Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРЕ заоч 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
475.14 Кб
Скачать

1. Програма навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни «Державне регулювання еконономіки» є формування системи знань з методології, методики та організаційних основ державного регулювання економіки.

Завданням навчальної дисципліни є: вивчення сутності, цілей і завдань державного регулювання економіки, теоретичних основ формування та реалізації стратегії соціально-економічної політики держави, методів впливу держави на соціально-економічні процеси, методології соціально-економічного прогнозування економічного і соціального розвитку.

Предметом навчальної дисципліни є: система методів і засобів державного впливу на економічний і соціальний розвиток країни.

Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання складений на основі програми навчальної дисципліни «Державне регулювання економіки». Посібник містить зміст навчальної програми дисципліни, методичні рекомендації до проведення семінарських занять та організації самостійної роботи студентів, перелік індивідуальних завдань, які носять науково-дослідний характер, перелік питань до підсумкового контролю, та перелік рекомендованої літератури. У посібнику надається велика увага вивченню сучасних інструментів економічного аналізу, знання яких дозволяє кожному, хто вивчає дану дисципліну, самостійно аналізувати складні економічні явища та процеси і робити правильні висновки.

Основними формами навчального процесу є лекційні та семінарські заняття, виконання контрольних завдань, самостійна робота студентів, контрольні заходи – поточний та підсумковий контроль. Лекції проводяться відповідно до програми, покликані формувати у студентів основи знань, а також визначити напрямок, основний зміст і характер самостійної роботи студентів.

Формою підсумкового контролю є поточний модульний контроль.

Компетенції, які необхідно сформувати в результаті вивчення дисципліни «Державне регулювання економіки»:

Інструментальні компетенції

- здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (статистичні звіти, монографії, навчальні посібники, періодичні видання, Інтернет та ін.); здатність ефективно організовувати свій робочий час.

Міжособистісні компетенції

- здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації, удосконалювати емоційні здібності як інструмент розвитку у майбутніх керівників навичок управління на індивідуальному, міжособистісному та груповому рівнях.

Системні компетенції

- здатність застосовувати знання правил раціонального використання робочого часу, прийомів та методів роботи керівника для виконання управлінських функцій (постановки цілей, планування, прийняття рішень, реалізації та організації особистої діяльності, контролю).

Спеціальні компетенції:

- уміння розкрити сутність, мету й завдання державного регулювання економіки;

- вивчення особливостей державного регулювання різних сфер господарської та соціальної діяльності;

- володіння методологію та методикою соціально-економічного прогнозування, програмування та макроекономічного планування;

- уміння аналізувати та застосовувати на практиці світовий досвід державного регулювання економіки.

- здатність диференціювати проблеми організації державного управління на різних рівнях: національному, регіональному і місцевому;

- володіння сучасними методами розробки і прийняття державних рішень у різних ситуаціях, здатність керувати інноваційними процесами.