Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.экзамен 1курс, 1семестр.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
41.38 Кб
Скачать

34.Твердість води, способи усунення.

Жорсткість води визначають за кількістю солей кальцію і магнію в ній. Якщо вода містить значні кількості таких солей, то таку воду називають жорсткою, а коли цих солей зовсім немає, або вони містяться в незначних кількостях, то — м'якою.Відрізняють тимчасову і сталу.ЖК Тимч.Ж обумовлюється наявністю кислих карбонатів кальцію і магнію, а стала — наявністю сульфатів і хлоридів кальцію і магнію. Загальна жорсткість води являє собою суму тимчасової і сталої жорсткості.Для усунення жорсткості води, тобто її пом’якшення, з води потрібно видалити йони Са2+ і Mg2+ у вигляді нерозчинних солей.ТЖ води усувають кип’ятінням, ПЖ води неможливо усунути кип’ятінням, оскільки ці солі не розкладаються.Усувають введенням у воду деяких реагентів — натрій карбонату (кальцинована сода), кальцій гідроксиду (вапняна вода). Одночасно усувається як тимчасова, так і постійна, тобто загальна жорсткість води.

35. Силіцій та його сполуки

(Si) – хім.. елем. Пор.ном-14, проста речовина-кремній,. 4група, 2підгрупа. тверда речовина з характерним блиском, існує у кристалічному і аморфному стані, є напівпровідником. Проявляє ступені окиснення +4 та -4. Силіцій - малоактивний елемент. При кімнатній температурі сполучається лише із флуором. При нагріванні реагує з киснем, галогенами, сіркою, металами. Сполуки Сі з галогенами назив. галогенангідридами силіцієвої кислоти. Вони утворюються при нагріванні суміші силіцію діоксиду з вугіллям у струмені хлору

36. Вуглеводні

органічні речовини, сполуки до складу молекул яких входять лише атоми вуглецю і водню.Вони утворюють гомологічні ряди. У природі вуглеводні зустрічаються в рідкому, твердому і газоподібному стані.Залежно від будови розрізняють ациклічні вуглеводні, в молекулах яких атоми утворюють лінійні або розгалужені ланцюги, та ізоциклічні (карбоциклічні), молекули яких являють собою цикли (кільця) трьох і більше атомів С.Ациклічні поділяються на насичені що мають тільки прості зв'язки, і ненасичені, в молекулах яких є кратні зв'язки — подвійні і потрійні.Циклічні вуглеводні теж поділяють на дві підгрупи: на циклопарафіни і ароматичні вуглеводні.

39. Якісний аналіз орг..Сполук

Якісний хімічний аналіз базується на системі хімічних реакцій, характерних для даної речовини - розділення, відділення та виявлення. До хімічних реакцій в якісному аналізі висувають такі вимоги. 1. Реакція повинна протікати практично миттєво. 2. Реакція повинна бути необоротною. 3. Реакція повинна супроводжуватися зовнішнім ефектом (АС): а) зміною забарвлення розчину; б) утворенням або розчиненням осаду; в) виділенням газоподібних речовин; г) фарбуванням полум'я і ін 4. Реакція повинна бути чутливою і по можливості специфічною.