Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
261.12 Кб
Скачать

Платіжний оборот – це форма організації взаємозв'язків грошових і товарних потоків, за допомогою якої відбуваються реалізація, розподіл і звертання товарів, капіталів і доходів

Платіжний оборот більш широке поняття, чим грошовий: коли постачальник, відвантаживши товар покупцеві, одержує від нього вексель, зроблений платіжний оборот не можна характеризувати як грошовий. Грошовому обігові ще має бути здійснитися по витіканню терміну векселя.

Грошовий обіг відбиває процеси створення, розподіли і перерозподіли валового внутрішнього продукту і національного доходу. Перевищення темпів росту грошового обігу над темпами росту ВВП свідчить про інфляційні процеси в економіці.

Під грошовим обігом розуміється сукупність усіх платежів у наявній і безготівковій формах за визначений період часу

В умовах металевого звертання грошовий обіг, як і товарний оборот, виступає вартісним оборотом, оскільки металева монета (золоту або срібна) мала власну вартість, що відповідає зазначеному на ній номіналові. Тому рух вартості грошей відбувався одночасно з рухом вартості товарів. Вартісної оборот поєднував як грошовий, так і товарний обороти.

Сучасний же грошовий обіг вартісним не є, оскільки вартість грошового знака як наявного, так і безготівкового настільки незначна в порівнянні з номіналом, що нею можна зневажити. Звідси вартісним зараз можна вважати тільки товарний оборот.

У залежності від форми функціонування ньому грошей: безготівковий та готівково-грошовий обіг

У залежності від сфери обслуговування: грошовий обіг, грошово-розрахунковий, грошово-кредитний, грошово-фінансовий обіги

У залежності від суб’єктів, між якими відбувається рух грошей: між банками, юридичними та фізичними особами, банками та юридичними та фізичними особами

Найбільш використовуваної в економічній літературі є класифікація грошового обігу на наявний і безготівковий (мал. 3.1).

Безготівковий оборот являє собою частину сукупного грошового обігу з використанням безготівкових розрахунків шляхом записів на рахунках у банках або заліків зустрічних вимог суб'єктів, що хазяюють. У країнах з розвитий ринковою економікою і нормально функціонуючою банківською системою безготівковий грошовий обіг складає близько 90% сукупного грошового обігу. Грошовий обіг включає не тільки рух грошей, але і рух інших засобів платежу (чеків, векселів і т.д.).

Оплата товарів та послуг населення

Міжгосподарський

Міжбанківський

Кліринг

Чека

Картки

Система електронних платежів

Розрахунки по нетоварним операціям

Розрахунки по товарам та послугам

Векселя

Вимоги - доручення

Платіжні доручення

Перекази та чеки

Кліринг

Акреди-тиви

Рис. 3.1. Структура грошового обігу

Застосування грошей у безготівковій формі обумовлено поруч переваг:

по-перше, зниженням витрат при здійсненні грошового обігу – немає необхідності друкувати грошові знаки, пересилати, перераховувати, охороняти;

по-друге, запобіганням можливості розкрадання грошових знаків.

Розширення практики безготівкових грошових розрахунків за допомогою сучасної електронної техніки сприяло появі електронних грошей, що здійснюються за допомогою пластикових карток.

Електронні гроші мають переваги перед наявними (табл. 3.1.).

Таблиця 3.1.1

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)