Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л1. Вступ.част..doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

3. Фактори, що впливають на розвиток конструкцій автомобілів:

- Попит в країні та світі на дану конструкцію автомобіля;

- Забезпечення джерелами енергії та їх ціна;

- Розвиток економіки та можливості промисловості з виробництва автомобілів;

- Купівельні можливості населення та підприємств (Надання пільг при купівлі автомобілів Вітчизняного виробництва);

- Собівартість виготовлення автомобіля (у тому числі вартість робочої сили);

- Розвиток науки, інформаційних технологій і своєчасне втілення досягнень науки у виробництво та конструкцію;

- Вивільнення від налогового тиску та захист вітчизняного виробника;

- Створення приоритетів розвитку та надання субсидій автомобільній галузі;

- Відповідність автомобіля призначенню і можливість використання автомобіля за багатоцільовим призначенням (Модульні схеми);

- Розвиток дизайну та модних тенденцій на той чи інший тип автомобіля у відповідності до запитів суспільства;

- Надійність і економічність експлуатації автомобіля та відповідність вимогам стандартів з екології;

- Вимоги стандартів по забезпеченню безпеки руху та комфортність керування;

- Стан розвитку доріг;

- Стан розвитку інфраструктури обслуговування для автомобілів з альтернативними джерелами та перетворювачами енергії (Електромобілі, автомобілі, що працюють на водню тощо);

А).Стан економіки та потреби суспільства в автомобільному транспорті.

Економічна світова криза прискорила в автомобільній галузі процес створення більш економічних транспортних засобів з використанням новітніх технологій. Більш вимогливими стали стандарти з екології. Спостерігається тенденція зменшення металоємкості, габаритних розмірів легкових автомобілів, робочих об’ємів двигунів, економії паливо-мастильних матеріалів. В автомобілях використовуються синтетичні легкі матеріали, сплави з алюмінію. Незважаючи на значну собівартість, але враховуючи вимоги стандартів з екології, все більше використовується водневе паливо, яке створюється розчепленням води на водень та кисень окремо та заправляється в автомобіль, або створюється в самому автомобілі(паливні елементи-автомобіль-електростанція). Останнім часом намітилась тенденція випереджаючого розвитку конструкції шасі автомобіля в порівнянні з двигунами внутрішнього згорання. Все в більшій кількості випускається гібридних автомобілів, електромобілів які працюють на сонячній енергії, або використовують акумуляторні батареї, або конденсатори. Так Німеччина планує після 2020 року випускати по 1 млн. електромобілів щорічно. Проводяться роботи по використанню автомобілів, які працюють на повітрі та автомобілів з маховичними двигунами. Все більше в трансмісії, незважаючи на підвищення собівартості, застосовують гальма- накопичувачі енергії, системи стоп-старт, системи стабілізації руху, автоматичного керування рухом, найбільш ефективного використання джерела енергії та перерозподілу крутного моменту з метою покращення прохідності, безпеки руху, тощо. Більшість сучасних двигунів внутрішнього згоряння мають безпосереднє електронне впорскування бензину,по 4 клапана на циліндр, турбонаддув, кулер, створена лазерна свічка запалювання. В системах автоматичного керування рухом застосовується радар, інфрачервоні датчики та відеокамера, які попереджуватимуть про небезпеку в “мертвій” зоні, тощо. Створюються системи розпізнавання мови, встановлюються датчики попередження про засинання водія. Рульове керування планується зробити електронним за рахунок комп’ютера та електричних двигунів повертання коліс, встановлених на колесах. Існують плани створення напруги в 36 вольт, що дає змогу зменшити габарити виробників та споживачів електричної енергії, зменшити товщину електричної проводки. Б). Особисті потреби громадян у розвитку конструкції автомобіля та дизайну.

У світі автомобіль в першу чергу призначався для забезпечення особистих потреб громадян (Форд Т-наприклад), а вже потім для інших завдань.

На сьогоднішній час ця тенденція збереглась і із загальної кількості автомобілів, що випускаються 70% - легкові, 30% - вантажні та автобуси.