Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БАКАЛАВРСКАЯ ГОРОХОВ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
376.32 Кб
Скачать

Середні значення показників вигорання за методикою mbi у викладачів та міліціонерів (в балах)

Емоційне виснаження

Деперсоналізація

Редукція власних досягнень

Викладачі

27,93(високий)

19,5(високий)

24,46(високий)

Міліціонери

17,66(середній)

7(низький)

34,56(середній)

Загальне

22,83(середній)

13,25(високий)

29,51(високий)

Як видно з таблиці 2.2 у двох вибірках є суттєва різниця у проявах показників емоційного вигорання. У викладачів емоційне виснаження знаходиться на високому рівні (27,93 бали) що свідчить про високе проявлення в переживаннях зниженого емоційного тонусу, втрати інтересу до навколишнього світу або емоційному перенасиченні; в агресивних реакціях, спалахах гніву, появі симптомів депресії. Ця тенденція у міліціонерів знаходиться в межах середнього рівня (17,66 балів).

Також різниця прослідковується за шкалою деперсоналізація: у викладачів цей показник знаходиться на високому рівні (19,5 балів) що виявляється в деформації відносин з іншими людьми: підвищення залежності від інших або, навпаки, негативізмі, цинічності установок і почуттів по відношенню до реципієнтів, а в групі міліціонерів цей показник знаходиться на низькому рівні (7 балів). Такий низький показник може бути результатом соціально бажаних відповідей, оскільки методика не має шкали вірогідності.

По шкалі редукція власних досягнень викладачі також отримали високий показник (24,46 балів),що виражається в тенденції до негативного оцінювання себе, у зменшенні значущості власних досягнень, обмеження своїх можливостей, негативізмі відносно службових обов'язків, у зниженні самооцінки та професійної мотивації, власної гідності, в знятті з себе відповідальності чи відсторонення («звільнення») від обов'язків по відношенню до інших. У групі міліціонерів цей показник знаходиться на середньому рівні (34,56 балів)

У групі респондентів домінують такі складові як деперсоналізація (13,25 бали) вона проявляється в деформації відносин з іншими людьми: підвищення залежності від інших або, навпаки, негативізмі, цинічності установок і почуттів по відношенню до реципієнтів та редукція власних досягнень 29,5 балів, що виражається в тенденції до негативного оцінювання себе, у зменшенні значущості власних досягнень, обмеження своїх можливостей, негативізмі відносно службових обов'язків, у зниженні самооцінки та професійної мотивації, власної гідності, в знятті з себе відповідальності чи відсторонення («звільнення») від обов'язків по відношенню до інших. Середні показники отримала шкала емоційне виснаження 22,8 балів що проявляється в переживаннях зниженого емоційного тонусу, втрати інтересу до навколишнього світу або емоційному перенасиченні; в агресивних реакціях, спалахах гніву, появі симптомів депресії.

Показники емоційного вигорання за методикою Бойко наведені в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Середні значення показників вигорання за методикою діагностики емоційного вигорання в.В. Бойко(в балах)

Напруга

Резистенція

Виснаження

Викладачі

29,06 (не сформ)

53,33 (ст. форм)

22,63 (не сформ)

Міліціонери

16,6 (не сформ)

52,36 (ст. форм)

23,43 (не сформ)

Середнє

22,83( не сформ)

52,95 (ст. форм)

23,03 (не сформ)

Як видно з таблиці 2.3 у групі респондентів домінує така фаза як резистенція 52,95 бали при середніх показниках, це свідчить про те що у двох вибірок опір стресу знаходиться на середньому рівні, респонденти формують засоби психологічного захисту від стресогенних чинників. Низькі результати, отримані по шкалам напруги (22,83 бали), та виснаження 23,03 бали, свідчать про те що дія психотравмуючих факторів знаходиться на низькому рівні, та характеризується не значно вираженим падінням загального тонусу і ослабленням нервової системи.

В групі викладачів домінує така складова як резистенція 53,53 бали при середніх показниках, низькі результати були отримані по таким шкалам як напруга 29,06 балів та виснаження 22,63 бали.

В групі міліціонерів домінуючою складовою також як і у викладачів є резистенція 52,36 бали при середніх показниках, низькі результати отримали такі складові як напруга 16,6 бали та виснаження 23,43 бали.

Показники структури темпераменту за різними рівнями виснаження наведені в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4