Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Островерх.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
484.15 Кб
Скачать

9. Права обвинувачуваного в разі призначення та провадження експертизи.

Відповідно до ст. 197 КПК України в разі призначення і проведення експертизи звинувачуваний має право:

1. Заявити обґрунтований відвід експерту.

2. Просити про призначення експерта з числа названих ним осіб.

3. Просити про поставлення перед експертизою додаткових запитань.

4. Давати пояснення експерту.

5. Пред’являти додаткові документи.

6. Ознайомитися з матеріалами експертизи і висновком експерта після закінчення експертизи.

7. Порушувати клопотання про призначення нової або додаткової експертизи.

Звинувачуваний має право заперечувати, щоб експертиза проводилась у визначеній установі. Підставою для цього може, наприклад, бути обставина, що свідчить про особисту зацікавленість посадових осіб цього закладу в результатах справи.

ДЖЕРЕЛО http://readbookz.com/book/133/3717.html.

Тема 5 – Завершальна стадія судово-бухгалтерської експертизи.

  1. Висновок експерта – бухгалтера: правова регламентація, особливості складання

Висновок експертизи, що виконується під час судового розгляду, складається з урахуванням таких особливостей:  у вступній частині висновку не записують про попередження експерта про відповідальність за надання свідомо помилкового висновку, тому що це роблять у протоколі судового засідання;  якщо з питань, що їх дозволять ставити під час судового розгляду, проводилася судова експертиза на попередніх стадіях процесу, і експерт-бухгалтер згоден з її висновками, він вправі посилатися на них. Висновок експертизи й усі додатки до нього складають у двох примірниках, один з яких направляється особі чи органу, що призначили експертизу, а другий залишається в архіві експертної установи. Копія висновку експертизи, проведеної під час судового розгляду, разом з копією ухвали суду про її призначення подається експертом до експертної установи ДЖЕРЕЛО: http://5fan.ru/wievjob.php?id=18320

2. Методика проведення судово-бухгалтерської експертизи в експертних установах.

В експертних установах проводяться також комплексні експертизи - як у поєднаннях різних видів експертиз, зазначених у цьому пункті, так і в поєднанні з видами експертиз, які не увійшли до цього переліку. В останньому випадку до проведення експертизи залучаються фахівці інших центральних органів виконавчої влади та державних органів.

Експертизи та інші дослідження проводяться експертними установами відповідно до регіональних зон обслуговування (перелік зон додається).

Підставою для проведення експертиз в експертних установах є передбачений законом процесуальний документ про призначення експертизи, складений уповноваженою на те особою (органом).

Інші дослідження проводяться за письмовою заявою замовника з обов'язковим зазначенням його реквізитів, а також питань, які підлягають вирішенню.

Експертизи та інші дослідження в експертних установах проводяться співробітниками, які мають вищу освіту, пройшли відповідну підготовку та атестовані як експерти певної спеціальності.

Експертизи та інші дослідження в експертних установах можуть проводитись також позаштатними працівниками цих установ. Комплектування складу позаштатних працівників та встановлення порядку їхньої діяльності покладається на керівника експертної установи.

рганізаційне, матеріально-технічне забезпечення виконання експертиз, контроль за своєчасним їх проведенням та за дотриманням законів та інших нормативно-правових актів з питань експертизи покладаються на керівника експертної установи.

Керівник експертної установи (її структурного підрозділу) може виступати як експерт відповідно до присвоєної йому експертної спеціальності.

Строки проведення експертиз встановлюються керівником експертної установи (її структурного підрозділу) в межах:

10 днів - щодо матеріалів з невеликою кількістю об'єктів і не складних за характером досліджень експертиз;

1-го місяця - щодо матеріалів з великою кількістю об'єктів або складних за характером досліджень

ДЖЕРЕЛО http://ua.textreferat.com/referat-6389-1.html.