Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГНСС_ІЗДН / Методичка ЛР_ГНСС_ІЗДН.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
19 Mб
Скачать

24

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет транспортних та інформаційних технологій

Кафедра інформаційних систем і технологій

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт з дисципліни

"Глобальні супутникові системи навігації та зв'язку на транспорті"

для студентів заочної форми навчання напряму

«Транспортні технології»

Затверджено на засіданні методичної ради університету

Протокол № ___

від ”___” ____________ 2011

Київ – НТУ 2011 р.

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни "Глобальні супутникові системи навігації і зв'язку на транспорті" для студентів заочної форми навчання напряму 607.01.101 «Транспортні технології» / Бєляєвський Л.С., Топольськов Є.О., Сердюк А.А. - К.: НТУ, 2011. - с. 39

Укладачі: Л.С. Бєляєвський, Є.О. Топольськов, А.А. Сердюк.

Загальні положення

Виконання даного циклу лабораторних робіт спрямовано на практичне закріплення студентами знань з дисципліни "Глобальні супутникові системи навігації та зв'язку на транспорті", що необхідні для спеціалістів в галузі транспортних технологій, інформаційно-управляючих систем, транспортного менеджменту і маркетингу відповідно до наступних цільових задач:

  • вивчення основ побудови та структури сучасних мережних супутникових систем навігації та зв'язку;

  • вивчення основних експлуатаційно-технічних характеристик супутникових систем навігації і зв'язку, а також наземних телекомунікаційних технологій, що використовуються в сучасних системах управління транспортом;

  • вивчення принципів застосування супутникових систем навігації та зв'язку в існуючих та перспективних автоматизованих системах диспетчерського управління наземним транспортом (АСДУ НТ);

  • вивчення особливостей функціонування та експлуатації АСДУ НТ, що використовують супутникові системи навігації і зв'язку, а також сучасні наземні телекомунікаційні технології, з урахуванням задач логістичного управління наземним транспортом.

  • набуття навичок роботи з апаратно-програмними засобами АСДУ НТ, включаючи експлуатацію навігаційного і телекомунікаційного обладнання та використання усіх функціональних можливостей програмного комплексу системи для вирішення задач управління наземним транспортом.

Приступаючи до виконання лабораторних робіт студенти повинні ознайомитися з їх змістом та вивчити необхідний теоретичний матеріал, наведений у рекомендованому списку літератури.

Лабораторна робота № 1

Тема: Аналіз траєкторій польоту та робочих зон штучних супутників Землі з використанням програмного забезпечення NOVA.

Мета роботи: ознайомитись з траєкторіями польоту і робочими зонами різних штучних супутників Землі, навчитись визначати тривалість сеансів зв’язку між наземними спостерігачами і штучними супутниками Землі.

1. Загальні відомості

Рух штучних супутників Землі (ШСЗ) здійснюється по еліптичних орбітах з ексцентриситетом, що наближається до 0. В залежності від висоти над поверхнею Землі орбіти поділяються на дуже низькі (< 1 тис. км), низькі (1-10 тис. км.), середні (10-25 тис. км.) і високі (> 25 тис. км). Наряду з висотою орбіти важливою її характеристикою, що визначає експлуатаційно-технічні показники для користувачів, є геостаціонарність. Орбіта називається геостаціонарною, якщо вона є одночасно високою, екваторіальною (співпадає з площиною екватору) та добовою чи синхронною (період обертання супутника по орбіті дорівнює періоду обертаня Землі). У решті випадків орбіта та супутник, що по ній рухається, називаються періодичними або асинхронними. На сьогоднішній день існує багато супутників та супутникових систем, що працюють на різних орбітах, мають різне призначення та експлуатаційні характеристики. Наприклад нібільш відомі геостаціонарні системи Inmarsat, Emsat і Turaya ефективно використовуються для надання телекомунікаційних послуг рухомим споживачам у центральних районах Земної кулі, системи на середньорбітальних періодичних супутниках (GPS, ГЛОНАСС і в перспективі ГАЛІЛЕО) в основному використовуються для надання навігаціних послуг у глобальних маштабах, а системи на низькоорбітальних періодичних супутниках (накшталт Iridium, Globalstar і Orbcomm) забезпечують глобальний звязок, включаючі полярні райони Земної кулі.

Висота орбіт та періодичність руху по ним супутників визначають розмір робочих зон і доступність супутникових систем (детальний опис див. у [1,2]), що є важливими показниками для споживачів телекомунікаційних та навігаційних послуг. Отже важливою задачею для користувача будь-якої супутникової системи є визначення робочих зон ШСЗ і тривалості сеансів звязку між наземними пунктами спостереження і ШСЗ. Для вирішення цієї задачі доцільно скористатися сучасним комп’ютерними імітаторами польоту ШСЗ, які викорстовують реальні ефемериди (координати та параметри руху) існуючих космічних апаратів, розразраховані станціями спостереження. Прикладом такого емітатора є програма NOVA for Windows, розроблена компанією Northern Lights Software Associates (NLSA). Дана програма є безкоштовною демо-версією і тому може бути встановлена студентом самостійно з дистрибутивного файлу (надається викладачем). Порядок встановлення та виконання роботи студентом наведено нижче.

Соседние файлы в папке ГНСС_ІЗДН