Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Росії.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Тема 8. Російська імперія у 80–90-ті рр. XIX ст.

Загострення соціально-політичних протиріч в країні до кінця 70-х років XIX ст. Криза самодержавної влади на рубежі 70–80-х років. Політика лавірування. Створення Верховної розпорядчої комісії з охорони державного порядку і громадського спокою на чолі з М.Т. Лорис-Меліковим.

Олександр III. К.П. Побєдоносцев. М.М. Катков. Маніфест про «непорушність» самодержавства (1881). Призначення міністром внутрішніх справ Д.О. Толстого. Політика контрреформ. Цензура і просвіта. «Тимчасові правила» про друк 1882 р. Указ про середню школу (1882). Указ про «куховарчиних дітей» (1887). Університетський статут 1884 р. І.Д. Делянов. Заснування Селянського поземельного банку (1882). Закон про общину (1893). «Положення про земських дільничних начальників» (1889). Земська (1890) і міська (1892) контрреформи. Підсумки і значення контрреформ.

Промисловий підйом 90-х років XIX ст. Залізничне будівництво другої половини XIX ст. Розвиток капіталізму в сільському господарстві. Залишки кріпацтва та їх вплив на становлення капіталістичних відносин в сільському господарстві пореформеної Росії. Буржуазна еволюція поміщицького і селянського господарств. Капіталістична і відробіткова системи. Розшарування селянства. Сільська громада в пореформеній Росії. Аграрна криза 80–90-х років XIX ст.

Громадський рух в Росії 70–90-х років XIX ст. Ідеологія народництва. М.О. Бакунін. П. Л. Лавров. П. М. Ткачов. Народницькі організації початку 70-х років. «Ходіння в народ». «Земля і воля» 70-х років XIX ст. «Народна воля» і «Чорний переділ». Вбивство Олександра II 1 березня 1881 р.

Робітничий рух в другій половині XIX ст. Страйкова боротьба. Перші робочі організації. Виникнення робочого питання. Фабричне законодавство.

Ліберальне народництво 80–90-х років XIX ст. Поширення ідей марксизму в Росії. Г.В. Плеханов. Виникнення російської соціал-демократії. Петербурзький «Союз боротьби за звільнення робочого класу». В. І. Ульянов. «Легальний марксизм». П.Б.Струве. Земський ліберальний рух другої половини XIX ст.

Зовнішня політика Росії в 80–90ті роки XIX ст. Розстановка сил на міжнародній арені. Відновлення Союзу трьох імператорів (1881). Утворення Троїстого союзу (1882). Погіршення стосунків Росії з Німеччиною і Австро-Угорщиною. Укладення російсько-французького союзу (1891–1894).

Тема 9. Соціально-економічний розвиток Росії на початку XX ст.

Адміністративно-територіальний поділ Росії на початку XX ст. Населення країни. Соціальна структура. Робочий клас. Селянство. Буржуазія. Дворянство.

Загальна характеристика російської промисловості на початку XX ст. Російський монополістичний капіталізм і його особливості. Економічна криза і депресія 1900–1908 рр. Промисловий підйом 1908–1913 рр.

Сільське господарство. Загальні умови його розвитку на початку XX ст. Поміщицьке господарство. Селянське господарство.

Загострення економічних, соціальних і політичних протиріч в країні на рубежі XIX – XX ст. Назрівання революційної ситуації.

Виступи російського пролетаріату. Першотравнева демонстрація в Харкові (1900). Обухівська оборона (1901). Страйк в Ростові-на-Дону (1902). Загальний страйк на Півдні Росії (1903). Грудневий загальний страйк у Баку (1904).

Селянські виступи на початку XX ст. Рух демократичної інтелігенції і студентства. Утворення партії есерів. Ліберально–буржуазний рух. «Союз звільнення». «Іскра». II з'їзд РСДРП. Виникнення меншовизму і більшовизму як ідейних течій російської соціал-демократії.

Внутрішня політика Миколи II. Посилення репресій. «Поліцейський соціалізм». «Зубатовщина» («гапонівщина»). Політика уряду в селянському питанні.

Зовнішня політика Росії у кінці XIX – початку XX ст. в Європі, на Ближньому, Середньому і Далекому Сході. Боротьба в правлячих колах Росії з питань зовнішньої політики. Дипломатична ізоляція Росії.

Російсько-японська війна 1904–1905 рр. Плани і сили сторін. Хід військових дій. Портсмутський мир. Причини поразки Росії у війні.