Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-09-2013_18-38-28 / Л -6 .doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
391.68 Кб
Скачать

Структура державного стандарту вищої освіти

оппп

нпнд

д

с

в

о

о-кх

нчзо

тести

о-кх - освітньо-кваліфікаційна характеристика;

нчзо - нормативна частина змісту освіти (включаєоппп - освітньо-професійну програму підготовки інпнд – навчальні програми навчальних дисциплін);

тести - засоби діагностики.

2.2.2. Структура стандартів вищої педагогічної освіти.

Складовими державного стандарту вищої освіти (див. схема) є: освітньо-кваліфікаційна характеристика, нормативна частина змісту освіти і тести (засоби діагностики).

Державні стандарти вищої освіти розробляються для кожного освітнього (освітньо-кваліфікаційного) рівня та напряму підготовки (спеціальності) і затверджуються Кабінетом Міністрів України.

2.3. Зміст і структура стандартів післядипломної педагогічної освіти.

В Україні триває розробка базових стандартів післядипломної педагогічної освіти.

Державний стандарт підвищення кваліфікації працівників освіти мусить бути нормативним документом, що регламентуватиме зміст і тривалість їх курсової підготовки і має визначати обов’язковий мінімум змісту програми підвищення кваліфікації, максимальний обсяг навчального навантаження слухачів і вимоги щодо рівня їх підготовки.

Державний стандарт підвищення кваліфікації працівників освіти повинен містити: кваліфікаційну характеристику відповідної категорії працівників освіти, освітньо-професійну програму підвищення кваліфікації та компоненти (фонди) контрольних завдань.

Кваліфікаційна характеристика регламентуватиме основні посадові обов’язки (функції) відповідних категорій працівників освіти і тим самим визначає зміст та напрямок програми підвищення їх кваліфікації. В структурі державного стандарту підвищення кваліфікації працівників освіти кваліфікаційна характеристика не копіюватиме функціональні обов’язки посадових осіб, а в логічно обгрунтованій послідовності виділятиме основні напрямки їх діяльності.

Освітньо-професійна програма підвищення кваліфікації має бути нормативним документом, що визначатиме зміст навчання, вимоги до знань і вмінь слухачів, форми контролю та державної атестації. Освітньо-професійна програма складатиметься з нормативної (обов’язкової) та варіативної частин.

Нормативна частина – це перелік обов’язкових дисциплін, видів практичної підготовки із зазначенням мінімальної кількості годин на їх засвоєння, а також відповідні навчальні програми. Кількість обов’язкових дисциплін у кожному циклі курсової підготовки не перевищуватиме 1–3.Нормативна частина освітньо-професійної програми затверджуватиметься Міністерством освіти і науки України.

Варіативна частина освітньо-професійної програми не входитиме до структури державного стандарту підвищення кваліфікації працівників освіти. Вона міститиме перелік дисциплін за вибором навчального закладу та вільним виборам слухачів, а також відповідні навчальні програми Дисципліни за вибором навчального закладу призначені для врахування спеціалізації слухачів у межах категорії, регіональної специфіки, досвіду підвищення кваліфікації тощо. Вони зорієнтовані, як правило, на задоволення освітніх та культурних потреб, професійних інтересів і запитів слухачів.

Кожна складова становитиме 50% загального часу, що виділяється на підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників передбачає їх соціально-гуманітарну, функціональну підготовку, індивідуально-творчу роботу слухачів. Навчальна практика слухачів здійснюватиметься шляхом їх ознайомлення з роботою базових закладів освіти та стажування на відповідні посади протягом декількох днів.

Соседние файлы в папке 19-09-2013_18-38-28