Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Pablik_rileyshnz_Zbirnik_cituatsiy_2009.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
493.57 Кб
Скачать

25. Рекламна кампанія фірми «Карапуз».

Відповідно до урядової програми «Діти України» вельми актуальними є завдання забезпечення сімей з дітьми спеціальним дитячим і лікувальним харчуванням на основі вітчизняного виробництва:

- з натуральних екологічно чистих продуктів без додавання штучних фарбників і консервантів;

- за цінами, доступними для широкого кола сімей.

Фірма «Карапуз» розробила комплекс організаційних заходів і приступила до виробництва різних видів дитячого і лікувального харчування. Низькі ціни при забезпеченні високої якості продукції дозволять конкурувати із зарубіжними фірмами - постачальниками дитячого харчування (NESTLE, HIPP, DANO CEREAL, BONA). Основні види діяльності: виробництво м'ясних, молочних, овочевих і фруктових продуктів з вітамінними добавками, сертифікованих Мінохоронздоров'я для дітей у віці до одного року

Завдання:

  1. Визначити основні цілі, функції, завдання і вид ПР, який необхідно використовувати в даній ситуації.

  2. Виділіть групу цільової дії. Які канали ПР ви вважаєте доцільними задіювати (зокрема, як основні так і допоміжні). Обґрунтувати вибір ПР каналів.

  3. Надайте свої рекомендації та поради здійснення ПР кампанії. Обґрунтуйте відповідь.

26. Фірма «Фавор» (досвід пр кампанії).

Введення, починаючи з 1990 р., призвело ринок України об'єктом запеклої боротьби між відомими світовими фотофірмами: Kodak, Fuji, Konica, Agfa.

Фоторинок. Частина фоторинку, за яку «б'ються» всесвітньо відомі марки, включають мініфотолабораторії, витратні матеріали (реактиви і фотопапір), фотоплівку (інші фотоматеріали і фототовари не розглядаються).

Ємкість фоторинку величезна і темпи зростання дуже великі. Так, об'єми продажів на вітчизняному ринку подвоювалися щороку.

На теперішній час, український ринок розділено приблизно таким чином: Kodak - 60%, Fuji - 25%, Konica - 10%, Agfa - 5%.

Фірма «Фавор» має статус «офіційний імпортер Konica Corporation», який отримала в 1991 р. Щороку, нарощуючи об'єми продажів, фірма стає все більш і більш помітною на українському фоторинку.

У 1995 р. відбувся значний ривок. Фірма повністю переглянула свою маркетингову політику, але, оскільки у неї не було можливості інвестувати значні засоби в комунікаційну політику, були розроблені наступні правила діяльності.

По-перше, девізом роботи фірми стало «найпідготовленіша пропозиція». Це означало, що потенційні покупці міні-фотолабораторій отримували вичерпну інформацію про бізнес, заснований на використанні мініфотолабораторій (прояв фотоплівок, друк фотографій, супутні продажі). Накопичений і створений фірмою набір документів дозволяв здійснювати продаж не просто мініфотолабораторій, а фотобізнесу. Це відразу виділило фірму із множини інших мініфотолабораторій, що займаються продажем. Такий стиль роботи високо відзначили не тільки покупці, але і конкуренти.

По-друге, фірма стала здійснювати системні продажі, основою яких були мініфотолабораторії Konica. А вже через власників мініфотолабораторій Konica здійснювався продаж витратних матеріалів і фотоплівки.

По-третє, на відміну від більшості інших фірм, що займаються фотопродукцією, «Фавор» здійснював продажі тільки фототоварів Konica.

Завдяки прийнятим заходам, фірма, на думку потенційних покупців, стала відомою. До неї стали звертатися ті, хто хотів би почати новий бізнес, - бізнес на основі мініфотолабораторій.

Завдання:

1. Які заходи в області організації зв'язків з громадськістю дозволили б фірмі «Фавор» укріпити імідж «найпідготовленіша пропозиція»?

2. Які методи могли б використовувати крупні конкуренти, щоб «перекрити» дії фірми «Фавор»?

3. Якби ви очолювали відділ ПР в одній із фірм-конкурентів, щоб ви запропонували своєму керівництву щодо «потіснити» «Фавор» з ринку?