Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації виробнича практика нов..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
354.82 Кб
Скачать

Додаток ж. Зразок робочих записів під час практики 22

Додаток З. Зразок відгуку осіб, які перевіряли проходження практики 23

Додаток К. Зразок відгуку і оцінки роботи студента на практиці 24

Додаток П. Зразок направлення на практику 25

Додаток Р. Зразок повідомлення про прибуття на практику 26

ПЕРЕДМОВА

Практична підготовка студентів вищих навчальних закладів є обов’язковим компонентом освітньо-професійної програми для здобуття кваліфікаційного рівня і має на меті набуття студентом професійних компетенцій.

Практична підготовка студентів здійснюється відповідно до наскрізної програми практики, яка передбачає логічний зв`язок навчальних дисциплін та всіх видів практики, відображає комплексний і системний підхід у забезпеченні послідовності засвоєння студентами неохідного обсягу практичних знань і умінь.

Згідно з навчальним планом підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» студенти академії проходять такі види практики: ознайомлювальну «Вступ до спеціальності», навчальну практику з дисципліни «Бухгалтерський облік», навчальну практику з циклу дисциплін професійної та практичної підготовки, виробничу практику.

Виробнича практика є важливою частиною підготовки висококваліфікованих фахівців і проводиться на провідних підприємствах, в установах та організаціях різних секторів економіки.

В період проходження виробничої практики студенти, вивчаючи в межах програми досвід практичної діяльності суб’єктів господарювання, закріплюють навички самонавчання для продовження професійного розвитку.

Дані «Методичні рекомендації щодо проходження виробничої практики» складені з метою надання допомоги у проходженні виробничої практики студентам та керівництві практикою професорсько-викладацькому складу академії.

Методичні рекомендації містять:

  • визначення мети і завдань виробничої практики;

  • порядок організації виробничої практики;

  • вимоги до змісту виробничої практики;

  • порядок підведення підсумків виробничої практики.

1. Мета і завдання виробничої практики

Виробнича практика студентів є складовою частиною навчального процесу підготовки бакалаврів за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво».

Виробнича практика дозволяє сформувати цілісне сприйняття змісту і особливостей майбутньої професії, сприяє закріпленню та поглибленню одержаних студентами теоретичних знань, допомагає набути професійні компетенції, адаптуватись до умов своєї майбутньої фахової діяльності.

Метою виробничої практики є:

▪ придбання студентами виробничого досвіду й навичок керівництва людьми;

▪ формування професійних компетенцій для прийняття самостійних рішень під час практичної роботи в сучасних умовах у фінансових, економічних та кадрових службах підприємств, банківських установах та страхових компаніях, а також в установах і організаціях системи Міністерства фінансів України;

▪ виховання потреби щоденно поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати у практичній діяльності;

▪ закріплення, розширення та поглиблення теоретичних знань з метою формування вміння виконувати функціональні обов’язки в межах посад спеціалістів з фінансової, економічної та управлінської роботи, визначених вимогами освітньо-кваліфікаційної характеристики і посадовими інструкціями;

▪ вміння використовувати набуті теоретичні знання в контексті динамічного розвитку конкретних ситуацій практики;

▪ розвиток професійного мислення, критичного осмислення розвитку певних процесів, визначення основних факторів і чинників впливу на них, прогнозування їх дії на перспективу та обгрунтування рішень управлінського типу;

▪ набуття практичного досвіду, навичок самостійного дослідження процесів формування і розвитку фінансової, економічної, кадрової політики підприємства, організації;

▪ розвиток елементів самостійного поновлення знань та творчого їх використання у практичній діяльності.

Завдання виробничої практики конкретизують її мету відповідно до визначених програмою видів робіт, які повинен виконати студент-практикант у період практики.

Завданнями виробничої практики є:

▪ ознайомлення з організаційною структурою баз практики, завданнями та

принципами їх діяльності;

▪ ознайомлення з організацією роботи на базах практики, їх структурою,

функціональними обов’язками працівників, функціями підрозділів;

▪ організація виконання завдань поточної діяльності і певних структурних

підрозділів за місцем практики;

▪ ознайомлення з нормативно-правовими, науково-методичними,

виробничими та технологічними матеріалами, якими керуються

підприємства та організації різних форм власності у своїй професійній

діяльності;

▪ формування спеціальних компетенцій та навичок ведення господарської

діяльності.

Виробнича практика передбачає самостійну роботу студента для вирішення поставлених перед ним програмою практики завдань. Це означає, що у кожному функціональному підрозділі підприємства (установи), де студент проходить практику, він самостійно виконує доручену йому роботу і несе за неї повну відповідальність.

Для реалізації завдань виробничої практики студент повинен:

  • здійснювати облік, контроль і аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства, використовувати можливості обчислювальної техніки та комп’ютерних технологій обробки фінансово-економічної інформації;

  • здійснювати розрахунки підприємства у сфері фінансових та економічних відносин зі службами фінансової інфраструктури та суб`єктами господарської діяльності.

  • складати і оформляти організаційно-розпорядчу документацію, дотримуючись законодавства держави;

  • аналізувати діяльність підприємства, організації, виявляти допущені прорахунки та вносити пропозиції щодо їх усунення, виявляти резерви та можливості подальшого розвитку.