Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Знаменський, Мамутов - Коментар до Господарського кодексу України.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
8.24 Mб
Скачать

5. Ліквідація господарського товариства вважається завершеною, а товариство таким, що припинило свою діяльність, з дня внесення запису про його ліквідацію до державного реєстру.

1. Припинення діяльності господарського товариства як суб'єкта господарювання зі стату-том юридичної особи відбувається шляхом ліквідації або реорганізації відповідно до вимог статті 59 цього Кодексу та інших законів, що визначають специфіку правового становища і

товариств з виключним предметом діяльності (банківська, біржова, спільне інвестування, страхування).

  1. Процедура ліквідації господарського товариства передбачає прийняття відповідногорішення (про ліквідацію товариства та призначення ліквідаційної комісії) вищим органомтовариства (добровільна ліквідація) або судом (примусова ліквідація).

  2. Прийняття зазначених рішень тягне за собою важливі правові наслідки: повноваженняпо управлінню справами господарського товариства переходять до ліквідаційної комісії, якаповинна виконати певні дії (у триденний строк з моменту її утворення опублікувати інформацію про ліквідацію господарського товариства; здійснити дії, передбачені ст. 58-61 цьогоКодексу та інших законів, що визначають специфіку правового становища господарськихтовариств з певним видом діяльності (банківської, спільного інвестування та ін.).

  3. Основне завдання ліквідаційної комісії — здійснити акумуляцію коштів товариства, утому числі шляхом продажу його майна, провести розрахунки з кредиторами (відповідно дост. 61 цього Кодексу) та учасниками товариства. За загальним правилом, перевагу передучасниками товариства щодо задоволення своїх вимог за рахунок майна товариства маютькредитори товариства, наймані працівники (по оплаті їх праці), держава (щодо виконання зобов'язань перед бюджетом), банки, власники облігацій, випущених товариством, та іншікредитори. Лише після задоволення вимог зазначених осіб кошти, що залишилися після цього, розподіляються між учасниками товариства у шестимісячний строк після опублікуванняінформації про його ліквідацію, з дотриманням порядку та умов, передбачених цим Кодексом, законом про господарські товариства та установчими документами товариства. Протерозподіл коштів між учасниками товариства повинен бути затриманий у разі виникненняспорів щодо виплати заборгованості товариства. Лише вирішення судом цього спору абоодержання кредиторами відповідних гарантій погашення заборгованості дає підстави ліквідаційній комісії здійснити розрахунки з учасниками товариства. При цьому майно, переданетовариству його засновниками або учасниками у користування, повертається у натуральнійформі без винагороди.

Особливий порядок, відмінний від згаданого, передбачається Законом «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» [297], у статті 21 якого закріплюється переважне право акціонерів корпоративного інвестиційного фонду, які не були у складі його засновників, на оплату вартості їх акцій до погашення заборгованості товариства перед бюджетом та задоволення вимог інших кредиторів.

5. Припинення товариства як суб'єкта господарювання пов'язується з проведенням ліквідаційною комісією усієї сукупності дій відповідно до встановлених вимог, що дає підставидля внесення запису про його ліквідацію до державного реєстру — як завершального етапуліквідації товариства.

У разі припинення господарського товариства мають враховуватися також загальні вимоги щодо припинення суб'єктів господарювання (ст. 58—61 цього Кодексу), а також спеціальні -щодо особливостей припинення командитного товариства (ст. 83 Закону «Про господарські товариства» [90]), товариств, що здійснюють банківську діяльність (ст. 87-98 Закону «Про банки і банківську діяльність» [61]), страхування (ст. 43 Закону «Про страхування» [459]), спільне інвестування (ст. 20,21 Закону «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)», біржову діяльність (ст. 36 Закону «Про цінні папери і фондову біржу» [494]).

Порядок виключення господарського товариства з державного реєстру регулюється частиною 15 статті 58 цього Кодексу, а також статтями 33-41 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» [115].

Примітка. У Цивільному кодексі положення щодо припинення господарських товариств (незалежно від виду) відсутні. Крім загальних для юридичних осіб засад та порядку припинення (ст. 104—112), передбачаються спеціальні положення щодо певного виду господарських товариств: повного товариства (ч. 1 ст. 132 передбачає додаткову підставу ліквідації - якщо в товаристві залишився один учасник), командитного товариства (ст. 139 передбачає як вищезгадану підставу, так і ту, що зафіксована у ст. 83 Закону «Про господарські товариства» - якщо вибули всі учасники з повною відповідальністю), товариства з обмеженою відповідальністю та товариства з додатковою відповідальністю (ст. 150 і 151 закріплю-

ють можливість: а) ліквідації товариства за рішенням загальних зборів або за рішенням суд/, б) перетворення в акціонерне товариство чи виробничий кооператив). Закріплюється додаткова підстава для ліквідації товариств, що належать до об'єднань капіталів: зменшення вартості його чистих активів нижче мінімального розміру статутного капіталу, встановленого законом (ч. 4 ст. 144 — щодо товариства з обмеженою відповідальністю; ч. 4 ст. 151 - щоді товариства з додатковою відповідальністю; ч. З ст. 155 - щодо акціонерного товариства). ]

Стаття 92. Законодавство про господарські товариства

1. Порядок створення та порядок діяльності окремих видів господарських товариств регулюються цим Кодексом, Цивільним кодексом України та іншими законами.

Правове становище господарських товариств в Україні визначається цілою системою нормативно-правових актів: цим Кодексом, Цивільним кодексом, законами України (загаль-ї ним - «Про господарські товариства» [90]); спеціальними, що визначають: 1) особливості правового статусу господарських товариств з виключним видом діяльності - біржової («Про цінні папери і фондову біржу» [494]), банківської («Про банки і банківську діяльність» [61]щ страхової («Про страхування» [459]), спільного інвестування («Про інститути спільного ін-І вестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» [297]), Національного депозитарію! («Про Національну депозитарну систему ту особливості електронного обігу цінних паперівв І Україні» [333]), а також 2) певні процеси у сфері економіки - приватизацію майна державних! підприємств («Про приватизацію державного майна» [416], «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі» [359], «Про Державну програму приватизації» [113] та ін.), економічну концентрацію («Про захист економічної конкуренції» [282]).

Примітка. У Цивільному кодексі стаття аналогічного змісту відсутня, оскільки загальне регулювання питань, пов'язаних зі створенням, функціонуванням та припиненням господарських товариств (крім акціонерного), передбачається саме ЦК. У зв'язку зі складністю акціонерних відносин відповідні положення ЦК (зокрема ч. 5 ст. 153, ч. 2 ст. 154, ч. 2 і ЗІ ст. 155, ч. З ст. 158, ч. З і 5 ст. 159, ч. 2 ст. 160, ч. 1 ст. 161, ч. 2 ст. 162) передбачають їх регу-І лювання також законом (не лише вищезгаданими спеціальними, а й загальним — «Про акціо-j нерні товариства», про необхідність прийняття якого зазначається в Указі Президента Укра-1 їни від 21 березня 2002 р. «Про заходи щодо розвитку корпоративного управління в акціо-ї нерних товариствах» [290]).