Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРЕ заоч 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
475.14 Кб
Скачать

Завдання 13. Індикативне планування в індустріальних країнах

Поняття і сутність індикативного планування. Поява індикативного планування в ряді країн Європи після Другої світової війни. Цілі й завдання індикативного планування, його відмінність від директивного планування.

Індикативне планування у Франції. Створення структур, що займаються питаннями загальнонаціонального планування. Прийняття планів розвитку Франції, що розрізняються за своїми цілями. Поширення планування в інших країнах Європи (Нідерланди, Італія). П'ятирічні плани розвитку економіки Японії.

Планування функціонування державного сектора економіки як складова частина індикативного планування. Необхідність використання досвіду індикативного планування індустріальних країн у управлінні економікою України.

Завдання 14. Досвід економічного розвитку соціально орієнтованих країн

Поняття і сутність соціальної політики держави. Підвищення добробуту населення як одне з основних цілей уряду в соціально орієнтованих країнах. Конституціональний захист соціальних прав населення в Німеччині, Австрії, Швеції і ряді інших країнах Європи.

Розширення частки ВВП, використовуваного в бюджетах держав із соціально орієнтованою економікою. Мінімізація безробіття і підвищення мінімальної оплати праці. Прийняття спеціальних законів, що захищають права найманих робітників. Формування державних фондів для оплати праці безробітних. Формування сучасних страхових медичних фондів. Цілі й завдання пенсійних фондів у соціально орієнтованих країнах. Гарантування законодавством стабільного функціонування державних і приватних пенсійних фондів. Захист соціальних прав маргінальних шарів суспільства.

Проблеми використання в Україні досвіду економічного розвитку соціально орієнтованих країн. Розширення розмірів безкоштовних соціальних послуг у розвитих країнах при переході до більш високого економічного укладу.

Завдання 15. Досвід прискореного економічного зростання країн, що розвиваються, Азії

Поняття економічного зростання. Необхідні умови для прискореного економічного зростання. Прискорений розвиток ряду країн Азії в другій половині ХХ в. "Японське чудо" – сутність, причини, результати. Розширення частки ВВП, що направляється на фінансування інвестиційного процесу. Застосування в Японії методів і інструментів загальнодержавного планування. Завоювання Японією своєї "ніші" на світовому ринку.

Досвід прискореного економічного зростання в Сінгапурі, Тайвані, Таїланді й Південній Кореї. Модернізація економічного потенціалу протягом останніх десяти років. Створення особливих пільг для залучення іноземного капіталу і прискорення темпів економічного розвитку. Мінімальні соціальні витрати як одне з умов економічного зростання в ряді країн Азії.

Досвід Китаю по регулювання розвитку країни з урахуванням, як інтересів суспільства, так і приватнокапіталістичного капіталу. Унікальна практика Китаю по залученню іноземного капіталу у вільні економічні зони.

Завдання 16. Державна антимонопольна політики в Україні

Поняття і сутність монополії. Формування антитрестовського законодавства в США на початку ХХ в. Поширення антимонопольної політики в розвинених країнах світу.

Особливості концентрації виробництва на великих українських підприємствах. Необхідність розукрупнення підприємств для впровадження конкурентних відносин між товаровиробниками. Основні нормативні акти по антимонопольної політики в Україні. Створення спеціалізованих структур управління у виконавчих органах влади.

Питання удосконалювання вітчизняної антимонопольної політики. Підтримка державою малого бізнесу як одне з умов удосконалювання конкуренції між товаровиробниками. Проблеми створення спеціальних фондів і спеціалізованих банків по підтримці малого бізнесу, фермерства й індивідуального підприємництва.