Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація будівельного виробництва1.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
369.15 Кб
Скачать

2. Контроль якості будівництва.

Об'єкт, що здається, повинен відповідати: функціональним, технологічним, конструктивним та естетичним ознакам.

1. Функціональні ознаки - відповідність об'єкта своєму призначенню.

2. Технологічні ознаки або технологічність рішень показують відповідність проектів конкретним умовам побудови будівель та споруд. 3. Конструктивні ознаки характеризують міцність, довговічність, стійкість та надійність роботи окремих конструкцій, вузлів та частин будівлі.

4. Естетичні ознаки характеризують відповідність об'єктів, що будуються соціальним, ідеологічним та культурним потребам суспільства (архітектурна виразність, національно-історична композиція та зовнішня оздоба).

Для забезпечення високої якості будівництва створена система управління якістю готової будівельної продукції (будівлі, споруди, комплекси) та контроля якості БМР.

Система управління якістю готової будівельної продукції грунтується на нормативно-технічній документації (НДТ). Основними видами НДТ по будівництву, які регулюють якість БМР, матеріалів, та виробів є: БНіП, ДСТ, ТУ та відомчі вказівки. НТД обов'язкова до застосування усіма проектними, будівельними організаціями не залежно від їх відомчої підпорядкованості.

Контроль якості будівництва в системі управління якістю готової будівельної продукції поділяється на внутрішній та зовнішній контроль.

1. Внутрішній контроль якості БМР здійснюється безпосередньо керівництвом та виробничо-технічним персоналом будівництва: головний інженер, виконроб, майстер, бригадир, будівельна лабораторія. Внутрішній контроль якості включає: вхідний, операційний та приймальний контроль.

Вхідний контроль: включає перевірку якості проектно-кошторисної документації, яка надходить від замовника та будівельних матеріалів, перевірку конструкцій, виробів та обладнання на відповідність їх вимогам проекта, ТУ, паспортам.

Операційний контроль: здійснюється після закінчення виробничих операцій або окремих процесів до початку наступних робіт, контроль виконується по схемах операційного контролю, розроблених в складі ПВР.

Приймальний контроль: виконується при прийомці потайних БМР та закінчених конструктивних елементів та частин обсягів (роботи нульового циклу, фундаменти під обладнання та ін.).

2, Зовнішній контроль якості будівництва здійснюють: технічний контроль замовників, авторський нагляд проектних організацій, ДАБК, Держсаннагляд, Держпотнагляд, технічна інспекція профспілок, фінансуючі контори банків.

Замовник постійно контролює якість будівельних матеріалів, конструкцій, виробів та якість БМР, відповідність їх БНіП, проектам, кошторисам, ТУ. Робітники технічного нагляду замовника несуть відповідальність за погару якість робіт, прийнятих від будівельників, за несвоєчасне оформлення актів на потайні роботи і т.д.

Авторський нагляд проектних організацій здійснюється за будівництвом складних і експериментальних об'єктів; за будівництвом об'єктів із кошторисною вартістю понад 200 тисгривень; за комплексною забудовою мікрорайонів та жилих кварталів в містах з чисельністю населення понад І млн.люд.; за будівництвом всіх об'єктів в сейсмічних районах і районах вічної мерзлоти; на просадних грунтах; за будівництвом цехів з використанням процесів та апаратури з тиском 10 МПа і більше.

Авторський нагляд зобов'язаний:

- проводити нагляд за відповідністю будівель та споруд, що будуються, затвердженій проектно-кошторисній документації;

- забезпечити своєчасне надходження на будівництво робочих креслень та вирішувати всі технічні питання; спостерігати за вірною технологією БМР;

- перевіряти наявність паспортів і лабораторних аналізів та випробувань матеріалів, деталей і конструкцій;

- контролювати розбивку та закріплення осей будівель і споруд; вертикальних позначок основ, фундаментів, перекриттів та покриттів;

- при будівництві будівель і споруд із збірного залізобетону брати участь в складанні актів про вірність монтажу збірних конструкцій, якості;

вносити зміни в креслення, вести журнал авторського нагляду. Все це здійснювати у контакті з технаглядом замовника та іншими органами.