Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OND_sem__samostiyna.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
124.42 Кб
Скачать

Модуль іі Тема 5. Основи методології науково-дослідної роботи

План

    1. Поняття про методологію наукових досліджень

    2. Рівні методологічного підходу в пізнанні

«Наукові істини завжди парадоксальні, якщо судити на підставі повсякденного досвіду, що вловлює лише оманну видимість речей».

К. Маркс.

Дискусійні питання та завдання для самостійного опрацювання:

  1. Г.С. Цехмістрова (2008) зазначає, що методологія може бути представлена як постійне вдосконалення комплексу знань про методологію орієнтовану на види людської діяльності:

  • методологія пізнання (гносеометодологія);

  • методологія оцінки (аксіометодологія);

  • методологія практики (праксеометодологія);

Як Ви це поясните.

  1. Науковий метод – це…

  2. Методика наукового пізнання відрізняється від методології пізнання…

  3. Як Ви розумієте термін «методологічна основа»? Навіщо більшість авторів при написанні наукових робіт зазначають методологічну основу своїх досліджень.

  4. В науковій бібліотеці візьміть 3-4 автореферати дисертацій за своїм фахом. Проаналізуйте вступ. Випишіть тему та методологічні основи дослідження. Як Ви вважаєте, що саме може бути методологічною основою дослідження.

  5. Як Ви вважаєте, чому необхідно визначати методологічну основу наукового дослідження?

  6. З якою системою методів (філософські, загальнонаукові, конкретно-наукові або спеціальні) найбільш тісно пов'язаний діалектичний і історичний матеріалізм? Чи є доцільність їх вивчення після розпаду Радянського Союзу?

  7. Діалектичний метод реалізується через принципи. Дайте їм назву.

  • Принцип ………... Сутність даного принципу полягає у відображенні об’єктивної дійсності як цілого, розглянутого у виді складної системи об’єктів, явищ і процесів на основі обліку визначених причин, умов і факторів, що впливають на їхнє виникнення, зміну і розвиток, і встановленні головних тенденцій розвитку даного цілого, що включають прогноз можливих станів як усієї системи, так і окремих її елементів. О.М. Худолій (2010) зазначає, що застосування цього методологічного принципу в педагогічних дослідженнях дозволяє: відібрати позитивний педагогічний досвід рішення навчально-виховних завдань; уникнути повторення помилок, що існували в теорії і методиці фізичного виховання; розробити алгоритмічну систему заходів для прийняття прогресивних педагогічних рішень у конкретних ситуаціях; правильно розуміти минуле ТМФВ; об’єктивно оцінювати її сьогодення, найбільше вірогідно прогнозувати її майбутнє.

  • Принцип …………. У матеріалістичній діалектиці цей принцип займає особливе місце. Принцип ……… припускає вивчення об’єктивності з погляду існуючої в навколишньому світі загального взаємозв’язку всіх предметів і явищ.

  • Принцип…………. Даний принцип займає особливе місце в методології, тому що він випливає з закону єдності і боротьби протилежностей, що є суттю, ядром діалектики. Методологічна особливість цього принципу полягає в тому, що протиріччя як єдність і боротьба протилежностей складають основу вивчення внутрішнього механізму розвитку досліджуваного об’єкта, процесу чи явища. Такий підхід дозволяє установлювати внутрішні визначальні фактори процесів руху, зміни, розвитку об’єктивної дійсності. У зв’язку з цим об’єкт педагогічного дослідження необхідно усвідомлювати так, щоб він міг бути представлений як внутрішньо суперечливий, а самі протиріччя могли бути зрозумілі як рушійні сили його розвитку. Такий підхід виключає зведення протиріч до суми зовнішніх відмінностей, конфліктів, ознак, обумовлених власне кажучи різною полярністю явищ, що спостерігаються в природі і суспільстві.

  • Принцип……... Основна методологічна думка зазначеного принципу полягає в тому, що одне тільки якісне дослідження, що не сполучається з дослідженням кількісним, математичним, не дозволяє досить глибоко пізнати досліджувані явища. К. Маркс писав про те, що будь-яка наука тільки тоді досягає досконалості, коли їй удається застосовувати у своїх дослідженнях математику, і зрілою вона стає на стільки, на скільки їй удається користуватися математикою. Однак, визначення одних лише кількісних характеристик і кількісних вимірів недостатньо для жодної області знань, тому що чисто кількісних характеристик, чисто кількісних вимірів не існує.

  • Принцип ………. Цей принцип є утвердженням нового, переходом до вищої фази розвитку, при якому реалізується на ступність, виражена в утриманні і трансформації зі старого всього цінного і раціонального, без якого нове не може існувати і розвиватися. Необхідно розуміти, що всякий розвиток характеризується не періодичним поверненням у вихідний стан, не відсутністю загального між наступними друг за другом стадіями, не рухом по колу і не рухом по прямій, а таким рухом по спіралі, що розкручується, при якому безупинно породжується нове, відтворюючи колишні стадії в їх більш високих формах на більш високих рівнях.

  • Принцип …….. Розуміється що різні форми руху матерії стоять один до одного у відношенні не лише послідовного ієрархічного ускладнення, але і генетичного породження одних форм іншими.

  • Принцип ……. Найважливіша евристична риса цього принципу виражена у формулі: «Ті самі причини в тих самих умовах породжують ті самі наслідки». У зв’язку з цим наука, як правило, визнає переконливими лише ті експерименти, які можна багаторазово відтворювати, одержуючи ті самі результати.

  1. Закони діалектики можна віднести до нормативно правових основ національної системи фізичного виховання?

  2. Що таке діалектика?

  3. Вчення Геракліта, який стверджував : «Все тече, все змінюється» можна віднести до діалектики?

  4. Охарактеризуйте загальнонаукові принципи пізнавальної діяльності: принцип сходження від абстрактного до конкретного; принцип термінологічного аналізу; принцип сінергізму; принцип творчого поглиблення; принцип комплексності; принцип системного підходу; принцип пізнавальний або когнітивний; принцип логічного та історичного.

  5. Порівняйте принципи діалектики та загальнонаукові принципи пізнавальної діяльності. Висловіть свою думку.

Реферати

  1. Розвиток методології науки в історичному аспекті.

  2. Сучасні уявлення про методологію наукових досліджень в фізичному вихованні та спорті.

  3. Методика наукового пізнання.

  4. Методологічна основа дослідження.

  5. Сутність діалектичного методу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]