Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація будівельного виробництва1.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
369.15 Кб
Скачать

Врахування вимог охорони навколишнього середовища в процесі розробки бгп.

В проекті повинні бути відображені слідуючі рішення:

- попередження забруднення атмосфери шкідливими промисловими викидами, енергетичними та транспортними джерелами;

- утилізація шкідливих викидів;

- пил та золоудалення, газоочищення, утилізація та обеззараження джерельних вод:

- зниження дії шуму;

- захист питних джерел;

- використання рослинного шару будуємої території,

- захист і охорона зелених насаджень.

Таким чином повинні бути розглянуті три головних питання:

- охорона земель та водоємів від відходів;

- охорона повітряного середовища від шкідливих вибросів;

- зниження рівня шуму та інших коливних процесів.

Охорона навколишнього середовища на будівельному майданчику зводиться в основному до зрізки рослинного шару з подальшим використанням його при благовлаштуванні, зберігання дерев, вилучення будівельних відходів, запобігти забрудненню природних водоємів будівельними відходами.

Організація будівельного виробництва

Тема 1.6. Контроль за будівництвом. Здача робіт та закінчених будівництвом об'єктів.

1. Органи нагляду і контролю за будівництвом, їх права та обов'язки.

Основними органами, які здійснюють нагляд за усіма видами будівництва в країні є:

1. Державний архітектурно-будівельвий контроль (ДАБК). Розглядає проекти забудови; надає дозвіл на будівництво; здійснює контроль дотримання правил БНіП та відповідність об'єкті» проектним рішенням; здійснює поточний контроль за веденням будівництва та якістю робіт. ДАБК мас право зупинити будівництво об'єктів у випадках порушення проектних рішень, ТУ, БНіП або зупинити фінансування будівництва при порушенні будівельного законодавства.

2. Державний санітарний нагляд - контролює дотримання санітарних норм на проектування та будівництво житлових, суспільних та виробничих будівель та споруд.

3. Державний пожежний нагляд контролює дотримання норм пожежної безпеки при проектуванні та будівництві будівель і споруд.

4. Державний гіряо-тєхнічшш нагляд - контролює дотримання правил виконання робіт промисловості, вибухових робіт, робіт по монтажу резервуарів та інших посудин, працюючих під високим тиском.

5. Державний нагляд за охороною праці - контролює дотримання норм техніки безпеки та виробничої санітарії на будівельних майданчиках та об'єктах.

6. Банківський контроль - здійснюється конторами Будбанка та Держбанка, забезпечує правильність використання лімітів капітальних вкладень в БМР, дотримання кошторисної вартості будівництва, фонда зарплати, зниження собівартості БМР. Банк систематично проводить обмірювання (контрольні) виконаних робіт, перевіряє правильність оформлення виконавчої та фінансової документації і має право зупинити платежі в разі несвоєчасного усунення будівельно-монтажними організаціями виявлених банком порушень фінансової дисципліни.

7. Авторський нагляд - здійснюється проектними організаціями, які розробляють проектно-кошторисну документацію ПОБ і ПВР- При цьому контролюють дотримання технології БМР, правильність оформлення актів на потайні роботи, актів приймання конструктивних елементів, дотримання проектних рішень. Авторський нагляд має право надавати вказівки обов'язкові для організацій замовника та підрядника про зупинення робіт, які виконуються з порушенням вимог проекту, при використанні матеріалів та конструкцій низької якості або при порушенні технології виробництва робіт, на будівництві повинен бути журнал авторського нагляду.

8. Технічний нагляд замовника - здійснюється дирекцією підприємства, що будується, або співробітниками ВКБ та передбачає контроль дотримання проектів, кошторисів, БНіП, ТУ, якості матеріалів та виконаних БМР. При грубих порушеннях зупиняють будівництво; не приймають до оплати акти, наряди і т.д.