Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Дипломная.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
315.25 Кб
Скачать

Таблиця 5.6 Склад ланки.

5.3.2 Вимога поточних ремонтів з використанням фрези СФ-1000.

Одним з удосконалюваних методів поточного ремонту - це впровадження нової технології ремонту асфальтобетонних покриттів шляхом розігрівання і фрезерування пошкодженого шару асфальтобетонного покриття з використанням фрези СФ-1000.

Підготовку асфальтобетонних покриттів до проведення поточного

( ямкового ) ремонту виробляють таким чином :

- кордон вибоїн відзначають по прямих лініях , бажано не перпендикулярними від дороги , при цьому контур пошкодженого місця намічають стик , щоб він захопив неушкоджену частину покриття на 3-5 см. Декілька невеликих вибоїн , розташованих поруч , об'єднують в одну загальну "карту".

Ремонтовані покриття відразу розігрівають пальниками інфрачервоного випромінювання до температури 120-1500С, встановлених на фрезі СФ-1000, а потім розігріте асфальтобетонне покриття фрезерують на глибину 3-10 см.

Ширина і глибина фрезерування залежить від стану покриття ( від глибини руйнування асфальтобетону ) налиття вибоїн.

Матеріал , отриманий в результаті фрезерування , вантажать навантажувачами в автосамоскиди. Після видалення старого асфальтобетонного покриття ремонтовану ділянку очищають від залишків асфальту механічними щітками або підмітально-прибиральною машиною. Потім дно і стінки вирубок змащують рідким бітумом марок МГ, СГ,

СГ, або рідким розрідженим бітумом БНД, БНД.

Шар рихлої асфальтобетонної суміші , що укладається , має бути вище існуючого покриття з врахуванням встановленого коефіцієнта ущільнення рівним 1.25 - 1.35. При ремонтованих "картах" 25-30 м2застосовують асфальтоукладальника ЕД-1МБ. Його продуктивність 15-20 тонн в годину залежно від шару , що укладається , ширина смуги 1.25 - 2.5 м.

Поперечний профіль укладеної смуги перевіряють дерев'яним шаблоном. Після цього приступають до ущільнення. Ущільнення виробляють від країв до середини відразу легкими катками з питомим тиском 20-40 кг/см2а потім важким 10-15 т , з питомим тиском 60-90 кг/см2.

Місця сполучення згладжують нагрітими прасками , щоб виключити нерівності на покритті і утворення відкритих швів , в які може проникнути волога. Місця тієї , що просіла асфальтобетону підсіюють з сита або аркуша недостатнього ущільнення з подальшим згладжуванням праскою і укочуванням катком.

Технологічна послідовність виконання робіт по поточному ремонту , із застосуванням фрези СФ-1000 - це один з удосконалюваних методів поточного ремонту із застосуванням нової техніки.

6 Технологія вмісту дорожнього одягу.

До робіт за змістом доріг відноситься : очищення проїжджої частини і тротуарів від грязі і сміття ( підмітанні , миття і поливання вулиць ) , прибирання снігу , боротьба з ожеледицею.

6.1 Технологія зимового утримання.

Зимовий сезон є самим трудомістким і найбільш складним періодом для робіт по прибиранню вулиць і площ.

Змітання і згрібання снігу представляє основний процес зимового прибирання. Швидко зметений і опученний сніг у момент снігопаду зберігають проїжджу частину і тротуари в чистому і безпечному для руху стані.

Підмітають і згрібають сніг плугово-щітковими снігоочисниками , змонтованими на автомобілях ЗИЛ-130.

Колона автомобільних снігоочисників в 3 - 5 машин чистять проїжджу частину від осі проїзду , а подальші машинами-уступом , одні за іншою , з інтервалом 15-20 м. , перекриваючи слід попереду машини , що йде, на 0.3 - 0.5 м.

Останнє прибирання приводить до утворення нерівностей і ковзкості покриття. Для того , щоб під час снігопаду не утворився загорнений сніговий покрив , смугу руху суспіль посипають піском з домішкою солі.

В результаті посипання між шаром снігу і дорожнім покриттям утворюється просолений шар , який знижує температуру танення снігу і перешкоджає його змерзанню з дорожнім покриттям.

Пісок ( до 5 мм. ) , вживаний для посипання дорожніх покриттів , не повинен містити глинистих часток більше 1%. Заготовлюють пісок для засипки в тривалості літа і осені.

При температурі до -120С застосовують хлористий кальцій , а нижче -120С - хлористий натрій.

Хлористий кальцій і натрій додають в заготовлені штабелі піску. У суміші на 1 м3 матеріалу має бути 30-50 кг хлориду. Суміш піску з хлоридами розсипають за допомогою піскорозкидачів на ширину 6 - 8 м. Продуктивність їх - 1.2 - 1.5 кг/м2 за 1 годину.

6.1.1 Патрульне снігоочищення району.

Патрульне снігоочищення доріг і району є виглядом робіт по боротьбі зі снігом. При такому снігоочищенні підготовлені до роботи автомобільні плугові снігоочисники виходять на дорогу , як тільки починається снігопад , і в певному порядку рухаються по них , очищаючи проїжджу частину від снігу.

Перший сніг очищає плугово-щітковими машинами типу КДМ , які мають попереду снігові відвали - плуги.

Для організації найбільш ефективної роботи потрульних снігоочисників їх зводять в загони , причому по два-три снігоочисники слідують на деякій відстані один за іншим.

Передній сніговий плуг очищає смугу в осі проїжджої частини і зрушує сніг до узбіччя , другий же плуг відсовує цей вал снігу ще далі . Для полегшення прибирання інколи на початку снігопаду по покриттю розпиляють хлористий кальцій.

Після проходу загону снігоочисників , в тому випадку , якщо снігопад закінчується , пропускає щіткову і піскорозкидуючу машини або поєднують патрульну снігоочистку з прибиранням валів.

У такому же порядку загін , проходячи свою ділянку по одній стороні від осі дороги , проходять по іншій стороні. Якщо снігопад продовжується , машини повинні працювати до його закінчення.

6.2 Технологія літнього утримання.

Основне завдання вмісту доріг літом - забезпечити безперебійний і безпечний рух автомобілів з найбільшою можливою швидкістю , так як літній період найбільш сприятливий для автомобільного руху.

Окрім неприємних відчуттів для перехожих і проїжджаючих , а також прискорення з носу автомобілів , пил обмежує видимість , зменшує пропускну здатність доріг через необхідність збільшення інтервалів між автомобілями.

Щоб забезпечити нормальні умови для руху , вимагається періодично очищати покриття від пилу , бруду и сторонніх предметів , а також приймати міри по їхньому обезпиленню.

В даний час , літнє прибирання проїжджих частин вулиць та площ Подільського району м. Києва , проводиться ДЕУ автодоріг Подільського району парком спецмашин у складі п’яти підмітально-прибиральних машин (чотири КО-304 ,одна ПУ-53) і п'ятнадцять поливомийних машин ПМ-130.

Заправляють водою підмітально-прибиральні і поливомийниі машини на вул. Межигірській .

Відгрузка снігу здійснюється на спецмайданчику ДЕУ.

Відстань від найбільш віддаленої точки в районі до спецмайданчика – 10 км. Роботи по прибиранню вулиць та площ здійснюються в три зміни :

  • перша ( з 8.00 до 17.00 )

  • друга ( з 17.00 до 24.00 )

  • третя ( з 0.00 до 7.30 )

Основний об’єм робіт по прибиранню виконується в Iта II зміни.

В цей час здійснюються 3 - 4х разове підмітання вулиць з інтенсивністю руху більш ніж 120 автомашин за годину , і 2-х мийка лотків в основному усіх вулиць району. В третю зміну , вночі , прибираються центральні магісралі , вулиці спецпризначення , а також площі.

7 Організація роботи поливомийних машин.

При розробці маршрутів роботи поливомийних машин зберігається прийнята для підмітально-прибиральних машин розбивка району на три ділянки.

На кожну ділянку району передбачено 4 рейси для мийки лотків , 12 рейсів по мийці проїжджих частин і 5 рейсів по поливці покриттів , проїздних частин вулиць і площ.

На відміну від існуючою технології прибирання вулиць одної машини прийняте прибирання з 2-х поливомийних машин ПМ-130 – «подвійний».

Кожна ланка машин закріплена за визначеною ділянкою району (три ділянки – три «двійки»).

Робота «двійкою» забезпечує одночасну обох смуг вулиці (лівої і правої), зменшує вдвічі час прибирання вулиці та скорочує вдвічі холості пробіги.

Мийка лотків вулиць «подвійний» відбувається за один прохід машинами, їдучими одночасно під уклоном уподовж кожного лотка вулиці.

8 Охорона праці при виробництві ремонтно-експлуатаційних робіт.

8.1 Організація охорони праці в ДЕУ.

Всі робітники дорожньої служби , в першу чергу інженерно-технічні, повинні знати та суворо дотримуватися вимог техніки безпеки , встановлених Правилами техніки безпеки при будівництві , ремонту і утриманні автомобільних доріг. В ДЕУ обов’язки по техніці безпеки покладають на інженера техніці безпеки.

Усі робітники , прийняті на роботу , повинні пройти ввідний інструктаж та інструктаж на робочому місці , не пізніше ніж через 3 місяці після прийняття , пройти вчення на курсах , створених адміністрацією дорожньої організації. Вчення закінчується перевіркою знань комісією , назначеною головним інженером.

Робітникам, які отримали задовільну оцінку , видають посвідчення строком на 1 рік , до наступної перевірки знань.

Робітники особливо шкідливих та небезпечних підприємств (асфальтобетонщики , робітники обслуговуючі горілки інфрачервоного випромінювання , газосварщики , робітники, що використовують нітрофарби,антисептичні і вогнезахисні склади ,етилований бензин та ін.) проходять медичні огляди в строки , встановлені Міністерством охорони здоров’я України , та інструктаж на робочому місці не менше 1 разу в 3с місяці.

До роботи на особливо шкідливих та небезпечних ділянках допускаються робітники не молодше 18 років, що пройшли вчення по ствердженій програмі, склали іспити та мають спеціальні посвідчення , а також допуск за підписом головного інженера дорожньої організації с переліком необхідних заходів по техніці безпеки.

Інструктаж на робочому місці повторюють через кожні 6 місяців , після кожного порушення правил техніки безпеки та при переходжені на інші роботи.

До початку ремонтних робіт на дорозі повинні бути складені , погоджені в ДАІ та стверджені керівником дорожньої організації схеми огородження місця робіт , розставленні дорожніх знаків із вказанням термінів робіт.

8.1.1 Оперативний контроль за станом охорони праці.

Оперативний контроль являє собою одну з основних функцій управління охороною праці та основною формою контролю адміністрації та профсоюзного комітету ДЕУ.

Система оперативного контролю багатоступінчата: I, II, IIIступені проводяться в ДЕУ, а подальші (вищі) ступені проводяться вищестоящою організацією.

Порядок проведення оперативного конторолю на ДЕУ:

I ступінь:

Першу ступінь оперативного контролю проводить майстер, а також громадський інспектор по охороні праці. Результати проведення оперативного контролю 1 ступеня записують в журнал та упевнюються підписами осіб, проводячих оперативний контроль, та осіб, ознайомлених з його результатами.

Перша ступінь оперативного контролю повинна закінчуватися об’явою оцінки кожному працюючому з послідуючою доповіддю, про результат її проведення вищестоящого керівництва.

IIступінь:

Друга ступінь оперативного контролю проводиться не рідше 3х разів на місяць керівником середньої ланки управління – виконробітником разом з профгрупоргом .

Результати перевірки фіксується у журналі IIступеня оперативного контролю з вказанням термінів вилучення всіх виявлених недоліків та виявленням оцінки стану охорони праці.

IIступінь контролю закінчується зборами, об’явою результатів перевірки, а також оцінки рівня безпеки та культури праці, з послідуючим інформуванням вищестоящих господарських та профсоюзних органів.

IIIступінь:

Третій ступінь оперативного контролю щомісячно проводиться начальником та головою профсоюзного комітету ДЕУ, з обов’язковою участю головного інженера, а також інженера охорони праці, старшого громадського інспектора по охороні праці.

Результати перевірки та виявленні у ході перевірки недоліки , а також

терміни їх видалення реєструються у журналі III ступеня.

IIIступінь оперативного контролюю повинна закінчуватися оперативною радою, яку проводить начальник та голова профсоюзного комітету ДЕУ. Оперативна рада приймає рішення про подальше покращення культури та охорони праці, виявляє оцінки та місця, зайняті дільницями, встановлюються терміни та особи, відповідні за видалення виявлених недоліків. Оперативна рада поIIIступеню оперативного контролю оформлюється рішенням. Інформація про проведення оперативного контролюIIIступеню щомісячно надається у вищестоящу організацію і міськом профсоюзу.

Вищі ступені оперативного контролю організуються та проводяться щоквартально керівниками «Київмісьдоруправління» разом з головами профсоюзних органів.

Вища ступінь оперативного контролю на рівні міністерства організовується та проводиться не рідше одного разу у півріччя, представником міністерства разом з головним технічним інженером праці ЦК профсоюзу.

8.1.2 Санітарно-побутове обслуговування на дорожніх роботах ДЕУ.

Склад санітарно-побутових приміщень до них встановлені СНіП 11-М. 3-68 «Допоміжні будівлі та приміщення промислових підприємств. Норми проектування.»

Розміщення і розміри побутових приміщень, а також їхнє устаткування повинно відповідати характеру виробництва та чисельності працюючих.

Хоча така відповідність в ДЕУ існує, але при виробництві дорожніх робіт на дільницях не уявляється можливою використовувати стаціонарні санітарно - побутові приміщення.

Промисловістю випускаються різноманітні типи пересувних вагонів, тобто приміщень, перевізних в нерозібраному вигляді.

Вагон – дім ВД - 8М призначений для робітників працюючих на різноманітних дільницях. Кузов вагону змонтований на металевій рамі з поворотним візком та дишлом.

8.1.3 Розрахунок захисту від блискавок складу ДЕУ.

Необхідно здійснити захист від блискавок складу наступних розмірів: довжина 30 м, ширина 16 м, висота від конька крівлі 7 м, до даху 4м.

Дах – неметалевий. Розрахунковий питомий опір грунту 5*104ом/см.

Захист від прямих ударів блискавки найбільш раціонально здійснити двома відводами блискавки, розміщуючи їх в торцевих сторонах складу.

Відстань від складу до відводу блискавки прийнято 6 м. Тоді відстань між відводами блискавок складе :

а = 30 + ( 2 * 6 ) = 42 см

Щоб забезпечити надійну безпеку від прямих ударів блискавки у сховищах , необхідно, щоб всі його частини вписувались у зону безпеки, утворювану подвійним відводом блискавок висотою h.

При ширини складу в 16 м , r0 = 16 / 2 = 8 ,чому відповідає рівень безпеки на висотіhx = 4 м.

По номограмі [ 25 ] мал.6 необхідно знайти найменшу висоту зони безпеки, виниклою через подвійний відвід блискавки.

h0 ( == 0.5по Iшкалі ) , яка буде рівна 10.4 м.

По номограмі [ 25 ] мал.7 , при заданихh0 = 10.4 м та a = 42 м знаходимо висоту відводів блискавок h = 15 м

Навколо складу на відстані 0.8 м від його стін вкладається в землі заземленик другорядних впливів, виповнений з полоси.

Тому імпульсний опір заземленика відводів блискавок повинен бути не більш

Ri== 10.4 ÷ 8.7 Ом

Заземленик виконується з 5 труб довжиною по 3 м, діаметром 50 мм, розміщених у ряд. Труби з’єднуються полосою на глибині 0.8 м від поверхності землі, відстань між трубами 6 м

Опір розтікання струму промислової частоти однієї труби буде дорівнювати :

Rг тр =[ln+ln] =* [ln+ln] = 136 Ом

Той же опір, але для полоси :

R~пол=ln=ln34.8Oм

Опір розтікання імпульсного струму труби і полоси :

Ri тр =Rn тр *= 136 * 0.4 = 54.3Oм

Ri пол=Rα пол*= 34.8 * 0.54 = 18.8Oм

де коефіцієнти α взяті з [ 25 ] табл. 5.

Розрахунковий імпульсний опір всього заземленика :

Ri сист = =≈ 9.2Oм

Коефіцієнт 0.75 взятий з табл 4 [ 25 ]

Опір розтіканню заземленика для струмів промислової частоти визначено з [ 25 ] по формулі табл. 7 :

Rn сист = == 18.5Oм

8.2 Організація охорони праціузоні виробництва ремонтних робіт.

Всі керуючі та інженерно технічні працівники ДЕУ забезпечують суворі виконання правил охорони праці на керуючих ними ділянках при виповнені дорожньо – ремонтних робіт з участю специфіки цих робіт на даній вулиці.

В зону виробництва робіт не допускаються стороні особи, ремонтуючи ділянку огороджують та освітлюють згідно із вказанням норм освітленості будівельних дільниць.

Забороняється приступати до виробництва робіт на діючих дорогах без передчасного устрою обмеження місця виробництва робіт.

Розставлення знаків та пристроїв об’їздів роблять у вказаних місцях, місце виробництва робіт слід огороджувати бар’єрами, суцільними дерев’яними щитками та дорожніми переносними знаками. Вище перераховані стандартні огородження встановлюють поперек доріг з обох сторін суцільними рядами, та вздовж дорожи з інтервалом 5 м. Дорожні знаки встановлюються перед огородженням назустріч руху транспорту на відстані 10 м . Різновид, колір, та розміри дорожніх знаків повинні відповідати вимогам ГОСТ 10807-78 і ТОСТ 23457-86 « Дорожні знаки».

При виробництві робіт на перехрестях місце робіт необхідно огороджувати з кожної сторони руху транспорту.

При використанні розігрівача з річними горілками радіаційного типу необхідно дотримуватися правил роботи з газом : перед запалюванням відкрити витратні вентилі на балонах і газовитратній колоні ,по манометрам перевірити тиск в системах середнього та низького тиску, середній тиск не повинен перевищувати 1.6 кгс/см2, а низький – 0.02-0.035 кгс/см2,робітник проводячи запалювання повинен стояти вздовж горілок обличчям , зверненим по напряму вітру , крани на блоці горілок слід відкривати послідовно по ходу руху розігрівача тільки після відключення наступної секції.

Найчастіше при ремонтних дорогах застосовують дорожні знаки : 1.23 «Дорожні роботи», 1.18.1 , 1.18.2 , 1.18.3 «Звужені дороги».

8.3 Організація руху в зоні виробництва ремонтних робіт.

При здійснені робіт по ремонту автомобільних доріг повинна бути забезпечена безпека руху в місцях виробництва робіт.

При всіх видах ремонтів , пов’язаних із закриттям хоча б однієї полоси руху, розроблюються заходи по забезпеченню безпеки на дорозі. Складаються схеми ремонтуємої ділянки із вказанням протяжності ділянки , об’їзду, звуження дороги , а також схеми організації руху на ділянці проведення робіт , огородження та розстановки дорожніх знаків.

Документи складаються з органами ДАІ та стверджуються керівником дорожньої організації.

Приступаючи до робіт , обладнують об’їзди, встановлюють дорожні знаки, потім огородження.

Внутрішньобудівельні маршрути повинні забезпечувати безпечний рух транспортних засобів зі швидкістю не менш 30 км/год .

Огородження місця робіт та розстановка дорожніх знаків повинні виконуватися згідно із вимогами «Інструкції організації руху та огородженню місць проведення дорожніх робіт».

Перед початком робіт робітники та машиністи дорожніх машин повинні бути проінструктовані із застосованою умовною сигналізацією , що подається умовними жестами та прапорцями, про порядок руху,маневрування дорожніх машин та транспортних засобів , місця розвороту , в’їздів та з’їздів , місцях складування матеріалів , зберігання інвентарю.

Список літератури

75