Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації виробнича практика нов..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
354.82 Кб
Скачать

2. Організація проходження виробничої практики

Виробнича практика є завершальним етапом практичної підготовки фахівців на освітньо-кваліфікаційному рівні «бакалавр».

Виробнича практика студентів проводиться відповідно до наскрізної програми практики у восьмому семестрі після успішного освоєння навчальних програм з дисциплін, визначених навчальним планом підготовки бакалавра за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” .

Успішність вирішення завдань оволодіння студентами практичними навичками у відповідних сферах діяльності підприємств, організацій, установ, служб, відпрацювання ними уміння вирішувати конкретні питання потребує створення відповідних умов, що забезпечують організацію проходження виробничої практики. Серед них визначальними є такі:

  • вибір бази практики;

  • забезпечення керівництва практикою;

  • визначення змісту практики;

  • видача індивідуальних завдань;

  • визначення обов’язків і прав студента-практиканта;

  • визначення форм і методів контролю проходження практики;

  • оформлення та захист звіту про практику.

2.1. Вибір бази практики

Практика студентів академії проводиться на базах практики, які мають відповідати вимогам, обумовленим наскрізною програмою практики.

Базою для проходження виробничої практики можуть бути суб`єкти підприємницької діяльності і виробничої спеціалізації, де виділені структурні функціональні економічні, фінансові, кадрові підрозділи (відділи, служби) та виробничі дільниці, які здійснюють комплекс економічних, фінансових, кадрових робіт (операцій), забезпечені висококваліфікованими кадрами та уклали з академією договір щодо проходження виробничої практики студентами. Згідно з програмою практики за професійним спрямуванням „Оподаткування” базами практики мають бути податкові інспекції та промислові підприємства різних форм власності.

В умовах баз практики має бути забезпечене виконання студентом-практикантом завдань виробничої практики, передбачених робочою програмою практики, ознайомлення з сучасним фінансово-економічним станом підприємств - суб’єктів господарювання, вивчення дії основних чинників впливу на нього, зв’язків підприємства з фінансовими органами.

У випадку, коли підготовка спеціалістів академією здійснюється за рахунок фізичних та юридичних осіб, бази практики забезпечують зазначені особи, що визначається умовами договору на підготовку фахівців.

Направлення студентів на практику здійснюється за наказом ректора академії. Зміна бази практики можлива лише з поважних причин і лише до початку виробничої практики. Рішення про можливість зміни бази приймає перший проректор - проректор з науково-педагогічної роботи за поданням доповідної записки завідувача кафедри або завідувача виробничої практики.

Студенти, які навчаються за заочною формою навчання та працюють за обраним в академії фахом не менше року, згідно з рішенням Вченої ради академії від 25.04.2006 №7, звільняються від проходження виробничої практики. У такому випадку студенти-заочники не пізніше ніж за два тижні до початку практики повинні надати завідувачу практикою довідку з місця роботи.