Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Росії.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Зміст курсу

Тема 1. Росія за доби правління Петра і

Причини внутрішніх перетворень. Двірцева боротьба. Стрілецькі виступи. Початок єдинодержавного правління Петра I. Азовські походи. Велике посольство.

Дипломатична і військова підготовка Північної війни. Початок Північної війни. Поразка під Нарвою.

Будівництво заводів. Заснування Петербургу. Створення Балтійського флоту і регулярної армії. Повстання в Астрахані, на Доні, у Башкирії. Вторгнення Карла XII в Росію. Полтавська битва. Прутський похід 1710–1711 рр. Морські перемоги біля мису Гангут, острову Гренгам. Ништадтський мир. Проголошення Росії імперією. Каспійський похід.

Створення чиновницько–бюрократичного апарату абсолютизму. Реформа центрального і місцевого управління. Міська реформа. Відміна патріаршества. Табель про ранги. Указ про єдиноспадкування. Введення подушного податку. Тариф 1724 р. Політика меркантилізму.

Боротьба з опозицією: справа царевича Олексія. Перетворення у сфері культури і побуту. Світський характер нової культури. Академія наук. Школа. Наука і техніка. Суспільно-політична думка (І. Посошков, Ф. Прокопович). Регулярне планування міста. Створення наукових, культурних, музейних, бібліотечних установ. Література. Живопис. Скульптура. Театр.

Тема 2. Російська імперія в епоху двірцевих переворотів

Причини двірцевих переворотів. Боротьба дворянських угрупувань за владу після смерті Петра Великого. Роль гвардії. Фаворитизм. Катерина I. Верховна Таємна Рада. Петро II. Воцаріння Анни Іоанівни. Біронівщина. Відміна єдиноспадкування. Еволюція абсолютизму. Розвиток державного апарату та його подальша бюрократизація. Створення дворянських (шляхетських) корпусів. Укази про прикріплення робітників до заводів. Відміна митних зборів. Розширення прав і привілеїв дворянства за доби правління Єлизавети Петрівни. Указ про винокуріння. Організація дворянського банку. Роздача заводів у приватні руки. Становище селянства.

Зовнішня політика. Війна з Річчю Посполитою (1733–1735), Османською імперією (1735–1739) і Швецією (1741–1743). Входження Малого і Середнього Казахських жузів до складу Росії. Участь Росії в Семирічній війні. Правління Петра III. Маніфест про вольності дворянства. Двірцевий переворот 1762 р. і воцаріння Катерини ІІ.

Тема 3. Росія у другій половині XVIII ст.

«Золоте століття російського дворянства». Освічений абсолютизм Катерини Великої. Характер і спрямованість реформ Катерини Великої. Законодавство перших років царювання. Секуляризація церковного майна. Заборона подавати скарги на поміщиків. Уложена комісія 1767–1768 рр.

Російсько-турецька війна 1768–1774 рр. Перший поділ Польщі.

Коліївщина. Чумний бунт 1771 р. Селянська війна під проводом Омеляна Пугачова: передумови, рушійні сили, вимоги повсталих, місце в історії.

Зміцнення влади дворянства на місцях. «Постанова про губернії Російської імперії» (обласна реформа). Формування станового устрою. Політика на околицях: уніфікація управління.

Розвиток економіки. Посилення режиму кріпосного права. Маніфест про свободу підприємництва. Жалувані грамоти дворянству і містам. Фінансова політика.

Розширення території Росії. Приєднання Криму. Георгіївський трактат і протекторат Росії над Східною Грузією. Російсько-турецька війна 1787–1791 рр. Російсько-шведська війна 1788–1790 рр. Приєднання території Казахстану до Росії. Російсько-американська кампанія. Другий і третій поділи Польщі. Декларація про озброєний нейтралітет. Росія і революційна Франція.

Павло I. Відміна петрівського указу про престолонаслідування. Указ про триденну панщину. Роздача селян і землі. Адміністративні реформи. Спроби зміцнити роль дворянства в державі.

Допомога Мальті. Участь Росії в антифранцузькій коаліції. Італійський і швейцарський походи А.В. Суворова. Поворот у зовнішній політиці Росії – мир з Францією і розрив з Англією.

Змова і вбивство Павла I.