Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація будівельного виробництва1.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
369.15 Кб
Скачать

3. Здача в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів

Остаточний контроль якості будівництва здійснюється при прийманні в експлуатацію побудованих об'єктів. Прийняття здійснюється в дві стадії: попереднє (технічна) прийняття робочою комісією та остаточне - Державною приймальною комісією.

Робочу комісію організує замовник (забудовник) під своїм головуванням в складі представників генпідрядника, субпідрядників проектних організацій, технічної інспекції профспілок, органів державного та пожежного нагляду. Генпідрядник подає робочій комісії всю виконавчу документацію: акти прийняття окремих конструктивних елементів та частин будівель; акти прийняття зовнішніх і внутрішніх систем водопроводу, каналізації, опалення, вентиляції, електропостачання та ік,; акти на потайні та спеціальні роботи; комплект робочих креслень (коректованих); журнал авторського нагляду.

Робоча комісія перевіряє повноту і якість пред'явленої генпідрядником документації, якість та відповідність виконаних робіт проекту, готовність об'єктів, що здаються та обладнання до експлуатації і оформляє відповідний АКТ, який служить основою для призначення Державної комісії. Цей акт є одночасно документом про передачу матеріальних коштовностей у вигляді закінчених будівництвом об'єктів від генпідрядника замовнику.

Завершені будівництвом та прийняті робочою комісією об'єкти замовник і генпідрядник подає Державній комісії, про що письмово повідомляють.

Державну приймальну комісію в залежності від значимості та вартості призначають Кабінет Міністрів, Ради народних депутатів. У склад Державної приймальної комісії об'єктів виробничого призначення включають, представників замовштав, генпідрядника, геїзершшїого проектувальника, органів державного санітарного та пожежного нагляду фінансуючого банку та профспілкової організації.

В склад Державної приймальної комісії об'єктів жилих та суспільних будівель і споруд входять: голова комісії - представник органу архітектурно-будівельного контролю або виконкому міської або районної Ради народних депутатів; члени комісії - представники замовника генпідрядника, проектної організації, органів держсан і держпот нагляду, профспілки тієї організації, яка буде експлуатувати будівлю або споруду.

Замовник передає Державній приймальній комісії наступні матеріали: проектне завдання і довідку про техніко-економічні показники об'єкта; дозвіл Держархбудконтроля про відведення зешіяної ділянки; акти: розбивки осей будівлі і сіток на потайні та спеціальні роботи; дані про геологію та гідрогеологію будівельного майданчику, глибину закладання підошви фундаменту; робочі креслення із змінами; затверджений та виконавчий генплан; перелік організацій, які брали участь в проектуванні і будівництві об'єктів; акти технічного приймання робочою комісією.

Державна приймальна комісія оглядає об'єкти, розглядає акт робочої комісії, оцінює технічний рівень обладнання, якість виконаних робіт, встановлює відповідність потужностей, які вводять у дію, їх фактичній вартості будівництва проектним потужностям і кошторисній вартості, перевіряє готовність об'єкта до дії.

Приймання об'єкта в експлуатацію оформляють актом Державної комісії. Акт затверджує орган, призначивший Державну приймальну комісію в місячний термін - його підписання по об'єктам виробничого призначення або тижневий по об'єктам житлово-громадського призначення.

39