення для госпіталізації потерпілого в лікарню, а при масивній артеріальній кровотечі спробувати здійснити її самостійно.

Запам'ятаєте! Неприпустимо!

1. Тривожити й змушувати рухатися потерпілого без гострої потреби.

2. Переміщати потерпілого з переломами костей кінцівок без накладення транспортних шин.

3. Не накладати джгут або не віджимати ушкоджену судину при масивній кровотечі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]