Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Росії.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Тема 10. Буржуазно-демократична революція 1905–1907 рр.

Характер, рушійні сили і особливості російської революції 1905–1907 рр. Початок революції. Кривава неділя 9 січня 1905 р. Розвиток революції навесні і влітку 1905 р. Першотравневі страйки. Іваново-Вознесенський страйк. Підйом селянського руху. Повстання на броненосці «Потьомкін». Буржуазно-ліберальний рух. Булигінська дума.

Всеросійський жовтневий політичний страйк. Ради робочих депутатів.

Маніфест 17 жовтня. Кабінет С. Ю. Вітте. Чорносотенні організації: «Союз російського народу», «Союз Архангела Михайла». Утворення буржуазних партій.

Селянський рух в жовтні-грудні 1905 р. Революційні виступи в армії і на флоті.

Грудневе повстання в Москві. Спад революції.

Вибори до Державної думи. I Державна дума. Аграрне питання в Думі. «Рада об'єднаного дворянства». Розгін Думи. Міністерство П.А.Столипіна. II Державна дума. V з'їзд РСДРП. Державний переворот 3 червня 1907 р. Причини поразки і значення революції.

Тема 11. Росія між двома революціями

Виборчий закон 3 червня 1907 р. III Державна дума. Розстановка політичних сил в Думі. Столипінський бонапартизм. Діяльність Думи. Урядовий терор. Спад робітничого руху в 1907–1910 рр. Ідейно-політична боротьба всередині російської соціал-демократії.

Столипінська аграрна реформа. Указ 9 листопада 1906 р. Розгляд аграрного питання в Думі. Аграрна реформа. Руйнування общини. Селянський поземельний банк. Переселенська політика. Відношення селян до реформи. Характер, підсумки і значення реформи.

Пожвавлення громадського руху в 1910 р. Ріст чисельності і зміна складу робітничого класу. Підйом робочого руху. Ріст страйкової боротьби в 1912–1914 рр. Легальні робочі організації. Селянський рух. Революційні виступи в армії і на флоті. Національно-визвольний рух.

IV Державна дума. Партійний склад і думські фракції. Діяльність Думи. Утворення буржуазної партії прогресистів.

Політична криза в Росії напередодні війни. Робітничий рух влітку 1914 р.

Зовнішня політика Росії в 1907–1917 рр. Англо-російська угода 1907 р. Утворення Антанти. Підготовка Росії до війни. Реорганізація армії. Військові переговори з Англією і Францією. Консолідація Антанти.

Початок першої світової війни. Вступ Росії у війну. Відношення до війни партій і класів. Хід військових дій в 1914 р. Східно-прусська і Галіційська операції. Хід військових дій в 1915 р. Літній відступ російських військ. Хід військових дій в 1916 р. Брусіловський прорив. Підсумки кампанії. Роль Східного фронту в першій світовій війні.

Економіка Росії в роки Першої світової війни. Мілітаризація економіки. Посилення економічної і фінансової залежності Росії від Антанти. Економічна криза. Робітничий і селянський рух в 1915–1916 рр. Революційний рух в армії і на флоті. Ріст антивоєнних настроїв. Формування буржуазної опозиції. Лютнева революція 1917 р.

Тема 12. Російська культура XIX – початку XX ст.

Загальні умови розвитку російської культури. Освіта. Початкова, середня і вища школа. Книговидання. Періодичний друк: газети і журнали. Альманахи. Бібліотечна справа. Розвиток науки і техніки.

Географічні дослідження і відкриття. Подорожі і мандрівники. Російське географічне товариство і його діяльність.

Розвиток гуманітарних знань: філософія, соціологія, філологія, історія. Художня культура. Література. Напрямки в мистецтві: класицизм, сентименталізм, романтизм, реалізм, модернізм, декадентство, символізм, футуризм, імажинізм, авангардизм. Театр. Драматургія. Музика. Вокальні школи. Балет. Образотворче мистецтво. Архітектура. Скульптура. Стилі, жанри, напрями. Творчі об'єднання. Музеї і музейна справа. Колекціонери і меценати.

Створення Святійшого Синоду. Зміни в структурі церковного управління. Російська православна церква і самодержавство. Церковне управління. Православне духовенство. Церковна ієрархія. Біле (парафіяльне) і чорне духовенство. Російські монастирі. Церковна власність.

Духовні школи в Росії: академії, семінарії, єпархіальні училища. Церковно-парафіяльні школи.

Місіонерська діяльність православної церкви. Офіційна церква і старообрядство. Маніфест про віротерпимість від 17 квітня 1905 р.