Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Pablik_rileyshnz_Zbirnik_cituatsiy_2009.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
493.57 Кб
Скачать

2. Проблеми зубної пасти «Колгейт» на Сході.

На початку 80-х рр. філію компанії "Колгейт-Палмолив" у Майлазії почали турбувати повідомлення, які з'явилися в деяких газетах про те, що фірма нібито використовує свиняче сало при виробництві зубної пасти "Колгейт".

Ці чутки відразу ж негативно позначилися на продажу продукції фірми, особливо в сільських районах, де мусульманські лідери і вчителі в школах радили жителям, що сповідають іслам, утриматися від використання пасти "Колгейт". Незабаром з'явилися і циркуляри, що розсилаються чиновникам деяких урядових організацій, в яких використання "Колгейт" оголошувалося неприязним для ісламу.

Швидке розслідування, проведене службовцями компанії, показало, що звинувачення на адресу фірми серйозні, але рух проти неї обмежується локальними групами людей. Полеміка з ними в пресі була визнана небажаною.

В обставинах, які склалися, мету своєї роботи зв’язків із громадськістю фірма визначила так: припинити поширення чуток і просвітити "невіруючих" в усьому, що стосується пасти "Колгейт".

Після проведеного аналізу аудиторії і менеджментської ситуації був розроблений і впроваджений план дій.

Після ряду зустрічей керівництва компанії з консультантами, було вирішено працювати з тими, хто поширював чутки і направляв листи-скарги прямо на адресу фірми, а також із директорами 3380 малайзійських шкіл, які мали авторитет у сільській місцевості. Фірма замовила 13 тисяч примірників журналів, в яких були опубліковані результати дослідження пасти і діяльності фірми, а також схвальні відгуки Державним інструментом стандартів і промислових досліджень. Із супровідним листом фірми і чистим бланком анкети (з надрукованою адресою фірми) були розіслані вищевказаним особам. Інші журнали поширювалися через торгову мережу фірми "Колгейт".

Завдання:

  1. Надайте характеристику ситуації, що склалася навколо пасти "Колгейт".

  2. Чому фірма "Колгейт" відмовилася від істотних контактів із ЗМІ й обмежилися лише інформацією в одному журналі?

  3. Надайте характеристику каналу спілкування якому надала перевагу фірма.

3. Громадське життя і фарба "Дьюлакс".

Відома фірма Ай-Сі-Ай (ІСІ, Imperial Chemical Industries) з виробництва побутової хімії не мала потреби у підтвердженні своєї репутації. Проте, вона прагла до того, щоб зробити хімічне виробництво екологічно чистим і надати йому "людське обличчя". Водночас, фірмі необхідно було вирішити ще одне завдання: зробити популярною і реалізованою одну із своїх фарб – "Дьюлакс".

Спонсорська діяльність фірми стосовно організацій захисту тварин вирішувала перше завдання, але ніяк не співвідносилася з конкретним товаром (фарбою), який необхідно продати.

Було вирішено спробувати пов'язати в уяві громадськості ці два поняття: захист навколишнього середовища і фарба "Дьюлакс"; допомога громадським організаціям і фарба "Дьюлакс".

Була розроблена спеціальна програма зв'язків з громадськістю, в основу якої покладено ідею про те, що фірма буде безкоштовно поставляти фарбу будь-яким групам добровольців, що побажають перефарбувати споруди у своїх кварталах.

Заявки приймалися тільки від неприбуткових і благодійних організацій, яким потрібна була фарба для здійснення творчих задумів.

Першим кроком стала прес-конференція для журналістів, що пишуть рубрики "Для будинку, для сім'ї", а також для тих, хто готує проблемні статті на екологічні теми для місцевих ЗМІ. На прес-конференції було оголошено, що фірма пропонує на зазначені проекти "преміальну" фарбу на суму 23 тисячі фунтів стерлінгів. Найбільш вдалі проекти заохочувалися грошовими преміями.

За 4 роки здійснення проекту на такі премії фірма витратила близько 40 тисяч фунтів стерлінгів. Бланки-заявки вона розсилала сама.

Між громадськими організаціями розгорнувся своєрідний "тендер" на кращий "проект", який можна було б пофарбувати фарбою "Дьюлакс". Організації і зацікавлені журналісти щороку публікували в пресі понад 1000 повідомлень про події, що відбувалися.

У результаті проведеної роботи громадське життя, сфера екології і фарба "Дьюлакс" на якийсь час в Англії стали поняттями майже синонімічними.

Завдання:

1. Якими каналами спілкування користувалася фірма?

2. За допомогою якого заходу фірма привернула до себе увагу ЗМІ?

3. Надайте свої рекомендації та поради здійснення ПР та обґрунтуйте відповідь.