Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро эк / ЗБІРНИК мікро.doc
Скачиваний:
163
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
992.26 Кб
Скачать

10.2. Ринок капіталу

ТЕСТИ

Укажіть єдину правильну відповідь

1.Основними суб'єктами пропонування позичкових коштів на ринку фінансового капіталу є:

а) фірми;

б) домогосподарства;

в) банки;

г) інвестори;

д) держава.

2. При прийнятті інвестиційних рішень фірми орієнтуються на:

а) номінальну процентну ставку;

б) реальну процентну ставку;

в) номінальну процентну ставку за мінусом реальної;

г) реальну процентну ставку за мінусом номінальної;

д) правильної відповіді немає.

3. Реальна процентна ставка:

а) визначає інвестиційні рішення фірм;

б) вимірює альтернативну вартість інвестицій;

в) обчислюється як номінальна процентна ставка за мінусом очікуваного темпу інфляції;

г) правильні відповіді а) і б);

д) усі відповіді правильні.

4. Якщо номінальна процентна ставка становить 10%, а темп інфляції 4% на рік, то реальна процентна ставка складе:

а) 14%;

б) 6%;

в) 2,5%;

г) - 6%;

д) 4%.

5. Зростання процентної ставки призведе до:

а) зростання попиту на позикові кошти;

б) зростання пропозиції позикових коштів;

в) скорочення позикових коштів; г) зростання обсягу пропозиції позикових коштів;

д) зростання обсягу попиту на позикові кошти.

6. Якщо при підвищенні процентної ставки заощадження домогосподарства не зростають, це означає :

а) що ефект доходу перевищує ефект заміщення;

б) ефект заміщення перевищує ефект доходу;

в) ефект заміщення і ефект доходу діють в одному напрямку;

г) ефект доходу і ефект заміщення діють у протилежних напрямках;

д) ефект доходу дорівнює ефекту заміщення.

7. У поточному періоді на акцію номіналом 100 грн. були виплачені дивіденди на 40% вище, ніж у попередньому періоді. Ринкова вартість акції виросла на 100%. Як змінилася ставка банківського відсотка в поточному періоді в порівнянні з попереднім?

а) збільшилася на 20%;

б) зменшилася на 40%;

в) зменшилася на 30%;

г) збільшилася на 30%;

д) зменшилася на 20 %.

8. Земля, капітал, праця - базова класифікація факторів виробництва. Чи можливо віднести до капіталу:

а) гроші, акції, облігації;

б) тільки акції та облігації;

в) гроші та акції, але не облігації;

г) ні гроші, ні акції, ні облігації не відносяться до капіталу;

д) тільки гроші.

9. Ваша сім'я взяла кредит на суму 1000 грн. Через рік вона повинна повернути 1300 грн. Інфляція за цей період склала 20%. Яку реальну процентну ставку має сплатити ваша сім'я?

а) 10%;

б) 8,3%;

в) 30%;

г) 20 %;

д) правильної відповіді немає.

ЗАДАЧІ

Задача 1. Інвестор придбав акції деякої компанії за курсом 1000$ за акцію. Отримані дивіденди були такими: 50$ за першій рік і 120$ за другий рік. Після цього акції були продані за курсом 1050$ за акцію. Визначте норму чистого прибутку інвестора за цей період.

Рішення:

Для визначення норми чистого прибутку інвестора необхідно знайти відсоткове відношення суми отриманих чистих доходів до початкової інвестиції.

Відповідь: норма чистого прибутку інвестора складає 22%.

Задача 2. Припустимо, що в результаті деякої інвестиції в сумі 500 тис.$ можна очікувати дохід наприкінці: 1-го року - 120 тис.$; 2-го року - 170 тис.$; 3-го року - 180 тис.$; 4-го року - 190 тис.$; 5-го року - 190 тис.$. Визначте, чи є дана інвестиція вигідною, якщо протягом п’яти років ставка відсотка за депозитами становитиме 10% річних?

Рішення:

Для того, щоб здійснити оцінку прибутковості певної інвестиції, необхідно визначити чисту дисконтировану вартість майбутніх доходів від цієї інвестиції. Далі, якщо цей показник буде більшим за нуль, то дана інвестиція є вигідною, якщо меншим нуля – неприбутковою.

Чиста дисконтирована вартість майбутніх доходів (NPV) визначається за формулою:

, де

niдохід і-го року;

і – норма дисконту, яка виражена у частках;

І – обсяг інвестиції.

Згідно з початковими умовами задачі норма дисконту складає 10% на рік, тобто 0,1. Таким чином:

Висновок: дана інвестиція є прибутковою.

Задача 3. Адміністрація фірми розглядає інвестиційний проект який характеризується такими даними: інвестування в сумі 5 млн. грн. здійснюється на початковому етапі реалізації проекту у повному обсязі, а вже після цього протягом трьох років надходять чисті прибутки однаковими сумами в 2,4 млн. грн. Експерти в галузі кредитування стверджують, що в найближчі три роки процентна ставка по кредитах буде близько 20% річних. Визначте, чи є вигідним цей інвестиційний проект.

Задача 4. Підприємство щороку відраховує на рахунок у банку 20 тис.$, норма доходності складає 9% річних. Визначне суму, яка буде накопичена на рахунку підприємства протягом 15 років.

Задача 5. Розглядається пропозиція інвестувати в теперішній час 100 тис.$ на строк п’ять років з метою отримання чистого прибутку в розмірі 20 тис.$ щороку. Після закінчення п’ятого року передбачається додаткова виплата у розмірі 30 тис.$. Визначте, чи є вигідною ця пропозиція, якщо є можливість «безпечно» депонувати гроші в банк за умови виплати 12% річних.

Задача 6. Джон М., який нещодавно закінчив Коледж ділової адміністрації, отримав від свого дідуся спадок у 100 тис.$. Він розглядає три пропозиції щодо інвестування спадщини, які мають однаковий ризик. Кожна альтернатива передбачає початкову інвестицію в розмірі 100 тис.$. Ставка дисконту складає 12% річних. Очікуваний дохід розподіляється таким чином:

Рік

Пропозиція 1

Пропозиція 2

Пропозиція 3

1

2

3

4

5

$30 000

30 000

30 000

30 000

30 000

$50 000

50 000

30 000

20 000

0

$0

30 000

60 000

60 000

0

Всього

$150 000

$150 000

$150 000

Визначте, яка з 3-х пропозицій є найбільш привабливою для Джона М.

Задача 7. Ставка відсотка – 12% річних. Ціна капітального активу, що придбається – 10 000 у. о. Після п’яти років його функціонування він може бути проданий за 2000 у.о. Визначте, яким має бути мінімальний прибуток від цього активу за п’ять років, щоб його придбання не було збитковим?

Задача 8. Основний капітал фірми «Electronics» складає 30 млн.$. Запланований термін його експлуатації – 5 років. Через три роки, внаслідок інновацій, ринкова ціна аналогічних верстатів та обладнання зменшилась на 20%. Визначте втрати фірми від технічного прогресу.

Задача 9. Фірма придбала виробниче обладнання, вартість якого складає 10 млн.$. Протягом трьох років фірма отримувала доход у 2 млн.$. від використання цього обладнання. Після трьох років експлуатації обладнання було продано за 5 млн.$. Визначте величину прибутків або збитків фірми від інвестиції в обладнання, якщо ставка відсотка по депозитах у банках протягом усього періоду складала 5% річних.

Задача 10. Студент, який отримав у спадщину 25 тыс. грн., поклав їх на депозитний рахунок у банк під 20% річних. Визначте реальний чистий прибуток вкладника наприкінці першого року, якщо інфляція протягом року склала 12%.

Задача 11. Очікувана норма чистого прибутку від інвестиції на два роки, що була здійснена у повному обсязі на початку першого року, складала 20% на рік. Фактичний темп інфляціїї у першому і другому роках був, відповідно, 3% і 10%. Визначте середню за рік норму реального чистого прибутку від інвестиції, що була здійснена на два роки.

Задача 12. Ви плануєте через рік купити новий автомобіль, поточна ціна якого складає 18 тис.$. Поточна ставка за строковими вкладами в банку на один рік дорівнює 10%, а очікуваний протягом року темп інфляції складає 5%. Визначте, яку суму грошей вам необхідно покласти в банк, щоб через рік ви змогли купити новий автомобіль.

Соседние файлы в папке микро эк