Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГНСС_ІЗДН / Методичка ЛР_ГНСС_ІЗДН.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
19 Mб
Скачать

5. Порядок виконання роботи:

1. Включіть ПЕОМ, На моніторі знайдіть «іконку» GPS і включіть програму, двічі «клацнувши» лівою кнопкою «миші». У меню, яке з'явиться» послідовно виберіть ІНІЦІАЛІЗАЦІЯ - СОМ Порт - Приймач Trimble та ініціалізуйте СОМ - порт і приймач, натиснувши ліву кнопку «миші». Ініціалізація СОМ порту для роботи з приймачем Trimble забезпечується установкою параметрів:

Швидкість обміну

4800

Контроль парності інформації

Немає

Число біт

8

Стоп біт

1

Швидкість обміну

4800

2. Вивчіть інформацію, що надходить від супутників, виділивши інформаційні пропозиції часу, координат, контрольної інформації. Визначте темп надходження інформації. Для перегляду інформації, що надходить від супутника, ввійдіть у головне меню та ініціалізуйте підменю «Служ. Інформація» (рис.2.2.).

Рис.2.2. Службова інформація.

Після перегляду інформації, що надходить від супутників, закрийте підменю «Служ. Інформація».

Примітка: Допускається затримка в появі інформації від супутників до 30 хвилин при відсутності дійсних даних альманаху (див. міжнародний стандарт ІЕС 61108-1 для GPS і 1ЕС 61108-2 для GLONASS).

3. Відкрийте вікно "Супутники" в основному меню, та ініціалізуйте підміню "Карта супутників" (рис. 2.3.).

Вивчіть інформацію про супутники, що знаходяться в даний моменту зоні видимості, і оцініть візуально їхнє розташування по карті супутників. Визначите азимути і кути узвишшя супутників і замалюйте карту розташування супутників. Закрийте вікно "Супутники".

Рис. 2.3. Карта супутників.

4. Відкрийте вікно "Статистика", вибравши в головному меню пункт "Статистика". У вікні, що відкрилося, укажіть метод розрахунку статистичних характеристик "Часове усереднення" (рис.2.4.).

Рис. 2.4. Настройка статистичних даних.

У цьому випадку забезпечується усереднення вибірки визначених координат (обчислення середніх арифметичних координат: широти, довготи і висоти над рівнем моря по N-му числу вимірів тимчасового ряду НП). Задайте в полях меню, що з'явилося, бажаний радіус кола 1 і кола 2 області припустимого розподілу координат (наприклад, 30 і 50 метрів відповідно) і натисніть кнопку "ОК".

Після появи вікна зробіть спостереження за вимірюваними координатами, що відображаються в колі заданого діаметра (рис.2.5.).

Рис. 2.5. Статистика.

У цьому режимі можливий перегляд графіків розподілу похибок у горизонтальній площині (по широті і довготі). Виведення графіків на екран здійснюється натисканням відповідної кнопки «Показати графіки» (рис.2.5, 2.6).

Рис. 2.6. Графіки горизонтального та вертикального розподілу позицій.

Наберіть необхідну кількість вимірів (1000 - 2000), запишіть накопичені середні значення координат і натисніть кнопку «Пауза».

Примітка: якщо інформація на екрані не відображається, необхідно почекати якийсь час (5 - 20 хв). Це зв'язано з повільним первинним вибором сузір'я для визначення місця розташування. Закрийте вікно "Статистика".

5. Відкрийте знову вікно "Статистика", вказавши тип розрахунку "Від точки"(тобто відхилень від місця розташування позиції, знайденого в п. «Часове усереднення»), і введіть накопичені середні значення по трьох координатах у полях широта, довгота, висота (рис.2.5.). Зробіть спостереження за параметрами, які виводяться на екран,

Завдання: Зробити 10-300 вимірів (кількість вимірів кожен студент обирає як добуток свого № у списку групи на 10) і проаналізувати відображення позицій у цьому режимі при введених середніх значеннях широти, довготи і висоти. Зафіксувати одержані результати у звіті з контрольної роботи та написати висновок по даній лабораторній роботі.

Соседние файлы в папке ГНСС_ІЗДН