Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория драмы рассылка.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
53.51 Кб
Скачать

Тема 3. Структура драматургічного твору

Тема драматургічного твору.

Термін тема та його первісний зміст – те, що покладене в основу. Використання цього терміну у двох значеннях: життєвий матеріал, який взято для зображення та найважливіша суспільна проблема, яка поставлена автором у творі. Формулювання теми повинне відповідати на питання про що йдеться у творі. Поширені засоби формулювання теми. Безумовна помилковість спроб формулювання теми твору одним словом (Любов. Зрада. Будівництво. Війна тощо). Рекомендована методика формулювання теми, що складається з двох частин: до дефініції основної проблеми додається конкретний життєвий матеріал, в якому є натяк на місце дії, час дії і т.ін.

Конкретність формулювання теми та неможливість співпадіння теми у різних творах, можливість співпадіння лише проблематики, а не конкретного життєвого матеріалу. Можливість існування в одному творі головної теми та побічних, другорядних тем, які підкреслюють головну. Хибність заміни формулювання теми переказом сюжету твору.

Ідея драматургічного твору.

Термін ідея та його первісний зміст – поняття або уявлення. Формулювання ідеї твору як відповіді на питання нащо, для чого, заради чого створюється твір та яка його головна думка. Формулювання ідеї твору як оцінка явищ, які зображаються у творі, як висновок, що логічно та емоційно витікає з показу певного явища.

Ідея драми та її зв’язок з темою, з тією центральною проблемою, яку вирішує у творі автор. Формулювання ідеї та її приблизність і схематизм через неможливість обійняти в одній фразі все ідейно-образне багатство твору.

Конкретна тема кожного твору та більш узагальнений характер формулювання ідеї. Рекомендоване гаслово-кличне формулювання ідеї. Нерекомендованість формулювання ідеї оповідним за формою варіантом, з використанням сюжетних елементів.

Авторська ідея (задум) і об’єктивна ідея. Ідея твору та ідея вистави або трактовка.

Композиція (архітектоніка) драматургічного твору.

Латинське походження терміну композиція та його первісний зміст – побудова або структура. Паралельне вживання старогрецького за походженням терміну архітектоніка, який означає теж саме.

Аристотелеве вчення про розподіл драматургічної дії на три складові частини: а) початок або зав’язка дії; б) середина, в якій є зміни або поворот дії до кращого або гіршого; в) кінець, або катастрофа, розв’язка, в якому містяться або загибель героя драми, або благополучне вирішення конфлікту. Аристотель про єдність місця, часу та дії.

Зовнішня композиція, або розподіл драматургічного твору на акти або дії, картини та явища, тобто епізоди.

Внутрішня композиція, або розподіл драматургічного твору за п’ятичастною схемою: експозиція, зав’язка, розвиток дії, кульмінація та розв’язка. Незмінність послідовності цих елементів. Відсутність розв’язки у переважній більшості сценаріїв масових театралізованих заходів, збіг кульмінації та фіналу (апофеозу).

Проблеми композиції драматургічного твору в працях теоретиків драматургії Д. Дідро, Г. Лессінга, Г. Фрейтага тощо.

Драматургічний конфлікт та його особливості.

Термін конфлікт та його первісний зміст – зіткнення, яке лежить в основі подальшої боротьби дійових осіб. Конфлікт як форма розкриття протиріч, єдність та боротьба протилежностей. Відбиття у конфлікті сутності життєвих відносин тієї доби, яка зображається у драматургічному творі.

Конфлікт як стрижень ідейного змісту драматургічного твору. Його сутність, що полягає в розміщенні протиборствуючих сил, в оцінці перспектив їх розвитку. Конфлікт у драмі як джерело саморуху характерів персонажів, збудник дії у п’єсі чи сценарії.

Розповсюджене визначення драматургічного конфлікту як сукупності системи життєвих протиріч, що одержали в драматургії особливий вираз. Зв’язок цього визначення з уявленням про конфлікт як про віддзеркалення реальних життєвих протиріч, інтерпретація їх відповідно до свого розуміння та громадсько-естетичному ідеалу.

Драматична колізія як ситуація, що передує виникненню драматургічного конфлікту, який слід розглядати як протиборство, що виникає внаслідок вольових зусиль персонажів. Прямування персонажів до певної цілі та їх зіткнення з іншими персонажами та об’єктивними обставинами.

Конфлікт як стрижень ідейного змісту драми. “Теорія безконфліктності” як прямий шлях до ліквідації драматургії як роду літератури, її пагубні наслідки. Обов’язковість наявності конфлікту у драматургічному творі.

Єдина (наскрізна) дія драматургічного твору.

Зв’язок кожної дії з багатьма діями, бо саме дія є предметом драматургії: автор п’єси або сценарію вибирає з усіх незліченних дій лише такі, які мають відношення до виникнення, розвитку та вирішення конфлікту. Тому дію в драмі слід сприймати як єдину дію, тобто суму багатьох дій, які спрямовані на досягнення певної цілі.

Драматургічний твір є картиною єдиної дії, єдиного, головного спрямування. Аристотель про єдину дію. Вчення про єдину дію як складова частина системи К.С. Станиславського, який називає це явище наскрізною дією, вважає, що це “головна жила”, “основний стрижень”, “магістраль” п’єси.

Єдина (наскрізна) дія п’єси складається з єдиних (наскрізних) дій персонажів, пошуку кожним окремим виконавцем своєї єдиної (наскрізної) дії.

Особлива форма єдиної (наскрізної) дії припускає її цілісність і безперервність, тобто вона розвивається за законом “ланцюгової реакції”. Кожна ланка драматургічного ланцюга зв’язана з попередніми та наступними ланками безперервно.

Рекомендоване формулювання єдиної (наскрізної) дії за допомогою одного-єдиного слова, а саме – дієслова (навчитись, врятуватись, оженитись тощо).

Перелік дійових осіб драматургічного твору.

Обов’язковість переліку дійових осіб в драматургічному творі будь-якого різновиду. Відсутність якихось загальних вимог до такого переліку. Авторське право будувати такий перелік за власним бажанням або за абеткою, або в послідовності появи на сцені, або за вагомістю того чи іншого персонажу у розумінні автора.

Інформація, яка може бути закладена у цей перелік: прізвище, ім’я та по батькові, сімейні відносини поміж персонажами, вік, професія, риси характеру та інша будь-яка інформація, що на думку драматурга може допомогти читачеві та глядачеві краще зрозуміти роль, характер та значення дійової особи.

Своєрідність побудови такого переліку у драматургічних творах, що побудовані на документальному матеріалі – в сценаріях телепередач та в сценаріях масових театралізованих заходів. Розподіл такого переліку на декілька частин: спочатку назви ролей, які виконують актори (Дід Мороз, Урожай, Солдат, Мати тощо), потім перелік реальних людей, які мають відношення до проблем, про які йдеться у сценарії, наприкінці – перелік учасників концертної програми. Експозиційна цінність переліку дійових осіб.

Змістовний модуль 2. Дія в п’єсі. Жанри драматургії. Поняття про художній метод.