Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 МР ПР, Сем. зан.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Тема 8. Статистика зайнятості та безробіття населення

Мета заняття

Закріпити теоретичні знання та сформувати такі компетенції як: розуміння змісту статистичної інформації щодо чисельності і складу економічно активного населення; здатність будувати систему показників, визначати методи і прийоми, необхідні для оцінювання, аналізу та узагальнюючих висновків щодо рівня і динаміки зайнятих і безробітних, характеристик ринку праці.

План заняття

  1. Статистичний аналіз рівня економічної активності населення, зайнятості та безробіття

  2. Аналіз динаміки й структури зайнятості та безробіття

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При підготовці до семінарського заняття за темою 12 “Статистика зайнятості та безробіття населення” необхідно познайомитися із джерелами інформації для вивчення питань економічної активності населення, зайнятості та безробіття.

Опановуючи матеріал теми особливу увагу необхідно зрозуміти, що невід'ємним елементом ринкової економіки виступає зайнятість населення. Для дослідження зайнятості населення застосовуються різні статистичні методи. Основні напрямки дослідження процесу зайнятості: екстенсивний та інтенсивний.

Перший напрямок передбачає всебічне дослідження як із демографічного, так і з соціально-економічного погляду основних категорій населення країни згідно із системою національних рахунків (СНР). У процесі екстенсивного аналізу використовують метод групувань та методи аналізу варіаційних і атрибутивних рядів розподілу. Аналіз здійснюють з використанням відносних та середніх величин (відносні величини структури, динаміки та інші).

Другий напрямок передбачає оцінювання напруженості, рівня та сили процесу зайнятості за допомогою розробленої системи показників інтенсивності (загальні, спеціальні, часткові). На основі загальних коефіцієнтів інтенсивності оцінюють ринкову ситуацію щодо зайнятості та безробіття як за окремими галузями економіки, так і в економіці в цілому. Інтенсивність процесу зайнятості стосовно того чи іншого контингенту населення, в якому цей процес може відбуватися, вимірюють за допомогою спеціальних коефіцієнтів інтенсивності. Система показників інтенсивності може використовуватися для узагальнення та порівняльного (динамічного, регіонального) дослідження зайнятості й безробіття.

Слід зрозуміти сутність зайнятості населення, як системи соціально-економічних і правових відносин, пов’язаних з участю людей у суспільному виробництві, що забезпечує їх заробіток або дохід, звернути увагу, що при вивченні проблем зайнятості в умовах ринкової економіки населення поділяють на певні категорії за такими ознаками: вік, фізична можливість трудової діяльності, реальна участь у трудовій діяльності, знати особливості даної класифікації як за законодавчими документами України, так і за методологією МОП. .

За матеріалами курсу лекцій за даною темою слід опанувати сутність ключових понять та категорій, що використовуються при вивченні економічної активності населення, зайнятості та безробіття.

Опрацьовуючи матеріал теми, необхідно звернути увагу та спробувати дати відповіді на питання для самоконтролю, наведені до даної теми у розділі 3 “Методичні рекомендації до самостійної роботи”.

До семінарського заняття можуть бути підготовані оглядові матеріали за наступними напрямками:

  • характеристика економічної активності населення, зайнятості та безробіття;

  • характеристика ринку праці;

  • сутність екстенсивного аналізу зайнятості та безробіття;

  • сутність інтенсивного аналізу зайнятості та безробіття;

  • розбіжності при визначенні основних понять і категорій населення щодо його економічної активності.

Теми для підготовки індивідуальних завдань та доповідей

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]