Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА з історії України 2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
368.13 Кб
Скачать

Тема. Розвиток України в умовах утвердження тоталітарного режиму (1920-1939 рр.)

Політико-правовий статус та міжнародне становище УСРР на початку 20-х рр. XX ст. Створення СРСР та входження УСРР до складу Союзу РСР.

Особливості економічної та політичної ситуації на початку 20-х рр. в Україні. Постанова X з’їзду РКП(б) «Про заміну розкладки натуральним податком (березень 1921 р.)».Оцінка нової економічної політики у зарубіжній та вітчизняній науковій літературі. Нова економічна політика та її здійснення в Україні. Розробка українськими вченими-економістами наукових основ НЕПу. С. Солнцев, Г. Тіктін, Т. Осадчий, А. Бориневич та ін. Використання товарно-грошових відносин, формування з початку 20-х рр. інфраструктури ринку, запровадження госпрозрахунку, часткова денаціоналізація, залучення іноземного капіталу тощо.

Національна політика більшовиків в Україні: політика коренізації, українізація. Її суть, форма, причини та наслідки.

Особливості модернізації економіки (кінець 20-х – 30-ті роки). Політика індустріалізації: головні завдання, хід, наслідки. Створення нових галузей у промисловості, розширення та реконструкція діючих підприємств.

Примусова колективізація сільського господарства та її наслідки. Голодомор 1932-1933 рр. в Україні.

Формування сталінського тоталітарного режиму. Сталінський терор в Україні наприкінці 1920-х – 1930-ті рр. Політичні репресії та їх наслідки для України.

Приєднання західноукраїнських земель до УРСР наприкінці 30-х рр. “Радянізація” Західної України.

Тема. Україна в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.)

Наукові концепції історії Другої світової війни та Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.

Українське питання напередодні Другої світової війни. Оформлення нового політико-правового статусу Західної України.

Напад Німеччини на СРСР. Початок військових дій. Героїчна боротьба українського народу проти нацистської окупації. Особливості німецького окупаційного режиму в Україні. Експлуатація фашистським рейхом матеріальних та людських ресурсів України. Німецька колонізація українських земель.

Антифашистський рух Опору в Україні. Радянський партизанський рух. Утворення та діяльність Української Повстанської армії. Проголошення Акту відновлення Української держави 30 червня 1941 р.

Основні військові операції на території України: форсування Дніпра, визволення Києва, Одеси, Корсунь-Шевченківська операція, Львівсько-Сандомирська, Карпатська тощо. 1,2,3,4 Українські фронти. Звільнення України від нацистських загарбників. Урегулювання територіальних питань. Матеріальні збитки та загальноекономічні втрати України у роки війни.

Соціально-економічні, військові, геополітичні наслідки Другої світової війни.

Тема. Становище України в повоєнний період (1945 - 1953 рр.)

Міжнародний статус УРСР після закінчення Другої світової війни. Становище економіки України у повоєнні роки. Відбудова народного господарства: труднощі та особливості відбудовчих процесів. Голод 1946-1947 рр. Посилення сталінізму в республіці.

Особливості повоєнних суспільних перетворень у західних областях України. “Радянізація” регіону. Репресії радянського режиму проти населення Західної України. Економічна політика радянської влади на західноукраїнських землях та її наслідки. Боротьба ОУН та УПА з тоталітарним радянським режимом. Операція “Вісла” (1947).