Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие glava_1u.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
967.17 Кб
Скачать

4. Шляхи Розширення свідомості

Останні революційні досягнення в різних галузях сучасної науки, у тому числі відкриття К. Г. Юнга, що пов’язані з колективним позасвідомим, архетипами і синхроністичністю, підірвали позиції механістичного Ньютонівського образу Всесвіту. Ці відкриття (див. Гроф С., За пределами мозга. — М., 1993) довели, що психіка – універсальний принцип, який забезпечує обмін інформацією між усім існуючим і що її не можна відокремити від матеріального світу узгодженої реальності.

Нові відкриття дозволяють зробити висновок про те, що свідомість не є продуктом мозку; мозок – її провідник, але сама вона там не виникає. Сучасні дослідження дали разючі докази того, що свідомість є рівноправним партнером матерії і навіть керує нею. Вона виникла як первинний атрибут існування, який уплетений у структуру Всесвіту на всіх його рівнях.

Свій розвиток людина робить, насамперед, у психічній сфері, розширюючи власну свідомість, освоюючи її нові рівні. Шлях до свідомості і до зміцнення свого здоров’я полягає, насамперед, у розширенні свідомості.

Під процесом розширення свідомості слід розуміти процес усвідомлення того, чого ми раніше не усвідомлювали (не бачили і не розуміли).

Розширення свідомості відбувається природно. Наприклад, свідомість дитини розширю­ється в процесі усвідомлення нею можливостей власного тіла. Свідомість дорослої людини може одержати поштовх до розвитку в скрутній ситуації і т.д.

Як уже відзначалося, все життя людини є еволюцією свідомості. Однак багато хто з нас не усвідомлює ні самого еволюційного процесу, ні його глибинних механізмів. Саме з цієї причини люди не усвідомлюють своєї участі в процесі розширення власної свідомості.

Розширення свідомості означає максимальне усвідомлення і розуміння тих процесів, які відбуваються усередині людської істоти і зовні. З кожним новим кроком на цьому шляху людині відкривається можливість дізнаватися про те, чого вона раніше не знала. Однак зустріч з невідомим може відбуватися болісно і викликати страх, від якого важко звільнитися, поки не сформується позитивна налаштованість на саму подорож, поки ви не почнете відчувати всю повноту життя на цьому шляху.

У процесі розширення свідомості рівень усвідомленості постійно змінюється. Отже, один з перших уроків цієї захоплюючої подорожі полягає в готовності прийняти свою непоінформованість. Щоб вільно розвиватися, ви повинні перестати лаяти чи карати себе за неуцтво. Подорож може бути повноцінною тільки в атмосфері прийняття і співчуття. Тому на всіх етапах своєї внутрішньої трансформації ставтеся до себе доброзичливо.

Запам’ятайте!Розширення свідомості – не пункт призначення, а процес нескінченого руху у глибину і вшир. Кожна людина просувається у своєму розвитку так швидко, як може. Зростання свідомості припускає серйозну роботу над собою, яка стосується всіх рівнів вашого життєвого простору. При цьому кожного разу, оволодіваючи черговим рівнем розуміння, ви будете знайомитися з новими просторами незгоди, неуцтва, болю, що, у кінцевому рахунку буде сприяти вашій самоактуалізації.

Життя кожної людини супроводжують періоди серйозних змін, коли слід робити вибір між старим і новим. Однак цілком можливо, що в деяких випадках вам доведеться вчитися не відступати, а відстоювати ті переконання і принципи, в істинності яких ви не сумніваєтеся, і це також буде служити поштовхом до розвитку свідомості.

У розширенні свідомості корисно побачити пригоду. Ви не знаєте, чим вона привабить вас, але в глибині душі можете відчути, що ця пригода того варта. Іноді просування дається важко, і кожен новий крок перетворюється у важку виснажливу роботу. Іншим разом вона стає легкою і цікавою.

Важливо не зосереджуватися на кінцевому пункті й примиритися з тим, що ніякого кінцевого пункту не існує взагалі. Вас повинна приваблювати сама подорож, тоді кожен момент навчання і розширення свідомості стане для вас щедрою винагородою.

шлях матеріального буття

У Всесвіті існує безліч рівнів реальності, безліч різних сфер існування. Фізичний план – тільки одна з таких сфер. Людина існує на всіх рівнях реальності одночасно. Люди, які живуть переважно у фізичному світі, можуть стикатися з іншими рівнями реальності у снах, молитвах, медитації і т.д.

Фізичний план – це найбільш щільна сфера буття, на якому важливим фактором є час: інколи потрібні години, дні, місяці, і навіть роки, щоб утілити щось у фізичну форму.

Більшість представників західної цивілізації в основному зосереджені на матеріальному аспекті свого існування, – на тому, як вижити і процвітати у світі фізичному. На цьому шляху людина дуже часто забуває про існування інших рівнів реальності і цілком занурюється у світ фізичних форм. Повірити в реальність фізичного світу легше, ніж у будь-яку іншу реальність.

Варто підкреслити, що в орієнтації на матеріальний шлях немає нічого поганого – це один із варіантів розвитку свідомості. Багатогранність життя ми можемо повною мірою пізнати і пережити тільки як людські істоти, які цілком занурені в буття на фізичному плані. І сьогодні переважна більшість людей зайнята, в основному, саме цією захоплюючою роботою.

Чимало шукачів починали свій шлях саме з пізнання матеріальних аспектів навколишнього світу. Однак просування тільки цим шляхом може привести до стану нереалізованості і самотності. І в якийсь момент людина може відчути, що в природі існує «щось ще».З цього моменту починається відлік нового, трансцендентного шляху розширення свідомості, що асоціюється з духовним пробудженням.

ТРАНСЦЕНДЕНТНИЙ ШЛЯХ1

Трансцендентний шлях займає своє власне місце в еволюції свідомості. Просування в цьому напрямку дозволяє людині розглядати себе з позиції вічної і безмежної духовної сутності. Розуміння того, що наше існування не обмежується фізичною формою, дає можливість глибше зрозуміти суть людських проблем і самогó життя. Ченці і священики, йоги і равини, пустельники-одинаки і просто духовні шукачі – усі вони прагнули, насамперед, розвивати усвідомлення свого духовного рівня.

Однак і східні, і західні духовні традиції розглядають зречення від світу як необхідну умову духовного пробудження. Справжньому духовному шукачу пропонується добровільне відчуження від «мирського» життя – людських взаємин (особливо сексуальних чи глибоко інтимних почуттів), бізнесу, грошей і матеріальної власності, бо в цьому вбачається спокуса і маячня.

Деякі трансцендентні вчення передбачають, а іноді і прямо заявляють, що життя на Землі – ніщо в порівнянні з буттям у Вищому Світі. Особистісний досвід, який здобувається людиною у фізичному світі, розглядається як негативний. Розум-его проголошується головним ворогом, який заважає зростанню духовної усвідомленості.

Неприйняття і нерозуміння адептами духовних традицій справжньої ролі розуму-его породжує агресію і надумані конфлікти.

Важливо зрозуміти, що его забезпечує виживання індивіда. Отже, не розумно заперечувати те, що є частиною нас самих. Ми повинні як слід оцінити ту важливу роль, яку відіграє розум-его у нашому житті і вміло направляти свою увагу на співробітництво з цією сферою своєї істоти.

Більшість шукачів «позамежного» ніколи не досягають так званого «просвітлін­ня».Намагаючись усіма силами придушити свою людську природу і піднятися над нею, послідовники трансцендентного шляху часто-густо борються із власними конфліктуючими внутрішніми станами. Навіть після довгих років занять медитаціями та іншими духовними практиками багато фанатичних прихильників потойбічного ототожнюють себе з невдахами. Замість жаданого просвітління вони приходять до знесяйвлення самих себе за те, що так замало просунулися у своєму духовному розвитку.

Трансцендентний шлях майже не дає вирішення проблем фізичного світу, оскільки його послідовники розглядають матеріальний план як ілюзію або сон, від якого варто прокинути­ся, тобто врятуватися!

Однобічне просування матеріальним чи трансцендентним шляхом веде до сумних результатів. Прірва між промислово розвинутими країнами Заходу і деякими країнами Сходу – яскравий тому приклад. Західна цивілізація, яка присвятила себе переважно матеріальному розвитку, має у своєму розпорядженні такі засоби і технології, які можуть знищити весь світ. А в тих країнах Сходу, де прихильність до релігійних догм має яскраво виражений агресивний характер, фізичне існування населення прийшло у занепад і хаос.

Важливо зрозуміти, що кожен шлях – і матеріальний, і трансцендентний – займають своє власне місце в еволюції індивідуальної людської свідомості. Але сам по собі жоден із них не дає ключа до вирішення як особистісних, так і глобальних людських проблем. Розуміння і розв’язання людиною своїх власних проблем може бути здійснено в повному обсязі тільки на шляху інтеграції чи холістичному шляху розширення свідомості.

ХОЛІСТИЧНИЙ ШЛЯХ

Людство повинне було пройти перші два шляхи, щоб повною мірою усвідомити фізичну і духовну реальність буття. Наступний етап еволюції свідомості лежить у площині освоєння нової реальності, де немає заперечення ні фізичного світу, ні світу духовного.

Для цього, насамперед, кожному з нас необхідно усвідомити свою споконвічну духовність і з цієї позиції щиро прийняти весь свій особистісний досвід і своє фізичне тіло. Лише прийнявши всі аспекти свого єства – і біологічні, і психічні, і духовні – ми зможемо знайти гармонію.

Просуватися холістичним шляхом не завжди легко. Багато людей прив’язуються або до матеріального буття, або до трансцендентних переживань, підспудно сподіваючись уникнути зіткнення зі шляхом інтеграції. Але іншого вибору немає, якщо ви ставите перед собою мету поліпшити якість свого життя, зберегти і зміцнити своє здоров’я. Та й процес цей не настільки страшний і важкий, яким він здається на перший погляд.

На особистісному шляху розширення свідомості ви можете навчитися усвідомлено творити фізичну реальність у відповідності до своєї духовної природи, забезпечуючи більш високу якість самоактуалізації. А оскільки навколишній світ чуйно реагує на розширення вашої свідомості і все людство пов’язане між собою так званим колективним розумом, то розвиток однієї людини підштовхне до роботи над собою і всіх інших. Обравши шлях інтеграції, ви зможете змінити на краще не тільки власне життя, але й навколишній світ.

Підсумовуючи, ще раз варто підкреслити, що на психічному рівні головним механізмом валеогенезу є механізм розширення свідомості. Тому в психічному валеогенезі важливе значення надається акту активного управління, волі. Людина може усвідомлено допомагати собі у вирішені психічних та і інших проблем.

Таким чином, валеологічний аспект психічного здоров’я – це управління станом психіки з елементами самопізнання й психічного оздоровлення.