Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро эк / ЗБІРНИК мікро.doc
Скачиваний:
163
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
992.26 Кб
Скачать

11. Монополіст, прагнучий максимізувати прибуток, повинен вибрати такий об'єм виробництва і продажу при якому:

а) граничні витрати дорівнюють ціні продукту;

б) граничні витрати дорівнюють загальним витратам;

в) граничний дохід дорівнює граничним витратам;

г) граничний дохід дорівнює загальним витратам;

д) середні витрати дорівнюють ціні продукту.

12. В умовах монополізації ринку перехресна еластичність попиту між продукцією, яку виробляє монополіст і будь-яким іншим товаром:

а) прагне до нескінченності;

б) прагне до мінус нескінченності;

в) прагне до нуля;

г) дорівнює 1;

д) не може бути визначена.

13. При виникненні монопольної влади для ринку характерно, що:

а) граничний доход менший ціни продукту, тому що монополіст вибирає ціну вище, а обсяг виробництва нижчий, ніж у конкурентного виробника;

б) граничний доход менший ціни продукту, тому що крива попиту має негативний нахил;

в) граничний доход менший ціни, тому що|бо| монополіст вибирає ціну і обсяг виробництва на еластичній ділянці своєї кривої попиту;

г) правильні твердження б) і в).

14. Монополія не має кривої пропозиції|речення| тому, що:

а) пропозиція|речення| монополіста цілком залежить від характеру|вдачі| зміни кривої попиту;

б) перетин кривих граничного доходу і граничних витрат не визначає ціну монополіста;

в) в умовах монополізації рівень ціни і обсягу| виробництва може регулюватися державою;

г) правильні відповіді а) і в);

д) правильної відповіді немає.

15. З економічної точки зору монополіст діє раціонально, коли:

а) мінімізує збитки в довгостроковому періоді;

б) мінімізує збитки в короткостроковому|короткотерміновому| періоді;

в) залишається на ринку, не покриваючи постійних витрат|затрат|;

г) правильні відповіді б) і в);

д) правильної відповіді немає.

16. Якщо у фірми – чистого монополіста граничний доход 80 грн., а граничні витрати 60 грн., то для отримання максимуму прибутку їй треба:

а) підвищити ціну і збільшити обсяг випуску;

б) підвищити ціну і зменшити обсяг випуску;

в) підвищити ціну і зберегти колишній обсяг випуску;

г) знизити ціну і збільшити обсяг випуску;

д) знизити ціну і зменшити обсяг випуску.

17. Ламана крива попиту при олігополії означає:

а) розрив лінії граничного доходу;

б) розрив лінії граничних витрат;

в) формальну змову у визначенні ціни;

г) усі відповіді правильні;

д) правильної відповіді немає.

18. Що з названого не є бар’єром для вступу в галузь:

а) ефект масштабів виробництва;

б) право власності на природні ресурси;

в) патенти;

г) великі прибутки;

д) державні ліцензії.

19. Монополія максимізуватиме прибуток, або мінімізуватиме збитки, виробляючи обсяг продукції, для якого:

а) ціна дорівнює мінімуму середніх витрат;

б) граничний доход дорівнює середнім сукупним витратам;

в) граничний доход дорівнює граничним витратам;

г) граничний доход дорівнює середнім змінним витратам;

д) граничний доход дорівнює середнім постійним витратам.

20. Функції сукупних витрат і попиту на продукцію монополії, що випускає 20 одиниць продукції на місяць, мають вигляд: ТС = 100 + 3Q та Р = 200 - Q. Величини місячного сукупного доходу та економічного прибутку монополіста становлять:

а) ТR=6400 грн., ЕР=б240 грн.;

б) ТR=2800 грн., ЕР=1800 грн.;

в) ТR=3600 грн., EР=3440 грн.;

г) ТR=3600 грн., ЕР=400 грн.;

д) ТR=3200 грн., ЕР=600 грн.

ЗАДАЧІ

Задача 1. Компанія «Омега» здійснює продаж товару Х, а компанія «Сігма» - товару Y. За звітний період обсяги продажу відповідно були такими: qx= 1650 шт. і qy= 620 шт. При цьому функція попиту на продукцію компанії «Омега» має вид: . А функція попиту на продукцію компанії «Сігма»: . В поточному періоді компанія «Омега» вирішила знизити ціну товару Х і таким чином збільшила обсяг продажу своїх товарів з 1650 шт. до 1734 шт. Унаслідок цього знизився обсяг продажу компанії «Сігма» з 620 шт. до 610 шт. Визначте, якою є дугова перехресна еластичність попиту поміж товарами Х та Y, а також чи збільшився загальний доход компанії «Омега» внаслідок зниження ціни на товар Х.

Рішення:

Відповідь: дугова перехресна еластичність попиту поміж товарами Х та Y близько дорівнює 3,9; внаслідок зниження ціни на товар Х загальний доход компанії «Омега» скоротився на 222766,8$.

Задача 2. Функція загальних витрат фірми-монополіста має вид: . Функція попиту на продукцію фірми: . Визначте ціну продукції фірми, яка забезпечує їй максимальний прибуток, а також ступінь монопольного впливу фірми на даному ринку.

Рішення:

Фірма досягає максимального прибутку (max), якщо граничний доход фірми дорівнює її граничним витратам. Позначимо обсяг продукції, що забезпечує максимальний прибуток як q*, а ціну одиниці продукції, яка дозволяє отримати цей максимальний прибуток – Р*. Далі відомо, що граничний доход фірми визначається, як перша похідна функції загального доходу, а граничні витрати, відповідно, як перша похідна функції загальних витрат. Якщо прирівняти отримані функції граничного доходу та граничних витрат фірми, то можна встановити обсяг продукції, що забезпечує фірмі максимальний прибуток, тобто q*. Визначений обсяг продукції підставляємо у функцію попиту на продукцію фірми і таким чином визначаємо ціну одиниці продукції, що забезпечує фірмі максимальний прибуток (Р*). Далі для визначення ступеня монопольного впливу на ринку використаємо індекс Лернера. З цією метою визначаємо величину граничних витрат фірми при обсязі виробництва, що забезпечує максимальний прибуток (q*). Нарешті визначаємо індекс Лернера. Якщо цей індекс наближається до одиниці, то фірма має значний вплив на ринку і навпаки, якщо він наближається до нуля, то вплив фірми досить незначний.

Задача 3. У місті одна піцерія. Попит на піци (p – у $, Q – у штуках). Кожний додатковий робітник збільшує випуск на 4 піци на годину. Найняті 6 робітників. Знайти граничну доходність 6-го робітника.

Рішення:

  1. Виразимо ціну попиту через обсяг попиту:

;

  1. при 5 робітниках випуск дорівнює:

,

ціна піци:

( шт.),

виручка складе:

(дол.);

  1. при 6 робітниках випуск дорівнює:

(шт.),

ціна піци:

(дол.),

виручка дорівнює:

(дол.);

  1. приріст виручки дорівнює:

Задача 4. Функція загальних витрат монополіста: ТС = 100 + 3Q, де Q - кількість продукції (в штуках), що виробляється за місяць; функція попиту на продукцію монополіста: Р = 200 - Q, де Р - ціна продукції (в дол.). Припустимо, що монополіст виробляє 19 одиниць продукції на місяць, то як зміниться його економічний прибуток при збільшенні обсягу виробництва на одиницю продукції?

Задача 5. Припустимо, монополіст може продати 150 одиниць продукції за ціною 50 грн. за штуку, але якщо він схоче продати 151 одиницю, то йому доведеться знизити ціну до 44 грн. Яким буде граничний доход монополіста при збільшенні обсягу продажу з 150 до 151?

Задача 6. Монополіст може продати 20 одиниць товару за ціною 100 дол. за одиницю, але продаж 21 одиниці викличе зниження ціни до 99,5 дол. Визначте граничний доход монополіста при збільшенні обсягу продажу з 20 до 21 од.

Задача 7. При обсязі виробництва 300 товарів протягом місяця монополіст має середні змінні витрати (АVС) - 400 грн., середні постійні витрати (АFС) - 100 грн. Функція попиту на продукцію монополіста: Р = 1000 - Q, де Р - ціна одиниці товару, а Q - обсяг виробництва. Який економічний прибуток отримує монополіст і чи можна стверджувати, що цей економічний прибуток є максимальним?

Задача 8. Фірма-монополіст працює на ринку з двома групами споживачів, попит яких на її продукцію описується рівняннями:

Q1 = 60 - 0,5 Р1 і Q2= 80 - Р2,

де Q1 і Q2 - обсяг попиту;

Р1, Р2 - ціна для кожної групи споживачів.

Довгострокові граничні витрати фірми на виробництво постійні й дорівнюють 50 гр. од. Визначте обсяг продажу, ціну продукції та економічний прибуток на ринку якщо фірма :

1) не здійснює цінову дискримінацію поміж групами споживачів;

2) практикує цінову дискримінацію третього роду.

Задача 9. Фірма здійснює виробництво та реалізацію продукції за ціною 100$ за одиницю. Функція попиту на продукцію фірми має вид: . Якщо фірма намагається підвищити свій загальний доход на 3492$, то як саме і наскільки вона має змінити ціну свого товару?

Задача 10. Компанія «Альфа» виробляє пилососи які вона реалізує за ціною 100$ за одиницю. За такою ціною обсяг її продажу складає в середньому 2000 одиниць на місяць. Однак керівництву компанії «Альфа» стало відомо, що її головний конкурент – компанія «Дельта», планує понизити ціни на свої пилососи з 90$ до 80$ за одиницю. Керівництво компанії «Альфа» вважає, що дугова перехресна еластичність попиту між її продукцією і продукцією конкурента складає 0,8, а також те, що інші детермінанти попиту не зміняться. Визначте можливе скорочення обсягу продажу і загального доходу компанії «Альфа».

Задача 11. Автомобільний центр звично реалізує щомісяця 300 акумуляторів вищої якості (термін експлуатації яких становить п’ять років) за ціною 75$ за одиницю. Однак, у минулому місяці обсяг продажу цих акумуляторів зменшився до 225 одиниць. Керівник автомобільного центру вважає, що дане скорочення обсягу продажу є наслідком збільшення продажу акумуляторів з трьохрічним строком експлуатації, ціна на які була знижена з 65$ до 55$. Необхідно визначити дугову перехресну еластичність попиту між акумуляторами з п’ятирічним строком експлуатації та акумуляторами строк експлуатації яких становить три роки. Крім того, необхідно визначити, як змінився загальний доход автоцентру, якщо відомо, що після зниження ціни на акумулятори з трьохрічним строком експлуатації додатковий доход від їх продажу склав 6050 $.

Задача 12. Фірма виробляє та реалізує три види товарів, що взаємно замінюють один одного: товари Х, Y та Z. У минулому місяці обсяги та ціни продажу трьох видів товарів відповідно були такими: qx= 480 шт. і Px= 25$; qy= 450 шт. і Py= 30$; qz= 510 шт. і Pz= 20$. У поточному місяці, після того, як фірма знизила ціну на товар Z до 18$ за шт., обсяг продажу товару Z збільшився до 620 шт. Однак, разом з тим, обсяг продажу товарів Х та У зменшився відповідно до 470 шт. та 430 шт. Визначте, чи змінився загальний доход фірми?

Задача 13. Фірма здійснює випуск і продаж товару в умовах чистої монополії. Функція ринкового попиту на цей товар має вид: РD = 144 - 3Q, а функція середніх витрат чистого монополіста: АС = 25/Q + Q. Визначте обсяг виробництва, що максимізує прибуток фірми, а також величину цього прибутку.

Задача 14. Функція витрат фірми-монополіста має вид: ТС = 50 + Q2. Попит на продукцію фірми-монополіста задається формулою: РD = 40 - Q. Визначте, яку кількість товару вироблятиме фірма-монополіст, за якою ціною вона її продаватиме, а також величину прибутку, який фірма намагається отримати.

Задача 15. Фірма-монополіст визначила, що за існуючого попиту на її продукцію функція залежності середнього доходу від обсягу пропозиції описується формулою: АR = 10 - Q. Якщо фірма має середні витрати: АС = 16 + Q2/ Q, то яку суму прибутку отримує фірма, оптимізуючи випуск у короткостроковому періоді?

Задача 16. Функція сукупних витрат монополістичного конкурента має вигляд: ТС = 200 + 30Q, функція попиту на продукцію фірми описується рівнянням: Р = 60 - 0,2Q. Визначте обсяг випуску і ціну, що дозволяють максимізувати прибуток фірми.

Задача 17. Студент і бізнесмен, опинившись поряд в одному літаку компанії «Національні авіалінії», несподівано з'ясували, що перший заплатив за квиток майже вдвічі менше, ніж другий.

1. Визначте:

1) Обcяги пасажирських перевезень авіакомпанії (тис. чол.), ціни квитків (у сотнях грн.) для цих двох категорій пасажирів, якщо попит студентів задається рівнянням: Qd1 = 10 - 2P1, а попит бізнесменів: Qd2 = 30 -3 Р2. сукупні витрати авіакомпанії складають: ТС| = 20 + 2Q.

2) Величину економічного прибутку авіакомпанії при даній стратегії ціноутворення.

3) Якими були б обсяги перевезень, ціна квитка та економічний прибуток компанії, якби вона встановила для усіх пасажирів єдину ціну квитка?

Задача 18. У галузі діє 30 фірм. Загальні|спільні| витрати кожної фірми визначаються формулою: ТС = q3 - 6q2+ 18q. Функція ринкового попиту має вид: QD = 180 - 3Р. Визначте, як зміниться кількість фірм у галузі в довгостроковому періоді?

Задача 19. Функція попиту на продукцію фірми має вид: . Визначте ціну попиту, за якою фірма отримує максимальний загальний доход.

Соседние файлы в папке микро эк