Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
261.12 Кб
Скачать

Монетаристський підхід

Кейнсіанский підхід

1. Монетаристський підхід (М.Фридман).

Представники цієї школи вважають, що на відміну від попиту, що визначається внутрішньоекономічними процесами, пропозиція грошей є екзогенним чинником економічного розвитку, тому що грошова емісія здійснюється на інституційних початках і її емітентах є банківські установи. Пропозиція грошей розглядаються як автономний процес, що не залежить від реальних змін у сферах виробництва і звертання товарів і послуг.

2. Кейнсіанський підхід.

Представники цього напрямку визначають кредитну природу грошової емісії і, відповідно, пропозиції грошей. Їхні аргументи полягають до наступного.

По-перше, вихідною базою пропозиції грошей є головним чином боргові зобов'язання виробничої сфери.

У сучасній економіці, що характеризується масовим виробництвом і глибоким поділом праці, виробничі витрати формуються й оплачуються економічними суб'єктами, як правило, до процесу одержання доходу від продажу. У результаті наявної розбіжності в часі між поточними витратами виробництва й одержанням доходів від реалізації, виникають зобов'язання підприємств щодо погашення зобов'язань по оборотному капіталі.

Крім того, для відкриття виробництва і початку реалізації економічного проекту необхідно здійснювати витрати, що викликають потребу в кредитних засобах, що можуть задовольняти банківські установи. Отже, з погляду виробничого процесу, що виникають боргові зобов'язання виробничої сфери визначають об'єктивну основу емісійного процесу.

По-друге, об'єктивною основою формування пропозиції грошей є також внутрішні і непогашені зовнішні зобов'язання держави (дефіцит платіжного балансу, якім можна розглядати як основу грошової емісії).

Таким чином, що визначають компоненти пропозиції грошей формуються на кредитній основі - боргових зобов'язаннях держави, фінансово-кредитних установ і інших суб'єктів виробничого процесу і підприємницької діяльності.

3.4. Форми емісії

Випуск грошей у звертання здійснюється за допомогою проведення емісійних операцій банківською системою.

Під емісією розуміється такий випуск грошей в обігу, який призводить до загального збільшення грошової маси, що знаходиться в обігу

Емісія готівкових грошей (банкнотна) – здійснюється виключно Центральним банком

кожної держави

Емісія безготівкових грошей

(депозитно-кредитна емісія) здійснюється на двох рівнях банківской системи:

  • Центральний банк здійснює її шляхом

кредитування банків другого рівня;

  • банки здійснюють її шляхом кредитування

своїх клієнтів

Обсяги емісії готівки регулюються Центральним банком з урахуванням загальних задач його грошово-кредитної політики. Сам випуск готівки здійснюється шляхом продажу банкнот і монет комерційним банкам в обмін на їхні резерви в Центральному банку.

Операції, зв'язані з випуском і виключенням наявних засобів із грошового обігу, НБУ проводить на основі прогнозного розрахунку касових оборотів комерційних банків.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)