Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРЕ заоч 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
475.14 Кб
Скачать

Завдання 5. Комплексні програми розвитку економіки країни

Поняття і сутність комплексних програм. Історичні аспекти застосування комплексних програм в економіці України. Порівняння директивних планів радянського періоду і сучасних комплексних програм розвитку ринкової економіки країни.

Управління розвитком країни за допомогою комплексних програм різного часового періоду. Стратегічні програми з визначенням цільових настанов розвитку на 10-15 років. Конкретизація цілей і завдань на середньостроковий період. Розробка концепцій розвитку окремих сфер національної економіки. Використання стратегічних програм для розвитку окремих регіонів, округів, галузей. Добір основних інтегральних показників, що характеризують розвиток економічної і соціальної сфери держави.

Досвід застосування державних комплексних програм розвитку в різних індустріальних країнах (США, Канаді, Франції й ін.).

Завдання 6. Державний сектор національної економіки

Поняття і сутність державного сектора. Історичні аспекти появи державних (казенних) підприємств у світовій економічній історії. Формування держсектора як основної складової більшості європейських капіталістичних держав у середині ХХ в.

Відмовлення від пріоритету держсектора у вітчизняній економіці при переході до багатоукладного господарства. Сучасний держсектора вітчизняної економіки: кількість підприємств і установ, розміри активів і потужність, кількість працюючі й інші показники. Роль держсектора в окремих галузях (комплексах) національної економіки: соціальної сфери, оборонної промисловості, науки і т.п. Необхідність оптимізації розмірів держсектора.

Перспективи розвитку держсектора України з урахуванням вступу у ВТО і розширення відкритості вітчизняної економіки.

Завдання 7. Удосконалювання управління державною і муніципальною власністю

Поняття і відмінні риси організацій на основі державної і муніципальної власності. Формування державного сектора економіки з підприємств державної і муніципальної власності. Основні правові документи, що визначають основи функціонування організацій державної і муніципальної власності. Необхідність збалансованого обліку комерційних і соціальних цілей у діяльності державних і муніципальних організацій.

Державні і регіональні структури, що займають питаннями управління підприємствами й установами державної і муніципальної власності. Створення і ведення реєстру підприємств (організацій) держсектора. Оптимізація структури організацій державної і муніципальної власності. Цілеспрямована підготовка управлінських кадрів для підприємств державної і муніципальної власності.

Проблеми поліпшення діяльності підприємств державної і муніципальної власності. Питання удосконалювання нормативно-правових документів, що регламентують функціонування організацій державної і муніципальної власності.

Завдання 8. Нормативно-методична база державного регулювання і планування

Поняття норм і нормативів. Значення стандартизованих величин при регулюванні і плануванні національного господарства. Використання досвіду радянського планування в регулюванні української економіки. Розробка нових норм у зв'язку з переходом до ринкової економіки.

Законодавче затвердження основних норм, що регламентують функціонування вітчизняної економіки (мінімальний розмір оплати праці, частка іноземного капіталу в банківській сфері, частка видаткової частини бюджету на освіту й науку і т.п.). Небезпека прийняття територіальних і місцевих норм і нормативів, що руйнують єдиний економічний простір держави. Використання тимчасових (перехідних) нормативів при регулюванні національної економіки з урахуванням менталітету суспільства й особливостей економічного розвитку держави й окремих регіонів.

Питання подальшого застосування нормативних методів у вітчизняній економіці. Підвищення значимості обліку "людського фактора" при регулюванні й плануванні економіки по досвіду соціально орієнтованої державах (скандинавських, Німеччини й ін.).