Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Островерх.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
484.15 Кб
Скачать

6. Історичні аспекти розвитку судово-бухгалтерської експертизи.

Спеціальні знання з бухгалтерського обліку, фінансів, економіки застосовувалися під час розгляду справ у судах ще на початку ХХ століття. Облік виник у Давньому Єгипті, Вавілоні, Єрусалімі, коли царський контролер (експерт) підтверджував достовірність звіту пожертвувань, складеного головним жерцем. В епоху Відро-дження книги подвійної бухгалтерії Луки Пачолі використовува-лись у судах для перевірки достовірності даних обліку. В Англії судово-бухгалтерська експертиза з’явилась, коли почали запро-ваджувати посади контролерів-аудиторів.На всіх стадіях розвитку теоретики бачили в експертизі ін-струмент, необхідний для провадження слідства і суду, а експерта вважали науковим свідком. 1921 року в Петрограді при Північно-західній торговельній палаті було створено відділ обліково-фінансових експертиз, який у дальшому був реорганізований в інститут відповідальних бух-галтерів, а 1923 року при Московському відділенні Російського технічного товариства для проведення експертиз за завданнями судів у складі відділу обліку господарської діяльності було орга-нізовано бюро бухгалтерської експертизи і консультацій. Такі самі зміни відбувались у цій системі і в Україні. У дальшому робота щодо організації бухгалтерської експерти-зи вдосконалювалась, створювалися відповідні підрозділи. Зок-рема, 1925 року при Народному комісаріаті робітничо-селянської інспекції СРСР, насамперед з числа спеціалістів, що працювали в державних організаціях, було створено Інститут державних бух-галтерів-експертів. Право надання експертних висновків на ви-могу державних органів з усіх питань обліку і звітності належало тільки бухгалтерам-експертам цього Інституту. Однак така пре-рогатива не поширювалась на проведення ними експертиз для слідчих та судових органів. Судді та слідчі самостійно признача-ли спеціалістів, які залучались як експерти-бухгалтери. Один з основних етапів становлення та дальшого інтенсивно-го розвитку цієї галузі знань припадає на кінець 40-х років. 04.06.1947 р. У 1957 році Радою Міністрів УРСР республіканську філію бу-ло перетворено у Бюро державної бухгалтерської експертизи при Міністерстві фінансів УРСР з філіями при обласних відділеннях. А 02.02.1957 р. Радою Міністрів УРСР ухвалено постанову № 111 «Про Бюро державних бухгалтерських експертиз при Мі-ністерстві фінансів України». Відповідно до цієї постанови Міні-стерством фінансів України було видано Інструкцію від 20.06.1957 р. № 1 щодо застосування зазначеної постанови. Сучасне тлумачення судово-бухгалтерської експертизи поля-гає в тому, що в її функції входять економічні дослідження конф-ліктних ситуацій у господарській діяльності, які стали об’єктами розслідування правоохоронними органами з метою усунення та запобігання їм у майбутньому.

ДЖЕРЕЛО http://readbookz.com/book/133/3700.html.

Тема 3 –- Дослідна стадія судово-бухгалтерської експертизи.

  1. Експертне дослідження операцій за підзвітними сумами та МБП

Дослідження операцій з коштами в касі та на рахунках у банку здійснюється судово бухгалтерською експертизою окремо від інших господарських операцій, коли поставлені перед експертизою питання стосуються нестачі коштів, порушення нормативних документів, що регулюють облік коштів у касі підприємства та на його банківських рахунках, з метою привласнення їх окремими працівниками (касирами, бухгалтерами).

Цей розділ судово бухгалтерської експертизи належить до найскладніших і дуже трудомістких.

Дослідження операцій із грошовими коштами є найбільш характерною ділянкою експертно бухгалтерської роботи.

Метою судово бухгалтерської експертизи готівково-розрахункових операцій є встановлення об’єктивної істини щодо достовірності та об’єктивності відображення в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності готівково-розрахункових операцій.

ДЖЕРЕЛО http://readbookz.com/book/133/3719.html.

2. Завдання, об’єкти, джерела інформації, методичні прийоми та нормативне регулювання провадження експертного дослідження операцій з обліку виробництва та реалізації готової продукції, послуг, операцій із оплати праці, операцій з цінними паперами.

Джерела інформації для проведення судово-бухгалтерської експертизи виробництва і реалізації товарів, продукції, робіт та послуг поділяють в розрізі нормативно-правових і фактографічних.

До об'єктів судово-бухгалтерської експертизи виробництва і реалізації товарів, продукції, робіт та послуг належать:

  • встановлення достовірності обсягів виробництва конкретних товарів і видів продукції, робіт та послуг;

  • підтвердження достовірності обсягів реалізації товарів, продукції, робіт та послуг

  • обґрунтованість витрат виробництва за елементами;

  • витрати на реалізацію товарів, продукції, робіт та послуг;

  • калькуляція собівартості продукції;

  • стан збереження продукції при транспортуванні;

  • первинні документи на оприбуткування і реалізацію продукції;

  • бухгалтерський облік і звітність підприємства;

Використовуючи комплекс джерел нормативно-довідкової та фактографічної інформації, експерт-бухгалтер за допомогою певних методичних прийомів експертного дослідження (розрахунково-аналітичних і документальних) здійснює процедуру судово-бухгалтерської експертизи виробництва і реалізації товарів, продукції, робіт і послуг (згідно завдань правоохоронних органів).Слід наголосити, що судово-бухгалтерська експертиза будь-якого конкретного питання з виробництва і реалізації товарів, продукції, робіт і послуг починається із застосування двох найбільш загальних методичних прийомів експертного дослідження — інфор­маційного моделювання і нормативно-правового регулювання.

ДЖЕРЕЛО http://www.refine.org.ua/pageid-4740-1.html.