Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Островерх.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
484.15 Кб
Скачать

Тема 4 – Методика експертного дослідження фінансово-господарських операцій .

  1. Нормативно-правове забезпечення судово-бухгалтерської експертизи.

1. Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Затверджене постановою Правління НБУ від 19.02.2001 р. № 72.

2. Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні у національній валюті. Затверджена постановою Правління НБУ від 29.03.2001 р. № 135.

3. Інструкція про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валюті. Затверджена постановою Правління НБУ від 18.12.1998 р. № 527.

4. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій. Затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291.

5. Інструкція про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України. Затверджена постановою Правління НБУ від 19.02.2001 р. № 69 (зі змінами і доповненнями).

6. Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків. Затверджена наказом Міністерства фінансів України від 11.08.1994 р. № 69. Зареєстрована в Міністерстві юстиції України 26.08.1994 р. за № 202/412 (зі змінами і доповненнями).

7. П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 р. № 87.

8. П(С)БО 2 «Баланс». Затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 р. № 87 (зі змінами і доповненнями).

9. П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів». Затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03. 1999 р. № 87.

10. П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах». Затверджене наказом Міністерства фінансів України від 28.05.1999 р. № 137.

11. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку. Затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.06.1995 р. № 88.

ДЖЕРЕЛО http://readbookz.com/book/133/3719.html.

  1. Особливості оперативно-економічного та економіко-правового аналізу.

Оперативно-економічний аналіз - це комплексне дослідження показників господарської діяльності під-приємства, яке базується на принципі відповідності техніко-економічних показників і подальшої оцінки резуль-татів діяльності підприємства з урахуванням оперативної інформації. За допомогою оперативно-економічного ана-лізу можуть вирішуватися різні завдання, наприклад:

а) оцінка оперативної обстановки щодо зберігання ма-теріальних цінностей і грошових коштів;

б) визначення об'єктів першочергового обслугову-вання;

в) виявлення у діяльності підприємства криміноген-них ділянок;

г) виявлення ознак можливих розкрадань та інших ко-рисливих зловживань;

д) визначення причин та умов, що сприяють утворен-ню не облічених

Економіко-правовий аналіз - це комплексне дослід-ження господарської діяльності підприємства (або галузі в цілому) в розрізі регламентуючих її діючих норматив-них актів з метою виявлення причин злочинів та умов, які сприяють здійсненню злочинних намірів. Це дослід-ження, безумовно, включає в себе прийоми оперативно-економічного аналізу, але арсенал його значно ширший. Економіко-правовий аналіз, як і оперативно-економіч-ний, ґрунтується на виявленні можливих протиріч між обліковими і техніко-економічними показниками діяль-ності підприємства

ДЖЕРЕЛО http://referatu.net.ua/referats/135/42120/?page=1.

  1. Організація інформаційного забезпечення судово-бухгалтерської експертизи.

Дуже важливе значення під час проведення судово-бухгал-терських експертиз має інформаційне забезпечення.

Стаття 20 Закону України «Про судову експертизу» визначає, що установи, організації та підприємства незалежно від форми

власності зобов’язані надавати спеціалізованим установам та ві-домчим службам, які проводять судові експертизи, на їхні запити натуральні зразки або каталоги своєї продукції, технічну докуме-нтацію та іншу інформацію, необхідну для створення і оновлення методичної та нормативної бази судової експертизи.

Спеціалізовані установи та відомчі служби, що проводять су-дові експертизи, мають право отримувати від судів, органів діз-нання і попереднього слідства знаряддя злочину та інші речові докази, щодо яких закінчено провадження у справах, для викори-стання в експертній і науковій діяльності.

Інформаційне забезпечення експертизи являє собою сукуп-ність відомостей, які характеризують фактичний стан об’єкта до-слідження та його законодавчо-нормативне, нормативно-правове забезпечення, що регламентує процес проведення судово-бухгал-терської експертизи.

Складові системи інформаційного забезпечення судово-бухгалтерської експертизи (СБЕ)

Законодавчо-нормативне забезпечення

Фактографічна інформація

Законодавчо-нормативне забезпечення, що регламентує процес судово-бухгалтерської експертизи

Первинні документи, облікові регістри та інші матеріали справи, які слідчий направляє для експертного дослідження

Нормативно-правове забезпечення конкретно поставлених перед СБЕ питань

Фактографічна інформація, отримана із зовнішніх офіційних джерел

ДЖЕРЕЛО http://ebooktime.net/book_html.

  1. Групи фактографічної інформації.

Фактографічна інформація - це опис фактів, згрупованих за певними системоутворюючим ознаками. До неї відноситься обліково-економічна і статистична інформація про діяльність підприємства, об'єднань, галузі, народного господарства в цілому. Попередньо її групують в системі господарського обліку з методів бухгалтерського обліку, які ґрунтуються на суцільному і безперервному документуванні господарських операцій і процесів, оцінки їх у вартісному вимірі та відображення у системі рахунків і облікових регістрів шляхом подвійного запису, балансового узагальнення і звітності, калькуляції продуктів праці (продукції, робіт, послуг). Метод бухгалтерського обліку дозволяє не тільки фіксувати факти господарської діяльності і створювати фактографическую інформацію, але і впливає через систему управління на удосконалення цієї діяльності.

Дані бухгалтерського обліку і звітності трансформуються у статистичної інформації, утворюючи якісно нову інформацію, яка узагальнюється в системі державної статистики.

Фактографічна інформація, відображена в системі бухгалтерського обліку, служить основою для досліджень фінансово-господарського контролю і аудиту з питань господарської діяльності підприємств, надання кредитів, інвестиційних вкладень, виконання народногосподарських програм та ін. На ній ґрунтуються докази фактів господарських операцій і процесів, що створили конфліктні ситуації в правовідносинах між об'єктами і суб'єктами права.

Методика роботи з фактографічні інформацією підпорядкована основний мети контролю і аудиту - визначення ефективності господарювання суб'єктів підприємницької діяльності, дотримання ними законодавства, виконання зобов'язань перед державою та учасниками підприємницької діяльності, які ґрунтуються на достовірних даних, безперервних докази істинності висновків і забезпечуються нормами права

ДЖЕРЕЛО http://bibliograph.com.ua/audit-2/38.htm.

  1. Використання автоматизованої системи обробки інформації в процесі судово-бухгалтерської експертизи.

Значний прогрес на ринку систем автоматизації дає змогу розширити сферу використання комп’ютерної техніки в процесі судово-бухгалтерської експертизи, що дозволить удосконалити експертне дослідження та скоротити витрати робочого часу на здійснення розрахункових, арифметично-технічних, аналітичних, логічних та інших процедур.

Можливості ЕОМ забезпечують не лише універсальний харак-тер їх застосування (виходячи із загальних методологічних підхо-дів організації судово-бухгалтерської експертизи), а й проявляють-ся, зокрема, у створенні істотних передумов для підвищення швидкості і якості експертного дослідження, посилення обґрунто-ваності пропозицій щодо кінцевих результатів експертизи тощо.

Практичне застосування ЕОМ у процесі судово-бухгалтер-ської експертизи залежить від набору технічних засобів і вибору організаційних форм їх використання, що передбачають наступні варіанти:

- використання виключно персональних комп’ютерів;

- використання одного центрального комп’ютера (сервера) і терміналів для введення даних;

- об’єднання персональних комп’ютерів у локальну мережу (цим забезпечується обмін даними між різними ділянками бухга-лтерського обліку);

- об’єднання персональних комп’ютерів у локальну мережу з одним або кількома потужними комп’ютерами (серверами) вихід до глобальних мереж (зокрема Інтернет).

ДЖЕРЕЛО http://ebooktime.net/book.html.

  1. Документи, які додають до постанови про призначення судово-бухгалтерської експертизи.

При підготовці до призначення судово-бухгалтерської експертизи і формулюванні питань слідчий повинен зібрати і потім разом з постановою про призначення експертизи представити експерту матеріали, яки є об'єктами експертизи: а) первинні і зведені бухгалтерські документи; б) облікові регістри; в) документи бухгалтерської звітності; г) акти раніше проведених ревізій; д) протоколи вилучення та огляду документів; е) протоколи виїмки та обшуків; ж) протоколи допитів обвинувачених і свідків, а також очних ставок, в яких висвітлюють досліджувані господарські операції; з) постанову про залучення до справи документів; и) висновки експертів інших спеціальностей.

ДЖЕРЕЛО https://www.google.com.ua/url.