Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-09-2013_18-38-28 / Л -6 .doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
391.68 Кб
Скачать

Розділ II. Професійний профіль вчителя

2.1. Роль вищої та післядипломної педагогічної освіти у розвитку професійної компетенції вчителя.

2.1.1. Роль вищої педагогічної освіти у розвитку професійної компетенції вчителя.

Підготовка педагогів у вищих навчальних закладах здійснюється за переліком спеціальностей, спеціалізацій педагогічного напряму, що формується, виходячи з освiтнiх рiвнiв та видiв педагогiчної дiяльностi. Зі спецiальностей, за якими здiйснюється пiдготовка педагогiчних працiвникiв для вiдповiдних освiтнiх рiвнiв (дошкiльна освiта, початкова середня освiта, базова i повна загальна середня освiта), надається квалiфiкацiя вихователя дiтей дошкiльного вiку, вчителя початкової школи та вчителя основної i старшої школи.

Спецiальностi, що формуються за видами педагогiчної дiяльностi, передбачають пiдготовку фахiвцiв для рiзних типiв навчально-виховних закладiв та установ (соцiальний педагог, практичний психолог, дефектолог, менеджер освiти тощо). Квалiфiкацiя менеджера освiти здобувається на базi повної вищої педагогiчної освiти.

Враховуючи необхiднiсть пiдготовки педагогiчних працiвникiв до роботи в основнiй та малокомплектнiй старшiй загальнiй середнiй школах, забезпечення конкурентноздатностi на ринку працi, навчання майбутнiх педагогiв у педагогiчних навчальних закладах здiйснюється за поєднаними (подвiйними) спецiальностями. Спецiальностi поєднуються з урахуванням спорiдненостi галузей наук, що вiдображаються в шкiльних навчальних предметах, видiв педагогiчної дiяльностi в середнiй школi, дошкiльних i позашкiльних навчальних закладах та обсягу часу, передбаченого на вивчення вiдповiдних шкiльних навчальних предметiв.

Для пiдготовки педагогiчних працiвникiв до викладання у середнiх навчальних закладах рiзного типу небазових шкiльних навчальних предметiв, проведення позашкiльної роботи та врахування професiйних потреб замовника i задоволення особистiсних освiтнiх iнтересiв студентiв на вiдповiдних спецiальностях запроваджуються спецiалiзацiї. Особливiсть педагогiчних спецiалiзацiй полягає в тому, що вони передбачають як поглиблений змiст вiдповiдних спецiальностей, так i забезпечують необхiдну фахову пiдготовку з новiтнiх напрямкiв сучасної науки (екологiя, валеологiя, економiка тощо). Спецiалiзацiї вводяться на вiдповiдних спецiальностях з урахуванням їх органiчної спорiдненостi.

Варiанти поєднання спецiальностей, перелiк спецiалiзацiй i їх поєднання iз спецiальностями чи включення у вiдповiднi спецiальностi визначається Мiнiстерством освiти і науки України.

Відповідно до ступеневості вищої освіти пiдготовка педагогiчних працiвникiв з вищою освiтою здiйснюється за освiтньо-квалiфiкацiйними рiвнями «Молодший спеціаліст», «Бакалавр», «Спецiалiст», «Магістр».

Молодший спецiалiст- це освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень педагогiчного працiвника, який оволодiв основами соцiально-гуманiтарних, психолого-педагогiчних i фахових знань; має вмiння та навички їх практичного застосування для вирiшення типових професiйних завдань, що передбаченi для посад учителiв, вихователiв у галузi освiти.

Освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень педагогiчного працiвника "Молодший спецiалiст" здобувається у педагогiчних училищах i технiкумах. Вищi навчальнi заклади третього i четвертого рiвнiв акредитацiї можуть здiйснювати пiдготовку молодших спецiалiстiв, якщо в їхнiй структурi є педагогiчне училище або технiкум.

Пiдготовка молодших спецiалiстiв у педагогiчних училищах i технiкумах здiйснюється на основi базової загальної середньої освiти. Термiн навчання - чотири роки. Особам, якi навчаються у педагогiчних училищах i технiкумах на основi базової загальної середньої освiти видається атестат про повну загальну середню освiту. Особи, якi успiшно пройшли державну атестацiю за програмою пiдготовки молодшого спецiалiста, отримують державний документ встановленого зразка про здобуття освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Молодший спецiалiст".

Пiдготовка педагогiчних працiвникiв освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Молодший спецiалiст" здiйснюється за такими однопрофiльними спецiальностями:

* дошкільне виховання;

* початкове навчання;

* педагогiка i методика середньої освiти (музика, образотворче мистецтво, хореографiя, фiзична культура, трудове навчання).

Випускникам педагогiчних училищ i технiкумiв iз зазначених спецiальностей присвоюються вiдповiдно такi квалiфiкацiї:

* вихователь дiтей дошкiльного вiку;

* вчитель початкової школи;

* вчитель основної школи (вказується назва шкiльного навчального предмета).

Бакалавр– це освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень педагогiчного працiвника, який оволодiв фундаментальними соцiально-гуманiтарними, психолого-педагогiчними i фаховими знаннями; має вмiння та навички для здiйснення навчально-виховного процесу в закладах освiти i здатний вирiшувати типовi професiйнi завдання, передбаченi для посад учителiв, вихователiв, практичних психологiв, соцiальних педагогiв i дефектологiв у галузi освiти.

Освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень педагогiчного працiвника "Бакалавр" здобувається у педагогiчних коледжах, iнститутах та унiверситетах. Квалiфiкацiя педагога зазначеного освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня може також здобуватися в класичних унiверситетах або iнших вищих навчальних закладах третього i четвертого рiвнiв акредитацiї за умови виконання вимог державного стандарту пiдготовки педагогiчних працiвникiв.

Особи, якi успiшно пройшли державну атестацiю за програмою пiдготовки бакалавра, отримують державний документ встановленого зразка про здобуття освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Бакалавр" i базової вищої освiти.

Пiдготовка бакалаврiв у педагогiчних коледжах на базi повної загальної середньої освiти здiйснюється протягом чотирьох рокiв; на базi освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Молодший спецiалiст" за однойменною спецiальнiстю - протягом одного-двох рокiв (з урахуванням особливостей спецiальностi).

Пiдготовка педагогiчних працiвникiв освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Бакалавр" у педагогiчних коледжах здiйснюється з таких однопрофiльних спецiальностей:

* дошкільне виховання;

* початкове навчання;

* педагогiка i методика середньої освiти (музика, образотворче мистецтво, хореографiя, фiзична культура, трудове навчання);

* соцiальна педагогiка.

Випускникам коледжiв освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Бакалавр" з названих спецiальностей присвоюється квалiфiкацiя iз зазначенням вiдповiдного виду професiйної дiяльностi:

* вихователь дiтей дошкiльного вiку;

* вчитель початкової школи;

* вчитель основної школи (вказується назва шкiльного навчального предмета);

* соцiальний педагог.

Освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень "Бакалавр" за спецiальностями "Дошкiльне виховання", "Початкове навчання", "Педагогiка i методика середньої освiти (музика, образотворче мистецтво, хореографiя, фiзична культура, трудове навчання)", "Соцiальна педагогiка", "Дефектологiя" у педагогiчних iнститутах та унiверситетах, враховуючи подвiйнiсть педагогiчних спецiальностей, здобувається з однiєї (першої) спецiальностi з присвоєнням квалiфiкацiї "Бакалавр педагогiчної освiти" iз зазначенням вiдповiдного виду професiйної дiяльностi за першою спецiальнiстю: вихователь дiтей дошкiльного вiку, вчитель початкової школи, вчитель основної школи (вказується назва шкiльного навчального предмета), соцiальний педагог, дефектолог-вихователь. Термiн навчання - чотири роки.

Освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень "Бакалавр" за спецiальнiстю "Педагогiка i методика середньої освiти (українська мова i лiтература, мова i лiтература, iсторiя, фiзика, бiологiя, географiя, хiмiя, математика)" здобувається з першої спецiальностi з присвоєнням квалiфiкацiї бакалавра вiдповiдного напряму пiдготовки (бакалавр iсторiї, фiзики тощо) i вчителя основної школи.

Бакалаври - випускники класичних унiверситетiв або iнших вищих навчальних закладiв третього i четвертого рiвнiв акредитацiї iз спецiальностей, передбачених державним Переліком напрямів підготовки і спеціальностей, - можуть здобути квалiфiкацiю вчителя основної школи за умови виконання вимог державного стандарту пiдготовки педагогiчних працiвникiв.

Спецiалiст– це освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень педагогiчного працiвника, який оволодiв фундаментальними психолого-педагогiчними i фаховими знаннями, пройшов методичну та практичну пiдготовку; готовий до викладання двох базових i одного-двох небазових шкiльних предметiв або виконання iнших функцiй у навчально-виховних закладах; набув досвiду вирiшення складних професiйних завдань, передбачених для посад учителiв, вихователiв, практичних психологiв, соцiальних педагогiв i дефетологiв у галузi освiти.

Освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень педагогiчного працiвника "Спецiалiст" здобувається у педагогiчних iнститутах та унiверситетах. Квалiфiкацiя педагога зазначеного освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня може також здобуватися в класичних унiверситетах або iнших вищих навчальних закладах четвертого рiвня акредитацiї за умови виконання ними вимог державного стандарту пiдготовки педагогiчних працiвникiв.

Особи, якi успiшно пройшли державну атестацiю за програмою пiдготовки спецiалiста, отримують державний документ про здобуття освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Спецiалiст" i повної вищої освiти.

Пiдготовка педагогiчних працiвникiв освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Спецiалiст" у педагогiчних iнститутах та унiверситетах здiйснюється на базi: повної загальної середньої освiти, освiтньо-квалiфiкацiйних рiвнiв "Молодший спецiалiст" i "Бакалавр".

Термiн навчання на базi повної загальної середньої освiти за поєднаними (подвiйними) спецiальностями з отриманням пiсля чотирьох рокiв навчання квалiфiкацiї бакалавра з першої спецiальностi становить п'ять рокiв. Термiн навчання на базi освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Молодший спецiалiст" за однопрофiльними спецiальностями становить два-три роки, за подвiйними - три-чотири роки. Термiн навчання на базi освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Бакалавр" становить один рiк (для окремих спецiальностей, за погодженням з Мiнiстерством освiти України, термiн навчання може бути встановлений тривалiстю пiвтора року).

Пiдготовка педагогiчних працiвникiв освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Спецiалiст" здiйснюється з усiх спецiальностей педагогiчного напряму та спецiальностей iнших напрямiв, за якими державним Переліком напрямів підготовки і спеціальностей передбачається здобуття педагогiчної квалiфiкацiї.

Фахiвцям освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Спецiалiст" присвоюються такi квалiфiкацiї:

* вихователь дiтей дошкiльного вiку, органiзатор дошкiльного виховання;

* вчитель початкової школи;

* вчитель основної i старшої школи (вказується назва шкiльних навчальних предметiв i спецiалiзацiй);

* дефектолог (вказується вид професiйної дiяльностi);

* соцiальний педагог (вказується спецiалiзацiя);

* практичний психолог у закладах освiти.

Пiдготовку педагогiчних працiвникiв освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Спецiалiст" за поєднаними (подвiйними) спецiальностями можуть здiйснювати також класичнi унiверситети або iншi вищi навчальнi заклади четвертого рiвня акредитацiї за умови виконання вимог державних стандартiв.

Магiстр– це освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень педагогiчного працiвника, який оволодiв поглибленими фундаментальними психолого-педагогiчними i фаховими знаннями iнновацiйного характеру; набув досвiду застосування та продукування нових знань для вирiшення проблемних педагогiчних i науково-дослiдних завдань у галузi середньої i вищої освiти.

Освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень педагогiчного працiвника "Магiстр" здобувається у педагогiчних унiверситетах та iнститутах (iз спецiальностей, акредитованих за четвертим рiвнем). Квалiфiкацiя педагога зазначеного освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня може також здобуватися в класичних унiверситетах або iнших вищих навчальних закладах четвертого рiвня акредитацiї за умови виконання ними вимог державного стандарту пiдготовки педагогiчних працiвникiв.

Особи, якi успiшно пройшли державну атестацiю за програмою пiдготовки магiстра, отримують державний документ встановленого зразка про здобуття освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Магiстра" i повної вищої освiти. Пiдготовка педагогiчних працiвникiв освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня "Магiстр" здiйснюється на базi: освiтньо-квалiфiкацiйних рiвнiв "Бакалавр" i "Спецiалiст".

Пiдготовка магiстрiв з педагогiчних спецiальностей може здiйснюватися для науково-педагогiчної i науково-дослiдної дiяльностi.

Особи, якi пройшли магiстерську пiдготовку за науково-педагогiчним спрямуванням, здобувають квалiфiкацiю "Магiстр педагогiчної освiти" i викладача з вiдповiдної спецiальностi; за науково-дослiдним спрямуванням - квалiфiкацiю "Магiстр-дослiдник" з вiдповiдної спецiальностi.

Пiдготовка магiстрiв-викладачiв iз спецiальностей непедагогiчного напряму може здійснюватися у вищих навчальних закладах четвертого рiвня акредитацiї за умови виконання ними вимог державного стандарту професiйно-педагогiчної пiдготовки таких фахiвцiв.

Магiстри-викладачi можуть займати первиннi посади у вищих навчальних закладах рiзних рiвнiв акредитацiї; магiстри-дослiдники - у науково-дослiдних пiдроздiлах вищих навчальних закладiв, науково-дослiдних установах та органiзацiях.

Соседние файлы в папке 19-09-2013_18-38-28