Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.экзамен 1курс, 1семестр.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
41.38 Кб
Скачать

14.Власт.І застосув водню

-безбарвний газ, -без запаху. ХІМ.власт. –лужноземельні Ме зі ступ окисн+1. ФІЗ.власт –легка хім..реч. –маса в 14 раз легша за повітря. –Тплавл-259С. –найбільш теплопровідний газ. –важкорозріджуваний. ЗАСТОСОВ. для синтезу аміаку, метилового спирту, в процесах гідрогенізації, при зварюванні і різанні металів тощо. Водень — перспективне газоподібне пальне. Дейтерій і тритій знайшли застосування в атомній енергетиці.

15.Вода.Власт.Води

Н2O — хім.. реч. у вигляді прозорої безбарвної рідини без запаху і смаку, ( н.у). В природі існує у трьох агрег. станах — твердому (лід), рідкому (вода) і газоподібному (водяна пара). Молекула води скл. з одного атома О і двох атомів Гідр..Вода — одна із найголовніших речовин, потрібних для органічного життя.здійснює у природі постійний кругообіг, випаровуючись з поверхні й повертаючись на неї у вигляді опадів. ФІЗ.власт. 1.безбарвна прозора рідина, без запаху і смаку. 2. існує в трьох агрегатних станах 3. Тзамерз. -0С і нижче, 4. Ткип.-100С ХІМ.власт- 1. мають слабку здатність до зворотної іонізації. 2. оксидами лужних і лужноземельних Ме вона утворює основи 3. З багатьма оксидами неметалів вода утворює кисневмісні кислоти. 4. З найактивнішими металами вона утворює основи з виділенням водню. 5. З деякими солями вода утворює так звані кристалогідрати. 6. При високій температурі водяна пара взаємодіє з залізом і іншими речовинами. 7. У термічному відношенні вода досить стійка. Проте при температурах, вищих 1000°С, вона починає розкладатися на водень і кисень

16.Заг.Характ.Галогенів

Хім..елем.VII групи головної підгрупи. Період. Сист. Елем.: Флуор (F), Хлор (Cl), Бром (Br), Йод (I) і Астат (At).Молекули їхніх простих речовин — двоатомні. Назви простих речовин галогенів відповідають назвам елементів, окрім фтору Реагують майже з усіма простими речовинами, крім деяких неметалів. Всі галогени - енергійні окислювачі, тому зустрічаються в природі тільки у вигляді сполук. Зі збільшенням порядкового номера хімічна активність галогенів зменшується.ФІЗ,власт-1. Фтор є важкозріджуваним, 2. хлор легкозріджуваним газом із задушливим різким запахом. 3. Від хлору до астату енергія зв'язку поступово слабшає, що пов'язане зі збільшенням атомного радіусу.

18. Флуор, дифлуор, сполуки флуору

Хім..елем. з ат. Ном. 9, галоген. проста речовина- фтор, що є отруйним та хімічно-активним жовто-зеленим газом. (за Н.У-газ)

ДИФЛУОР Галоген. Світло-зелений газ, в рідкому стані - світло-жовтий. Розчиняється в рідкому HF. Найсильніший окислювач; при звичайних умовах енергійно реагує з металами, неметалами (крім Нє, Ne, Ar), водою, кислотами, лугами, аміаком. Утворює численні з'єднання з іншими галогенами.

Флуор із сполук витісняє такі електронегативні елементи, як Оксиген, Нітроген, галогени, які розміщені нижче флуору у підгрупі. У сполуках з Фл елементи дуже часто проявляють вищі ступені окиснення.

19 Cl, Cl2, хлориди, hCl

Cl-елемент 7 групи періодичної табл.. хім.. елем. Пор.ном-17. неМе, галоген. Проста речовина – хлор,за Н.У-отруйний газ, жовто-зеленого кольору важчий за повітря, з різким запахом Cl2-Галоген. Жовто-зелений газ, термічно стійкий. Не реагує з киснем. Сильний окисник.Добре розчиняється в воді. Використовується в якості дезінфікуючого засобу. Реагує з Ме та неМе. Хлори́ди — солі хлоридної кислоти (HCl). До складу Хл входить катіон та один або кілька одновалентних аніонів хлору. Хл є добре розчинними в воді, і утворюються при реакціях соляної кислоти з металами, або з іншими солями. Найбільш вживаним людиною є хлорид натрію (NaCl)«кухонна сіль».Хл одержують: взаємодією HCl з Ме, основними оксидами і гідроксидами, солями слабких кислот та сполученням металів з Cl. HCl-розчин хлороводню у воді. Вона належить до найсильніших кислот, активно розчиняє більшість Ме з виділенням водню, взаємодіє з оксидами Ме. Має різкий запах і «димить» на повітрі внаслідок виділення газоподібного хлороводню. Використовується у промисловості для добування солей, виробництва ліків, барвників, у металург., пром.