Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА з історії України 2010.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
390.66 Кб
Скачать

Питання до рейтингового контролю з курсу «Історія України» Перша контрольна робота

  1. Охарактеризуйте дослов’янський етап державотворення на території України у найдавніші часи. Еволюція господарства первісної доби.

  2. Східні слов’яни у давнину. Племінні союзи, перші державні об’єднання (VI -IX ст.). Особливості розвитку господарства.

  3. Проаналізуйте політичний та соціально-економічний розвиток Київської Русі (ІХ – ХІІ століття).

  4. Розкрийте роль київських князів у державотворчих процесах.

  5. Економічний розвиток Київської Русі. Формування аграрного суспільства: еволюція господарства та відносин власності.

  6. Ґенеза українського козацтва та його історична роль: передумови виникнення, джерела формування, основні функції українського козацтва.

  7. Запровадження християнства та його історичне значення.

  8. Входження українських земель до складу Литви та інших держав. Суспільно-політичні процеси в Україні у другій половині ХІV-XVI ст.

  9. Галицько-Волинська держава – спадкоємиця Київської Русі.

  10. Приєднання Південної України до Російської імперії наприкінці XVIIІ ст. Освоєння території й заснування міст (Катеринослав, Миколаїв, Одеса, Херсон).

  11. Наукові концепції історії національно-визвольної війни українського народу середини ХVІІ ст. під проводом Б.Хмельницького.

  12. Діяльність Гетьмана Пилипа Орлика та оцінка його документів «Пакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького» та «Вивід прав України».

  13. Формування Української козацької держави в ході національно-визвольної війни середини ХVІІ ст. Роль Б.Хмельницького у державному будівництві.

  14. Проаналізуйте Переяславсько-Московський договір, «Березневі статті Б.Хмельницького» від 1654 р. та їх наслідки для України. Питання приєднання України до Росії у контексті розвитку сучасної історичної науки.

  15. Україна в другій половині ХVІІ ст. Руїна: її соціально-політична сутність та наслідки.

  16. Соціально-економічний розвиток України у ХVІІІ ст. Зміни в промисловому та сільськогосподарському виробництві. Юридичне запровадження кріпосного права (1783 р.).

  17. Охарактеризуйте політику царського уряду по обмеженню прав автономії України. Остаточна ліквідація української державності (кінець ХVІІ - ХVІІІ ст.)

  18. Проаналізуйте внутрішню і зовнішню політику гетьманів Правобережної та Лівобережної України у другій половині XVII - XVIIІ ст. (Два-три на вибір).

  19. Соціально-економічне становище України в середині ХIV – першій половині XVII ст. Вплив зовнішніх факторів на розвиток економіки окремих регіонів.

  20. Розкрийте передумови, причини, характер та рушійні сили національно-визвольної війни українського народу середини ХVІІ ст. Перемоги під Жовтими Водами, Корсунем, Пилявцями. Укладення Зборівського договору (1649 р.)

Друга контрольна робота

  1. Розкрийте процес капіталістичної еволюції України у складі Австро-Угорської та Російської імперії, її особливості у ХІХ ст.

  2. Адміністративно-політичний статус України у складі Російської та Австро-Угорської імперій у ХІХ ст.

  3. Модернізаційні процеси у ХІХ ст.: зародження й становлення індустріального суспільства та початок формування модерної української нації.

  4. Проаналізуйте соціально-економічні реформи в Російській імперії у другій половині ХІХ ст. Формування товарно-грошових відносин в аграрному секторі. Розвиток міст, банківської системи, центрів зовнішньої торгівлі.

  5. Суспільно-політичні течії в Україні та український національний рух у ХІХ ст. Кирило-Мефодіївське товариство. Т.Г. Шевченко, його роль в національному відродженні.

  6. Розкрийте особливості соціально-економічного розвитку українських земель на початку ХХ ст. Столипінська аграрна реформа та її наслідки для українського народу.

  7. Діяльність Центральної Ради доби української національно-демократичної революції 1917 – 1920 рр. І – ІV Універсали УЦР. Конституція УНР.

  8. Охарактеризуйте стан Української держави доби української національно-демократичної революції 1917 – 1920 рр. Економічна та національно-культурна політика уряду П.Скоропадського.

  9. Діяльність Директорії Української Народної Республіки доби національно-демократичної революції 1917-1920 рр. Акт Злуки УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року та його історичне значення.

  10. Історичні постаті та їх роль у державотворчих процесах періоду української національно-демократичної революції 1917-1920 рр. (М.Грушевський, В.Винниченко, П.Скоропадський та ін.).

  11. Нова економічна політика 1921-1928 рр. та розробка українськими вченими-економістами її наукових основ: С. Солнцев, Г. Тіктін, А. Бориневич та ін.

  12. Проаналізуйте національну політику більшовиків в Україні у 20-ті-30-ті роки ХХ ст. та її основні напрямки. М. Скрипник, М. Хвильовий, О. Шумський та ін.

  13. Опишіть особливості модернізації економіки в Україні (кінець 20-х-30-ті роки). Примусова колективізація сільського господарства, її наслідки.

  14. Українське питання напередодні Другої світової війни. Оформлення нового політико-правового статусу Західної України.

  15. Наукові концепції історії Другої світової війни та Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.

  16. Україна у Другій світовій та Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. Внесок українського народу у розгром нацистської Німеччини.

  17. Дайте характеристику соціально-економічного становища України в повоєнні роки (1946-1955).

  18. Соціально-економічний розвиток України в умовах хрущовської «відлиги». Економічні реформи 60-х років, їх незавершений характер.

  19. Охарактеризуйте процеси державотворення в незалежній Україні: політичні, економічні, культурні та міжнародні аспекти (з 1991 року до сьогодення).

  20. Розкрийте основні тенденції розвитку української економіки у новітню добу та покажіть роль економічної науки в умовах трансформації ринкової економіки.