Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГНСС_ІЗДН / Методичка ЛР_ГНСС_ІЗДН.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
19 Mб
Скачать

7. Порядок виконання роботи:

1. Вивчить Посібник з експлуатації Автоматизованої диспетчерської системи.

Включіть апаратуру у відповідності з "Керівництвом...".

2. Включіть ПЕОМ. На екрані монітора знайдіть «іконку» Maplnfo Professional і включіть програму, двічі «клацнувши» на ній лівою кнопкою «миші». Автоматично відкривається карта і автоматично запускається модуль The Geographic Tracker (рис. 3.4).

Рис. 3.4. Електронна карта

3. У вікні Maplnfo Professional у меню послідовно виберіть GPS -> Setup GPS Geocoding, клацнути лівою кнопкою «миші», у «вікні», що відкрилося, клацнути на стрілці і вибрати шар для малювання Current, а потім натиснути Ok; послідовно виберіть GPSSetup Tracking, установіть назву робочої карти і натиснути Ok.

4. Зробіть настройку модуля The Geographic Tracker (див. також п. 5): для цього в нижній частині екрана знайдіть «іконку» The Geographic Tracker, клацніть на ній один раз, відкриється «вікно», у якому послідовно виберіть Options -> Set GPS Receiver Options, клацніть на ньому і настройте властивості СОМ-порту (для базової конфігурації) відповідно до таблиці, укажіть номер порту, до якого підключена апаратура диспетчерської станції (рис. 3.5).

Рис. 3.5. Встановлення параметрів інтерфейсу приймача GPS з комп’ютером.

5. Ознайомлення з програмним забезпеченням проведемо на основі виконання наступного завдання.

Одержуючи інформацію від транспортного засобу про його координати, будемо спостерігати на карті його місце розташування і траєкторію руху, а в «вікні» модуля The Geographic Tracker його координати (широту, довготу, висоту над рівнем моря) і контролювати за поточним часом. Зробимо запис інформації, то надходить, а потім відтворимо записаний файл (рис.3.3).

Для цього потрібно зробити наступні маніпуляції:

У вікні модуля The Geographic Tracker (див. п. 4-5) в опціях File потрібно ввійти в меню Live GPS Data (прийом інформації «у живу») і після натискання почнеться відображення на карті значка від об'єкта, а в модулі - The Geographic Tracker відображення поточних координат і часу (рис. 3.6).

Далі необхідно записати сеанс. Для цього потрібно у вікні модуля The Geographic Tracker ввійти в опціях File у меню Record GPS Data, клацнути «мишкою» і ввести назву файлу, в який Ви хочете зберегти поточний сеанс (наприклад 21_12_2011.gps), а потім натиснути Ok. Всі одержувані дані будуть записуватися.

У вікні Maplnfo Professional на панелі GPS натисніть кнопку з зображенням ламаної лінії «track» - на карті буде залишатися траєкторія руху транспортного засобу.

На цій же панелі є кнопка «світлофор», за допомогою якої можна припиняти відображення координат на карті, тобто робити паузи.

Щоб збільшити обрану ділянку карти, виберіть на панелі Main кнопку «лупа» із знаком «+», за допомогою «миші» виділіть ділянку карти і відпустіть кнопку «миші». Для зменшення потрібно вибрати лупу зі знаком «-».

Рис. 3.6. Модуль Geographic Tracker

Для виміру відстані між точками на карті виберіть кнопку «лінійка», клацніть «мишкою» на точці карти, від якої хочете відміряти відстань. Переміщаючи «мишку», відстань у метрах буде відображатися у віконці, що з'явилося.

Кнопка «рука» допомагає переміщати карту в будь-якому напрямку без збільшення чи зменшення. Виберіть цю кнопку, натисніть ліву кнопку «миші» на карті і, не відпускаючи її, переміщайте повільно в потрібному напрямку.

У вікні Maplnfo Professional унизу є «рядок стану» - на ньому можуть відображатися координати курсору «мишки», шар для редагування, виділений шар, а також масштабні режими: 1) власне поточний масштаб карти (наприклад, 1м = 1000м), 2) розмір видимої частини карти - наприклад, 2500 м.

Масштабні режими можна змінювати, клацнувши в лівому нижньому куті вікна, відкриється меню, де можна вибрати кожної з трьох режимів - курсор, масштаб, розмір.

Перед припиненням відображення (наприклад, після 5-10 хвилин спостереження) обов'язково відіжміть кнопку «track». Далі у вікні модуля The Geographic Tracker виберіть послідовно File Off, клацніть «мишкою», на карті припиниться відображення шляху – припинитися прийом інформації «online».

Примітка: Апаратура транспортного засобу також має можливість підключення до комунікаційного порту (СОМ-порту) персонального комп'ютера (ПК). Для цього необхідно:

  • виключити комп'ютер (у встановленому порядку);

  • з'єднати ПК і блок за допомогою кабелю DB9-DB44 (КМ-ПК);

  • включити комп'ютер, включити програму Maplnfo Professional (див. пп. 1 -3);

  • задати параметри СОМ-порту в програмному модулі The Geographic Tracker відповідно до таблиці, наведеної нижче:

GPS Message Type - NMEА 0183

Baud Rate

4800

Data Bits

8

Parity

None

Stop Bits

1

Протокол обміну NMEА 0183

Швидкість у бодах

4800

Інформаційні розряди

8

Контроль по парності

Немає

Стопові біти

1

GPS Message Type - NMEА 0183

Baud Rate

4800

Data Bits

8

Parity

None

Stop Bits

1


6. Для перевірки відтворення записаної інформації у вікні модуля The Geographic Tracker виберіть послідовно File > Simulated GPS Data, у вікні, що відкрилося, виберіть потрібний файл і натисніть Ok. Після натискання почнеться відтворення інформації, записаної в обраному файлі.

Перед припиненням відтворення, якщо була натиснута кнопка «track», її потрібно обов'язково віджати. Далі, як уже було описано раніше, у вікні модуля The Geographic Tracker виберіть послідовно File Off, клацніть «мишкою», на карті припиниться відображення оцінки від об'єкта.

7. Завдання:

З використанням апаратно-програмного комплексу, описаного у даній роботі, а також апаратно-програмного комплексу з л.р.№2 провести оцінку відносної і повторюваної точності навігаційних визначень за сигналами ГНСС GPS. Для цього необхідно:

  1. Запустити обидва апаратно-програмних комплекси супутникової навігації (відстань між антенами приймачів сигналів супутників не повинна перевищувати 1 м., а самі антени повинні «бачити» відкрите небо);

  2. Провести два вимірювання координат лабораторії з одночасним використанням обох апаратно-програмних комплексів на протязі інтервалу 1000-2000 секунд. Отримані чотири результати записати у зошит;

  3. Перевести одержані результати вимірювань з географічної системи координат (од. вимірювання градуси, хвилини і секунди) у прямокутну декартову (од. вимірювання метри) з використанням відомих залежностей [1];

  4. Для визначення відносної точності оцінки координат лабораторії попарно порівняти результати одночасних вимірів, які одержані з використанням двох апаратно-програмних комплексів супутникової навігації і переведені у декартову систему координат. Одержані різниці між парами одночасних вимірювань є відносними похибками оцінки координат лабораторії. В якості найбільш достовірного значення похибки взяти середнє між двома різницями вимірів координат;

  5. Для визначення повторюваної точності оцінки координат лабораторії попарно порівняти результати послідовних вимірів, які одержані з використанням двох апаратно-програмних комплексів супутникової навігації і переведені у декартову систему координат. Одержані різниці між парами послідовних вимірювань є відносними похибками оцінки координат лабораторії. В якості найбільш достовірного значення похибки взяти середнє між двома різницями, одержаними з використанням різних апаратно-програмних комплексів супутникової навігації.

Зміст звіту:

  1. Мета лабораторної роботи;

  2. Структурна схема і функції АСДУ НТ;

  3. Результати вимірів та оцінки точності координат лабораторії згідно завдання у п. 7;

  4. Висновки.

Контрольні питання:

  1. Поясніть принцип роботи і структурну схему АСДУ НТ.

  2. Яку інформацію про транспортні засоби одержує диспетчерський пункт при використанні АСДУ Т ?

  3. Які особливості має практичне використання супутникових навігаційних систем на автотранспорті у міському, міжміському і міжнародному сполученнях, при перевезенні особливо цінних та небезпечних вантажів і VIP пасажирів?

  4. Якими факторами характеризується підвищення ефективності транспортних перевезень при використанні АСДУ НТ ?

5. Який перспективи подальшого розвитку АСДУ на автомобільному транспорті ?

Соседние файлы в папке ГНСС_ІЗДН